Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

KOO Supernova geeft waar voor het geld

Donderdag 28 april 2022

Products - >Handmade in Italy staat er op de verpakking; 'your eyes, our vision'. By het Italiaanse KOO, onderdeel van het KASK label, zijn ze allesbehalve bescheiden. En laten we eerlijk zijn, als je een lichtgewicht fietsbril op de markt brengt met een prijskaartje van 179 euro, dan past bescheidenheid ook niet. Tenslotte richt je je dan op het hogere segment en de fanatieke fietser met een dikkere portemonnee. De vraag is, is de KOO Supernova (exploderende ster) net zo spectaculair als de naam doet vermoeden?

Laten we maar eens beginnen met de verpakking. De Supernova wordt geleverd in doos die schreeuwt, hier zit iets bijzonders in. Het logo van KOO is gestyled in het lettertype van KASK, de K bestaand uit twee delen en de dubbele OO vormt het beeld van een bril. Het is een logo dat opvalt en makkelijk herkenbaar is. De informatie op de doos in miniem, een verwijzing naar de website kooworld.cc en het adres van KASK.

De box met de Supernova schuif je uit de verpakking. De bril zit verpakt in een wit stoffen zakje. En dat is misschien meteen de eerste teleurstelling, bij een bril in deze prijsklasse had ik wel een op maat gemaakte brillenkoker verwacht. Tenslotte gebruik ik de bril niet alleen maar bij ritjes vanuit huis, maar fiets ik ook op plekken waarvoor lange trein- of vliegreizen voor nodig zijn. En dan is het wel zo handig dat de fietsbril veilig opgeborgen mee kan. De bril dan. Ik heb de versie met de groene glazen en zwarte pootjes toegezonden gekregen en dat ziet er supermooi uit. De Supernova is een bril zonder frame, waarbij de pootjes direct aan het 'glaswerk' vast zitten. Datzelfde gaat op voor het, verwisselbare, neusdeel. Van die laatste zit een extra exemplaar in de doos, één met een wat smallere neusbrug. Speciaal voor de Aziatische markt meldt de website. Bij mij, en belangrijker bij mijn testpersoon, past ie als gegoten.

Een testpersoon omdat ik, brildragend, zonder glazen op sterkte een gevaar vorm op de weg. Het voordeel is dat ik gewend ben met een bril op rond te lopen of fietsen. Meer dan 50 jaar ervaring met de meest uitlopende monturen maken dat ik binnen een seconde na het opzetten van een nieuw montuur weet of het goed past of lekker zit. En zo ook bij de Supernova. Die past subiet en zit meteen comfortabel en vast. De rechte brilpoten lopen niet strak langs het hoofd, maar in een boog. Ze klemmen  net boven de schedelrand. De bril is superlicht, net iets meer dan 20 gram, en dat voel je meteen. Of juist niet, want je merkt bijna niet dat je een fietsbril op hebt. Dat ervaart ook mijn testpersoon die meteen na het opzetten roept "ik voel niets!" De bril zit ook mooi stevig op het hoofd en past precies onder de rand van de KASK helm die ik met het testen gebruik.

Om te testen of de Supernova ook echt goed stevig op het hoofd zit sta ik een minuut of wat als een dolle, het hoofd heen en weer schuddend, op en neer te springen. De bril geeft geen enkele sjoege en blijft zitten. Als ik 'm later op een stil weggetje vol hobbels in het Duitse grensgebied probeer blijkt mijn springtest te kloppen. En daar ervaar ik ook, net als mijn testpersoon, dat de Supernova 'mooi rond kijkt'. De bolling van het dunne Zeiss glas maakt dat er veel zicht is, ook aan de zijkanten. Een voordeel daarbij is natuurlijk dat de bril geen montuur heeft. Het zicht wordt niet gehinderd. En dat glas, flexibel en onbreekbaar volgens de fabrikant, valt onder de categorie 2. Dat wil zeggen dat het Zeiss glas contrastverhogend werkt, een lichtabsorptie van 57-82% heeft. In de praktijk betekent dat het glas van deze bril iets lichter is dan de doorsnee zonnebril en daardoor ook zeer geschikt is voor deels bewolkte dagen.

Platgezegd de perfecte categorie voor in ons kikkerlandje waar de zon soms maanden verscholen gaat achter een dikke grijze of grauwe hemel. De Supernova kan een strak zonnetje aan, maar doet ook zijn werk op grijze dagen, als de lichtintensiteit minder is. En dat is weer de reden dat de Supernova niet komt met extra glazen voor afwijkende weertypes. Het is simpelweg niet nodig.

Hoe zit het dan met nat weer? Als de regen met bakken uit de hemel komt? Of koud weer, als je adem de glazen van je bril doen beslaan? Geen paniek, het glas is bewerkt met een coating die waterafstotend werkt. Het voordeel daarvan is dat regendruppels makkelijk van je bril afglijden. In een zware regenbui is een simpel tikje tegen je bril genoeg om het meeste regenwater van je glas te slaan. Mocht je regen verwachten, zorg dan dat je het hoesje van de bril bij je hebt. Wrijf er één keer mee langs je natte glas en de bril is droog. De conclusie?

De KOO Supernova is een comfortabele, goedzittende, lichte fietsbril met uitstekend zicht in alle omstandigheden uit het hogere segment. Een topper dus!

 

Meer informatie?

 

 

 


Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl