Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Nieuwe Nederlandse kampioenen in Ureterp

Zaterdag 21 juni 2014

Nederlandse kampioenschappen - Patrick Coster is in Ureterp Nederlands kampioen op de weg bij de nieuwelingen geworden.  Bij de nieuweling-meisjes won Hetty van de Wouw, bij de junioren Jurjen Varkevisser.

Aanvallers waren er genoeg in Friesland, maar veel ruimte kreeg niemand. Een ultieme uitval van Thijs Bijwaard leek het te gaan halen, maar de renner uit Hillegom werd door de eerste mannen van het peloton in de sprint in de kraag gegrepen. Het verschil tussen de Hasseltse renners Coster en Van der Horst was minimaal. Officieus werd eerst Van der Horst als winnaar gegeven, maar na het bekijken van de finishbeelden werd die mening bijgesteld. Dat erkende ook de nummer twee na het bekijken van de beelden. "Ik denk dat ik achteraf de sprint iets te vroeg ben aan gegaan. Maar omdat Bijwaard nog weg was, durfde ik ook niet te lang te gokken. Het is zuur om zo nipt te verliezen, maar gelukkig blijft de zege wel in de vereniging." Coster behaalde zijn eerste nationale titel op de weg na twee zilveren medailles op NK'voor de jeugd. "Het was wel jammer geweest als het dan weer zilver was geworden, zeker als het verschil maar zo klein is. Het is mijn eerste zege van het seizoen, ik heb eigenlijk de hele dag gewacht op de sprint. Ik weet dat ik een goede sprinter ben en wilde geen onnodige energie verspillen. Die tactiek heeft gewerkt, al was het op het laatst wel lastig om me voorin te handhaven in een chaotische slotronde. Gelukkig konden we de vluchter nog net bijhalen en toen kon ik winnen. Ik hoop in dit rood-wit-blauw nog vaker te winnen dit jaar."

Van de Wouw wint

Hetty van de Wouw werd in de volgende categorie als kampioene bij de nieuweling-meisjes gehuldigd. De wedstrijd kende een paar uitlooppoginen van Anne de Ruiter, Delore Stougje en Meike Uiterwijk Winkel, maar zij probeerden het allemaal solo en kregen niet echt de ruimte. Van de Wouw ging ervan uit dat het een sprint ging worden en kreeg haar zin in de straten van Ureterp. "Er zijn weinig rensters die vol op de aanval durven in te zetten, omdat iedereen zich toch gaat sparen voor een eventuele sprint. Ik ging de massasprint juist met vertrouwen in, want ik heb al drie keer in de sprint gewonnen dit jaar, waaronder de Omloop van de Schermer. Het was hectisch op het laatst, duwen en trekken om de posities in te nemen, maar dat lukte goed, Ik had ervoor gekozen de sprint niet zelf aan te gaan en te reageren op de anderen. Dat lukte goed" aldus de renster die inderdaad ruim als eerste over de streep kwam.

Varkevisser wint

Bij de junioren kreeg het publiek in Ureterp een boeiend kampioenschap voorgeschoteld, waarin continu werd aangevallen. In de slotronden ging een zestal in de aanval: Julius van den Berg, Dylan Bouwmans, Jeen de Jong, Jordi van Loon, Jelle Nieuwpoort en Jurjen Varkevisser. Voorin bleven alleen Varkevisser, Van den Berg en De Jong over. Van de Berg probeerde de anderen af te schudden in de slotfase, maar de drie sprintten toch zij aan zij om de winst. Varkevisser greep de winst voor Van den Berg (tweede) en Fries De Jong (derde). De sprint om de ereplaatsen van het peloton werd ontsierd door een fikse valpartij. Varkevisser liet zich op dit moment - onwetend van de val - al feliciteren. "Ik was hier absoluut niet gestart met het idee dat ik kon winnen, maar hoopte gewoon een goede koers te rijden.  Toen de uiteindelijke kopgroep weg reed, had ik het idee dat dit de juiste ontsnapping was. Dat bleek zo. Door een val bleven we in de slotfase nog met drie over. Toen Van den Berg weg reed, wist ik dat ik dat niet mocht laten gebeuren. Vervolgens was het sprinten. Ik kan goed aankomen, maar wist niet of het genoeg zou zijn voor mijn eerste titel. De koers is gewoon heel goed verlopen voor mij."

Foto: © Rudie Ottens

NK Ureterp:

Nieuwelingen: 1. Patrick Coster (Noord-Westhoek) 1.45.56, 2. Dennis van der Horst (Noord-Westhoek), 3. Danilo Wattez (Peddelaars-Hoogeveen), 4. Daan Zebel (De Jonge Renner), 5. Thijs Bijwaard (De Bollenstreek), 6. Tom Peters (Westhoek), 7. Gijs Meijer (HRTC Hoorn), 8. Vincent Hoppezak (RWC Ahoy), 9. Marijn Velt (Stormvogels-Veendam), 10. Rens Tulner (Stormvogels Veendam)

Nieuweling-meisjes: 

1. Hetty van de Wouw, 2. Delore Stougje, 3. Maaike Meistrok, 4. Mylene de Zoete, 5. Karlijn Swinkels, 6. Marit Cent, 7. Nicole Steigenga, 8. Anne de Ruiter, 9. Amber van der Hulst, 10. Kirstie van Haaften

Junioren:

1. Jurjen Varkevisser (WV Uden), 2. Julius van den Berg (Viking-Waterland), 3. Jeen de Jong (Friesche Leeuw), 4. Dylan Bouwmans (Willebrord WV) 0.18, 5. Jelle Nieuwpoort (Viking-Waterland) 0.34, 6. Jordi van Loon (Barrhopoort) 0.56, 7. Jorn Buning (Willebrord WV) 1.02, 8. Stefan Kreder (Willebrord WV), 9. Milan Veltman (Viking-Waterland), 10. Sjoerd Bax (Jan van Arckel). 

 


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl