Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

NK wielrennen is voor Timo Roosen

Zondag 20 juni 2021

Nederlandse kampioenschappen - Timo Roosen is op de VAM-berg de Nederlands kampioen bij de profs 2021 geworden.

In de slotfase reed de renner van Jumbo-Visma weg uit een kopgroep. Sjoerd Bax van de continentale formatie Metec-Solarwatt werd keurig tweede, Oscar Riesebeek derde.

Dit is de uitslag van het NK wielrennen

Timo Roosen demarreerde uit een overgebleven kopgroep van zeven man en kreeg Oscar Riesebeek en Sjoerd Bax in zijn wiel mee. De moegestreden broers Danny en Boy van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert), Martijn Tusveld (Team DSM) en Olav Kooy (Jumbo-Visma) moesten het antwoord schuldig blijven. Timo Roosen trok in de laatste ronde aan zijn stutten en liet zich vervolgens niet meer achterhalen. Sjoerd Bax was gematigd tevreden met zijn tweede plaats. 

Het NK voor professionals op en rond de Col du VAM was enerverend. Al na vijf ronden formeerde zich een kopgroep van achttien rennes met daarin Boy van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert), Gijs Leemrijze (Jumbo-Visma), Ivar Slik (Abloc), Nils Wolffenbuttel (VolkerWessels), Timo Roosen, Olav Kooij (beiden Jumbo-Visma), Nick van der Meer (VolkerWessels), Sebastiaan Langeveld (EF Education), Martijn Tusveld (Team DSM), Elmar Reinders (Riwal), Jens van den Dool (Metec-Solarwatt), Wesley Kreder (Intermarché-Wanty-Gobert), Oscar Riesenbeek (Alpecin-Fenix). Sjoerd Bax (Metec-Solarwatt), Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), Sven Burger (Beat Cycling), Jan Maas (Leopard Pro Cycling) en Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert). Halverwege koers naderden uitredend kampioen van Nederland Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Dylan Bouwmans, Sam Oomen, Mike Teunissen, Pascal Eenkhoorn (allen Jumbo-Visma), Nils Eekhof, Joris Nieuwenhuis (beiden Team DSM) en Lars van den Berg (Groupama-FDJ) met rasse schreden, maar zij kwamen er niet bij. In een zinderende finale bleven Oscar Riesebeek, Sjoerd Bax, Danny en Boy van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert), Martijn Tusveld (Team DSM) en Olav Kooy (Jumbo-Visma) over. Dylan Groenewegen, die zich terug liet zakken, loodste Timo Roosen en Mike Teunissen naar de kopgroep. Even leek het erop dat het trio Riesebeek, Bax en Tusveld het podium gingen verdelen, maar uiteindelijk kwam de groep weer tezamen waarin Timo Roosen het laatste woord had.  

Jumbo-Visma ging de absolute finale in met drie man in een kopgroep van zes, maar toch leek het even mis te lopen toen een trio koplopers Martijn Tusveld, Oscar Riesebeek en Sjoerd Bax wegreed. Roosen was niet in paniek. "Nee, Mike Teunissen kwam rond dat moment aansluiten en toen zijn we gaan achtervolgen. Mike ging eerst en toen hij werd teruggehaald, liet hij ruimte voor me op links en kon toen waarschijnlijk de deur sluiten. Ik sloeg een gat en toen wist ik dat ik een goede kans had om kampioen te worden. Dit parcours ligt me heel goed, dat had ik vorig jaar wel gemerkt. Maar dat ik kampioen zou worden, is wel een heel mooie afloop. Als ik zo kijk naar het rood-wit-blauw om mijn lijf, is dat bijzonder. Ik denk dat ik komend jaar niet vaak anoniem meer rond rijden kan. Ik won de Tacx Pro Classic en een wedstrijd in Noorwegen (Tour des Fjords,red), maar deze steekt er absoluut bovenuit."

Mathieu van der Poel zei 'gewoon niet goed genoeg' te zijn. "Je weet dat je tweehonderd procent moet zijn om iets tegen die blokken te beginnen. Dat was ik vandaag niet." Zijn ploeggenoot Oscar Riesebeek begreep zijn frustraties wel. "Er is door sommigen echt op zijn wiel gereden, maar de mensen die echt hun koers op hem afstemden en niet wilden dat Mathieu zou winnen, staan nu zelf ook met lege handen. We reden als ploeg om de koers te winnen, dat mag ook als je met Mathieu rijdt. In de finale was er een kans voormij. Ik ben nu ook echt teleurgesteld met brons. Of dat morgen anders is? Durf ik niet te zeggen. Maar op het laatst kon ik het niet bolwerken als eenling, dat is het verhaal."

Ook Sjoerd Bax was niet helemaal content, ondanks zijn wereldprestatie om tussen de WorldTour- en Pro Team-profs een podiumplaats te veroveren.  ’Natuurlijk is de tweede plaats mooi, maar ik had liever tweede geworden achter Mathieu van der Poel dan achter een Jumbo-man. Dit voelt toch net iets even anders, nu heb ik toch een baalmoment. Jumbo-Visma speelde het goed, zij hadden gewoon de sterkste ploeg, dus hebben zij verdiend gewonnen’’, aldus de 25-jarige Gorkummer. 

Tekst: Dan Rolandus en Roy Schriemer

Foto: Sportfoto 


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl