Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Groenewegen naar de Nederlandse titel

Zondag 23 juni 2024

Nederlandse kampioenschappen - Dylan Groenewegen heeft het NK voor profs gewonnen. In de sprint bleef de renner uit Oudekerk aan de Amstel Olav Kooij en Ramon Sinkeldam voor.

Bart Lemmen (Visma), Bauke Mollema (Lidl-Trek) en Jelte Krijnsen (Parkhotel Valkenburg) openden de koers door nog op de Posbankk weg te rijden uit het peloton. Jelle Johannink (TdT-Unibet) en Pepijn Reinderink (Soudal-QuickStep) trokken in de achtervolging, maar wisten de aansluitng niet te maken. Van achteren reed toen een groep met Tim van Dijke (Visma), Oscar Riesebeek (Alpecin-Deceuninck), Sam Oomen (Lidl-Trek), Rick Ottema (Diftar) en Nils Sinschek (Parkhotel Valkenburg) sloten aan bij de twee en zo ontstond een groep van zeven renners in da achtervolging. Later werden dat tien man voorop, maar die situatie duurde niet lang doordat het peloton bleef aandringen.

In de slotfase reden Mick van Dijke (Visma), Guillaume Visser (Diftar), opnieuw Oscar Riesebeek (Alpecin-Deceuninck) en  Jasper Haest (VolkerWessels) lang vooruit. Met name Haest drong tot bijna de slotkilometer aan, maar toen kwamen toch de teams van de sprinters in actie.

Groenewegen was blij met zijn tweede titel. ''Een truitje winnen is altijd speciaal. Misschien ga ik er niet perse harder van fietsen in de Tour, maar voor de motivatie is het wel lekker om zo'n laatste koers voor de Ronde van Frankrijk te winnen. Ik merk dat ik mijn snelheid terug heb, waar ik een paar seizoenen geleden misschien iets te veel bezig was met een all-round wielrenner te worden. Het was zeker niet eenvoudig vandaag, maar in de slotfase geloofde ik in een sprint. En als je als sprinter je kansen ruikt, dan ga je er ook voor.'' Hij won overtuigend en wees Olav Kooij terug. ''Je rijdt je eigen sprint en dan weet je niet wat er allemaal achter je gebeurt. Maar ik had de snelheid en de trui was binnen. Nu mag de marketingafdeling van Jayco-AlUla nog even aan de slag om alle plaatjes van mij te veranderen in een renner in rood-wit-blauw. Maar dat hebben ze er vast voor over.''

Haest baalt na bijna-stunt

Jasper Haest (25) was met een lange solo op weg naar een stunt, maar op één kilometer van de streep werd de coureur uit de continentale wielerstal van VolkerWessels teruggegrepen door de groep, waarop onder anderen de zegevierende Dylan Groenewegen, Olav Kooij en Ramon Sinkeldam over de Brabander heenvlogen. ‘’Ik voelde me de hele dag wel goed, zeker op de omlopen op De Posbank en dan is het jammer dat ik het net niet heb gehaald’’, baalde Jasper Haest. ‘’Ik ben op De Posbank serieus mee geschoven, maar op de plaatselijke omlopen in Arnhem kwam alles weer bij elkaar. Ik ben niet zo rap in de sprint, dus ik wist dat ik wat moest proberen. Op drie ronden voor het einde brak de koers echt los. Ik nam met nog twee a drie ronden te gaan het initiatief, dus sprong ik weg. Mick van Dijke wilde niet overnemen. Mick zei dat hij niet van Visma mocht overnemen, daar had ik met Olav Kooij achter ons begrip voor. Guillaume Visser en Oscar Riesebeek sloten aan en toen waren we met vier man. Ik ben hard doorgereden en toen het stil viel was dat voor mij het moment om te gaan, want ik dacht, anders heb ik ook niets. Ik nam twintig seconden en begon er zelfs een beetje in te geloven. Met een kilometer te rijden kwamen zij toch over mij heen. Dan baal je heel erg kan ik je verzekeren, want ik was er heel dichtbij. Jammer, want ik voelde me het hele seizoen al goed, maar het komt in de uitslagen niet altijd uit. Ik was blij dat ik vandaag op het NK wat kon laten zien. Ik hoop nog wel de grote stap te maken, maar dan moet je uitslagen rijden. Ik dacht nu een gooi te doen naar een mooi podium. Ik hoop dat mijn manier van rijden een keer wordt opgepikt. Ik was vorig jaar op het NK vijfde en heb het jaar daarvoor een etappe gepakt in Slowakije en won de groene trui en nu deze solo. Ik heb nog altijd de droom dat ik een stapje hoger komt.’’

Olav Kooij was met zijn tweede plaats begrijpelijk zwaar teleurgesteld, wilde daarom na de huldiging geen reactie geven.

Foto's: © Sportfoto


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl