Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Koga Beach Racer: alles voor de snelheid

Vrijdag 10 januari 2014

Products - In een kleine wereld, een speciale fiets ontwerpen. Niemand durfde het, Koga deed het met de bijzondere Beach Racer. Een samensmelting van een cyclo-crosser en een 29’er mountainbike, gebouwd voor het rijden op het strand.

Mannen en vrouwen die de wind, de zee en het zand trotseren om van punt A in een rechte lijn naar punt B te rijden en meestal weer terug. Strandracen noemen wij het. Populair in de winter en populair onder de mountainbikeliefhebbers. En speciaal voor hen die zo snel mogelijk over het zand willen rijden, ontwierp Koga de Koga Beach Racer. Een ‘allrounder’ die uitblinkt langs de branding van de Noordzee.

De basis van de BeachRacer wordt gevormd door een aluminium frame, in combinatie met een voorvork van carbon. Maar dat is niet hetgene wat opvalt. Wat in het oog springt zijn de grote banden in combinatie met het crossframe en het bijzondere oversized alloy stuur. Het stuur dat vanwege de kromming doet denken aan een fiets uit de allereerste Tour de France, maar op het vlak van aerodynamica zorgt voor optimale prestaties. Iets wat vooral op het strand grote verschillen oplevert. Zo kun je dankzij de beugels van het racefietsstuur enorm laag zitten.

“Strandracen lijkt nog het meeste op tijdrijden. Dus de aerodynamica is cruciaal”, aldus de bekende Nederlandse strandrijder Ramses Bekkenk. In de praktijk blijkt dit al snel de waarheid. Met de handen onder in de beugel gaat de meeste wind langs je heen. Met de handen op het stuur voel je korreltjes zout in je gezicht blazen, terwijl te kilometerteller hard naar beneden daalt bij een zelfde hartslag.

Een zeer prettige bijkomstigheid is de relatief lange achter voorvork. Dit zorgt ervoor dat je in het mulle zand de fiets goed onder controle houdt. Een ander pluspunt is dat de fiets op meerdere terreinen beschikbaar is, enkel en alleen omdat je eenvoudig van wielen wisselt.

Wat verder opvalt aan de 10,2 kilo wegende Koga Beach Racer, is het geringe aantal versnellingen dat gemonteerd is. Zo herbergt de Beach Racer standaard slechts één voorblad, wat een totaal aan tien maar zeker voor op het strand voldoende versnellingen oplevert.  Overigens is een uitbreiding van een tweede voorblad is goed mogelijk.

Dat de Koga Beach Racer echt ontworpen is voor de snelle mannen, wordt nog eens extra duidelijk bij het bekijken van de rem- en schakelkabels. Deze lopen langs de bovenkant van de bovenbuis, waardoor de fiets makkelijk op de schouder kan worden genomen zodra lopen sneller gaat dan fietsen.

Het prijskaartje  van €1599 dat aan de Koga Beach Racer hangt,  is gezien de perfecte prestaties zeker betaalbaar. Maar bedenk wel dat de Koga Beach Racer er één is voor de racemonsters. Want voor een toerfietser is het oversized alloy stuur misschien net wat overbodig.

Meer informatie over de Beach Racer vind je hier.

Foto (c). Koga

 


Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl