Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Comfortabel in slecht weer met Santini Vega

Woensdag 08 december 2021

Products -  

Bij Cyclingonline gaan we niet over één nacht ijs als we 'gear' testen. En dus springen we ook met vies en smerig weer op de fiets voor een ultiem ritje. Alles om de Santini Vega kledingserie aan een grondige test te onderwerpen!

De meesten van ons kennen Italië ongetwijfeld vooral van de zomervakanties, een fijn land waar de zon altijd lekker warm schijnt. Maar dat is natuurlijk niet zo, ook Italië kent slecht weer, regen, sneeuwval en temperaturen onder nul. Op het moment dat dit stuk naast de centrale verwarming geschreven wordt is het in Rome met 13 graden goed te doen, ware het niet dat het de hele dag regent. Rond Bergamo komt de temperatuur net boven het vriespunt, vergelijkbaar met het weer bij ons in Nederland.

En in deze laatste regio staat de fabriek van Santini. Niet helemaal onlogisch dus dat deze fietskledingfabrikant een uitgebreide serie slecht en koud-weer kleding op de markt brengt. We mogen het een en ander testen. Zoals het Vega Absolute Jacket, de multifunctionele Vega Grido broek, de Vega Extreme overschoenen en de Vega Extreme handschoenen.

 

Broek:

Het  meest opvallende kledingstuk is de Vega Grido broek. Vooral omdat deze zo veel meer is dan een gewone winterfietsbroek. De Grido is een complete bodysuit, het bestaat uit een combinatie van broek en thermo ondershirt. De Grido is behalve warm ook nog eens waterafstotend aldus Santini. Op papier klinkt het als de beste combinatie die er is, welke winterfietser werd niet overvallen door een kille regen- of sneeuwbui en kwam drijfnat en rillend van de kou thuis?

Om te zorgen dat de broek waterdicht/afstotend is koos Santini voor een combinatie tussen de befaamde Super Roubaix-stof in combinatie met Blizzard thermofleece met daaroverheen een waterdichte laag van soepel PolyUrethaan. Deze PU laag zit voornamelijk rond de dijen en de buitenkant van de benen. Het resultaat mag er zijn, bij een stevige regenbui blijven de benen droog en warm. De broek is supercomfortabel en voorzien van de C3-zeem, een uitstekende zeem die zorgt voor een prettige zit op het zadel. Door de zachte fleecestof aan de binnenkant zit de broek erg fijn op de huid.

De combi van shirt en broek is slim bedacht. De bovenkant van de broek is gemaakt van Polartec, materiaal dat Santini ook verwerkt in de extra warme baselayers. Het zorgt voor een warme basislaag, tijdens de ritten die we met deze broek maken (minimale temperatuur rond het vriespunt) blijkt dat het niet nodig is om er nog een extra shirt onder het Absolute Jacket te dragen. Sterker nog, we staan tijdens een gravelbike-rit langs de kant om het gewone fietsshirt dat we dragen uit te doen omdat het te warm is.

De combinatie van geïntegreerde broek en shirt zorgt wel voor wat uitdagingen. Zo kost het wat meer moeite om aan of uit te trekken. De rits van de broek gaat zowel van boven naar beneden als andersom open. Wel zo handig bij hoge nood onderweg. Misschien had de rits nog wel een centimeter of wat lager gemogen. bij een plasstop sta je bijna dubbelgevouwen voorover gebogen. Ook hadden de korte mouwen van ons ook wel helemaal lang gemogen. Kritische kanttekeningen bij een broek die we elke winterfietser kunnen aanbevelen!

Jas:

De Vega Absolute Jacket is een opvallende jas en dat is maar goed ook. Aan de voorkant van de jas zit op borst- en schouderhoogte een neon-gele extra winddichte waterresistente laag, een laag die ook op de achterzakken zit. Daardoor ben je op de fiets met slecht weer toch goed zichtbaar. Een groot Santini loge op de rug is ook nog eens gemaakt van fluorescerend materiaal zodat het reflecteert in het licht van autolampen. Ook opvallend en erg fijn, het jack is voorzien van een extra brede rits waardoor je de jas makkelijk met handschoenen aan open of dicht kan ritsen.

De jas zelf is gemaakt van het Polartec Powershield softshell materiaal. En dat is een mooie, aan de binnenkant zachte, soepele en waterafstotende stof die als een tweede huid zit. Letterlijk, het geeft de bescherming die moeder natuur zelf niet geeft aldus Santini en we geven ze gelijk. De stof van de jas is zo fijn dat we hem slechts met tegenzin uitdoen aan het eind van een tocht.

Zoals boven beschreven biedt de jas voldoende warmte in combinatie met de Grido broek en bij nog lagere temperaturen voldoet een extra ondershirt. De stof heeft een waterdichtheid van 5000 mm en is daarmee waterdicht, ook onder druk. We hebben de jas ook getest in een stevige regenbui en bleven droog, de enige natheid kwam van binnen, zweet!

Naast de drie zakken achterop beschikt de jas ook nog over een extra zak op de rechterborst. Een perfecte zak om je gelletjes in kwijt te kunnen. De mouwen sluiten bij de polsen perfect af terwijl de jas door een 'grip'rand aan de onderkant niet opkruipt tijdens het fietsen. Wat de redactie van Cyclingonline betreft krijgt deze jas maar liefst 5 sterren!

 

Hand- en overschoenen: 

Tot slot, de Vega Extreme handschoenen en overschoenen. Die zijn van hetzelfde materiaal gemaakt, een dunne Super-Roubaix fleecestof met een volledige PU buitenkant. Daardoor zijn ze niet alleen stevig maar ook volledig waterdicht (in diezelfde regenbuien getest). De overschoenen zijn iets dikker dan de handschoenen. De overschoenen hebben over de tenen nog een extra laag Polartec-stof.

Beiden voldoen tot rond het vriespunt als het gaat om bescherming tegen de kou. We konden de echte vrieskou nog niet testen, maar het vermoeden bestaat dat je een paar goede warme sokken nodig hebt als de temperatuur onder het vriespunt duikt. Voor de Vega Extreme handschoenen adviseert Santini een paar Alpha onderhandschoenen. Die hebben we (nog) niet getest.

Concluderend: met de Santini Vega-fietskleding kom je deze koude en natte periode probleemloos door. Deze kleding is gewoon top!

Het Vega Absolute Jacket koop je voor €239, de Vega Grido broek kost €229, de Vega Extreme overschoenen zijn €79 en de Vega  Extreme handschoenen tot slot zijn €59. Dit zijn richtprijzen.

Meer weten, klik hier.
 

 Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl