Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Van den Broek-Blaak naar derde Nederlandse titel

Zondag 23 juni 2024

Nederlandse kampioenschappen - Chantal van den Broek-Blaak is kampioen van Nederland op de weg geworden. De renster van SD Worx muisde in de laatste ronde van 8 kilometer weg uit een groep van veertien en soleerde gesteund door haar ploeggenoten naar de zege. Europees kampioene Mischa Bredewold maakte het feest voor haar ploeg met een tweede plaats compleet, gevolgd door de verrassende Nina Kessler (EF Education-Cannondale) op de derde plaats.

Chantal van den Broek-Blaak soleerde in 2017 in ’s-Heerenberg naar de nationale titel, werd vervolgens in het Noorse Bergen wereldkampioen in hetzelfde jaar, kwam op het NK-weg 2018 in Hoogerheide ook alleen aan en tot slot sloeg Blaakie als moeder van Noah haar ‘Slag in Arnhem’. ‘’Dit is absoluut de mooiste titel’’, glunderde Chantal van den Broek-Blaak. ‘’Ik moest na de geboorte van Noah van ver komen en ik moet bekennen dat het de laatste maanden niet gemakkelijk is geweest, maar ik heb gewoon geknokt. Ik werd vanochtend wakker en ik geloofde erin en ja, dan doe je het. Ik heb tot de laatste ronde nooit gedacht dat de titel voor mij zou zijn, maar dan loopt het gewoon zo. Iedereen van de ploeg zat goed in de wedstrijd. Toen Yara (Kastelijn, DR) in mijn wiel zat dacht ik even, ik rijd liever alleen, want ik houd er niet van om met iemand naar de finish te rijden. Maar toen zij aanging voelde ik dat ik over haar heen kon klappen.’’ Wellicht ligt een Tourticket klaar voor Chantal van den Broek-Blaak (34). ‘’Nu dit is gelukt hoop ik dat ik de Tour mag rijden, we gaan het zien.’’

Levendig

De koers over 155 kilometer over De Posbank en de rondjes door Arnhem was meer dan levendig. Femke Markus (SD Worx), Nienke Veenhoven (Visma-Lease a Bike) en Laura Molenaar (VolkerWessels) waren in de 155 kilometer lange koers na Sabrina Stultiens (VolkerWessels) in de klim over de Posbank en de rondjes in Arnhem de eerste aanvalsters. Nadat de groep was ingerekend trok Femke de Vries (Visma-Lease a Bike) met nog een kleine 70 kilometer aan de bel en vervolgens op 60 kilometer van de meet zochten Inge van der Heijden (Fenix Deceuninck) en Mischa Bredewold (SD Worx) het avontuur. De vrouwen maakten er met diverse aanvallen een prachtige koers van. Anneke Dijkstra (VolkerWessels) was op 55 kilometer van de finish de volgende vluchtster, gevolgd door een poging van een groepje van acht met daarin Amber Kraak, Loes Adegeest (beiden FDJ-Suez), Rosita Reijnhout, Lieke Nooijen (beiden Visma-Lease a Bike), Femke Markus, Demi Vollering (beiden SD Worx), Sabrina Stultiens (VolkerWessels) en Shirin van Anrooij (Lidl-Trek). De volgende afscheiding werd op vier toeren van de finish gemaakt door Sophie von Berswordt, Femke de Vries (beiden Visma-Lease a Bike), Nienke Vinke (DSM-Firmenich PostNL), Mischa Bredewold. Chantal van den Broek-Blaak, Femke Gerritse (allen SD Worx), Yara Kastelijn, Pauliena Rooijakkers (beiden Fenix-Deceuninck), Shirin van Anrooij (Lidl-Trek), Loes Adegeest (FDJ-Suez), Sabrina Stultiens (VolkerWessels), Leonie Bentveld (AG Insurance-Soudal), Quinty Ton (Liv-AlUla- Jayco) en Nina Kessler (EF Education-Cannondale). Loes Adegeest grapt met nog drie ronden te gaan een voorsprong van vier seconden op de achtervolgende groep. Marianne Vos (Visma-Lease a Bike) en Lorena Wiebes (SD Worx) lijken met een minuut achterstand de grote verliezers. Chantal van den Broek-Blaak sloop net voor de laatste ronde van 8 kilometer weg uit de groep, op het tandvlees gevolgd door Yara Kastelijn. De renster van SD Worx voelde zich aanvankelijk niet gelukkig met haar medevluchters, maar toen zij met nog 4 kilometer voor de wielen haar kans schoon zag, sloeg de sluwe inwoonster van Berkel & Rodenrijs keihard toe.

Emoties

Europees kampioene Mischa Bredewold maakte op de Zijpendaalseweg in Arnhem het feest compleet door naar de tweede plaats te sprinten. ‘’Het was echt een Blaak-momentje, ik liep net al in tranen en ben nu weer emotioneel. Haar comeback met Noa en nu helemaal terug met een solo winnen dat is echt prachtig. Chantal is zo’n mooie renster en als zij het nu met baby lukt om kampioen te worden is dat gewoon tof. Het was duidelijk dat er een momentje kwam om sneaky weg te komen uit de groep en dat heeft zij superslim gedaan’’, aldus Mischa Bredewold.

Brons is Goud

Nina Kessler (35) bleef dromen, dromen en nog eens dromen en na zeventien jaar als profrenster is het de inwoonster van Velserbroek dan toch eindelijk gelukt om op het NK-weg op het podium te staan. ‘’Deze bronzen medaille voelt als goud, ben er heel blij mee, want ik heb nog nooit op een NK-weg op het podium gestaan’’, straalde de renster van EF Education-Cannondale van oor tot oor. ‘’We wisten dat het een zwaar parkoers zou zijn, hadden verwacht dat het peloton op de Posbank uiteen zou vallen, maar dan merk je dat het vrouwenwielrennen in de breedte heel sterk is waardoor de groep heel groot bleef. Dat we in de plaatselijke ronden aankwamen met zoveel demarrages, was voor mij als eenling pittig. Dus dan was het af en toe gewoon gokken. Toen de groep weg was zat ik mee, maar dan weet je ook dat het met een Visma en SD Worx als eenling heel lastig wordt en probeer je af te wachten, want in de finale mis je toch wel een maatje. Het was wel leuk om in je eentje het initiatief te bepalen. Ik probeerde de oversteek nog naar Chantal te maken, maar dan kreeg je Mischa Bredewold achterop en dan is een podiumplaats in de sprint met allemaal toprensters heel mooi.’’ Nina Kessler weet nog niet of zij naar de Tour de France Femmes zal gaan. ‘’Ik hoop naar de Tour te mogen, sommige plekken zijn al ingevuld, maar voor mij staat die plek nog open. Maar gelet op het drukke programma zie ik het wel. Ik heb nog veel plezier in het fietsen, voel me goed, dus aan stoppen wil ik nog niet denken.’’

Foto's: ©  Sportfoto


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl