Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

De 4e generatie Look KEO Blade; 'vertrouw er maar op'

Donderdag 25 januari 2024

Products - "Vijftig jaar geleden maakten we ons eerste fietspedaal, dus vertrouw er maar op dat we weten wat we doen!" Sébastien Coue, International Sales Marketing Director van Look Cycling aarzelt geen seconde als tijdens de (online) presentatie de vraag komt of het wel goed zit met de nieuwe generatie Keo Blade pedalen. 

Look is in ons land een beetje een ondergesneeuwd merk, als het om pedalen gaat kiezen de 'Hollandse' fietsers al snel voor Shimano. Je zult op de meeste racefietsen hier een versie van de SPD-SL pedalen vinden. En dat is toch ergens wel gek, want Look is midden jaren tachtig de eerste fabrikant die met een klikpedaal komt, de PP65. 

Het Franse bedrijf dat oorspronkelijk skibindingen produceerde, stuurt in 1985 Bernard Hinault en zijn Vie Claire team op Look pedalen naar de Tour de France. Een historische beslissing, Hinault wint de Tour als allereerste renner met klikpedalen. Vanaf dat moment wil iedere serieuze renner geen toeclips meer, maar koersen met de iconische PP65 pedalen van Look.

Bijna vijftig jaar later leert een snelle zoekslag online dat Look hier nog enigszins gezien wordt als 'ouderwets'. En dat is jammer, want Look is inmiddels al lang niet meer dat bedrijf dat die grote 'klomppedalen' (overigens bijna één op één gekopieerd door Shimano in de beginperiode) produceert. 

Design award

Het roer ging twintig jaar geleden al om met de introductie van de 1e generatie Keo pedalen. Renners als Thor Hushovd, Robbie McEwan en Cadel Evans sprintten er meermaals op naar de overwinning. De 2e generatie van de Keo is een ongekende innovatie. Een compacter en lichter, maar vooral heel nieuw type, aerodynamische pedalen doet z'n intrede. Het is ook de introductie van de eerste KEO Blade, een pedaal voorzien van een carbon blade. Het ontwerp is zo goed dat het de prijs 'best design' in de wacht sleept op de IF Design Awards Duitsland in 2010. 

In 2019 brengt Look een verbeterde versie uit van de 3e generatie Keo Blade pedalen uit 2018. Voorzien van keramische lagers is 't hét pedaal met de minste weerstand. Probeer dat maar eens te verbeteren, zou je denken. En dat is precies wat de ontwerpers van Look dachten. De afgelopen jaren stonden in het teken van 'meer en minder'. Uitgetest door de profs van de wielerploegen die Look sponsort. 

Keo Blade 4e generatie

En het heeft wel degelijk iets nieuws gebracht. Dat wordt op dinsdag 23 januari duidelijk. Er is gewerkt aan de stroomlijn, de nieuwste generatie Keo Blade heeft 2% minder weerstand dan z'n voorganger. Het 95 gram wegende pedaal heeft een iets groter platform en daardoor meer contact met de voet. En dus is er meer stabiliteit. 

De grootste vooruitgang bij de 4e generatie Keo Blades is het inklikken van de plaatjes. Dat is maar liefst met 60% verbeterd volgens de ontwerpers. En dat maakt het inklikken 'a piece of cake' en moet voor meer vertrouwen zorgen. 

Er is ook hard gewerkt aan het verbeteren van de levensduur van de pedalen. Zo is de as verbeterd en zijn de lagers dubbel afgedicht. Ook moet een nieuw ontwikkelde waterafstotende smering voorkomen dat de lagers door invloed van water 'droog' komen te staan en als gevolg daarvan slijten. 

De Blade

De kracht van een pedaal zit in de overbrenging van de spierkracht. Is die niet optimaal, dan verlies je snelheid. Een goed pedaal moet dus stijf zijn, maar dat is voor iedereen weer net iets anders. Bij de Keo Blade wordt de stijfheid bepaald door de 'blade', een los carbon plaatje dat aan de onderkant van het pedaal gemonteerd wordt. Look levert blades met verschillend diktes. Was het verwisselen bij de 3e generatie nog wel een uitdaging, het is nu zo makkelijk dat een leek het binnen een minuut kan redden. 

Al met al moet de nieuwste Keo Blade het rijcomfort van de renner verbeteren. Intermarché Wanty-sprinter Biniam Girmay speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling en geeft aan: "Ik ervaar veel meer stabiliteit tijdens maximale inspanningen. Of het nu tijdens een aanval of tijdens een sprint is. Elke watt die ik uitoefen, wordt efficiënt doorgegeven via de Blade-pedalen, zodat er geen inspanning verloren gaat." 

Look brengt drie types van de 4e generatie Keo Blade op de markt:

- De 'gewone' Keo Blade (€145)- carbon body met een Chromo+ as en stalen lagers. Het gewicht is 115 gram per pedaal 

- De Keo Blade Ceramic (€210) -  carbon body met een Chromo+ as en keramische lagers. Ook hier is het gewicht 115 gram per pedaal

- De Keo Blade Ceramic Ti (€310) -  carbon body met een titanium as en keramische lagers. Het gewicht is 95 gram per pedaal

Meer weten?

Foto's: Look

Dit is geen advertorial Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl