Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Daan Hoole tijdritkampioen van Nederland

Woensdag 19 juni 2024

Nederlandse kampioenschappen - Daan Hoole is bij de professionals tijdrit kampioen van Nederland geworden. De 25-jarige coureur uit de WorldTour equipe van Lidl-Trek raffelde de 36.8 kilometer lange rit in Steenbergen met een gemiddelde van 50.584 kilometer per uur af in een besttijd van 43.39 minuten.

Steven de Jongh kon zijn geluk niet op. ‘’Dit is prachtig, Daan startte als laatste, moest het als favoriet waarmaken en hij heeft de druk doorstaan en het waargemaakt. Hij heeft zich goed gehouden en heel netjes gereden. Hier staat een ploegleider van een heel blijde ploeg’’, aldus de ploegleider van Lidl-Trek. Daan Hoole kwam enkele meters verder handen en armen tekort om de felicitaties van zijn ouders, familieleden, ploeggenoten en Steven de Jongh in ontvangst te nemen. ‘’Het was kantje boord, want ik had slechts één seconde over op Mick van Dijke, maar ik ben heel blij’’, glunderde Daan Hoole. ‘’Het is supermooi dat ik de race heb gewonnen.’’ De inwoner van het Zuid-Hollandse Zuidland had zich vooraf gefocust op de rit van de waarheid. ‘’Ik ben hard gestart, heb vervolgens een paar bochten slecht gereden en op het laatst begon ik een beetje te slingeren, dus voor mijn gevoel ging het niet supergoed. Dat was wel een teken dat je aan het afzien ben geweest en veel hebt gegeven. Ik ben natuurlijk superblij en die ene seconde genoeg was. Het was achteraf spannender dan ik heb gedacht.’’

De hardrijder behaalde in Steenbergen als prof zijn eerste nationale titel. ‘’Daar ben ik ook heel blij mee, zeker als je eerder als derde en tweede op het podium hebt gestaan is dit heel mooi.’’ Daan Hoole gaat zijn eerste nationale titel vieren met familie en wacht zondag op het NK-weg een nieuwe klus. ‘’Ik ga vanavond eten met mijn ouders, broer Thomas en zijn vriendin en dan ga ik me weer focussen op zondag. We hebben een goed team met sterke renners en drie veldrijders, dus daar heb ik veel zin in.’’ Hoole wacht in augustus op de Olympische Spelen een nieuwe uitdaging. ‘’Het worden mijn eerste Olympische Spelen, super speciaal en daar kijk ik echt naar uit. Ik moet voor de tijdrit nog wel het één en ander verbeteren in de details met wat meer power. Ik heb nu het gevoel dat het beste eraf was met een druk voorjaar en de Giro in de benen. Ik wil nu de vorm proberen door te trekken. Dus na het NK-weg neem ik rust en dan ga ik met de ploeg op hoogtestage naar Andorra.’’

Mick van Dijke, gevallen in de Ronde van België, startte voorzichtig aan zijn tijdrit, maar versnelde in het tweede deel. Aan de eerste krachtmeting had Van Dijke nog tien seconden achterstand op Hoole. Op de streep werd dit dus teruggebracht, maar kwam Van Dijke een seconde tekort voor het goud. 

 “Ik voelde me vandaag super in orde”, spreekt Van Dijke na afloop. “Ik begon wat voorzichtiger, mede vanwege mijn val in de Ronde van België. In het tweede deel versnelde ik. Het ging plots een heel stuk harder. Ik had er vertrouwen in. Toen ik hoorde dat het verschil een seconde was, baade ik natuurlijk wel. Daan is een echte specialist. Het is geen schande dat ik van hem verlies. Ik had de benen om te winnen, dus het is wel heel erg jammer.”

Een aantal continentale renners imponeerde met een korte klassering. Van hen presteerden Marien Bogerd (Allinq) en Axel van der Tuuk (Metec-Solarwatt) het best met een vierde en vijfde stek. Brian Megens werd Nederlands kampioen elite-zonder-contract. Thom Severijn werd tweede, Quinten Velings derde.

Foto's: © Sportfoto - Dick Soepenberg


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl