Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Mollema wil kort klassement rijden én ritzege

Mollema wil kort klassement rijden én ritzege

Zaterdag 05 juli 2014

Interviews - Bauke Mollema staat dit jaar met grotere ambities dan ooit aan het vertrek van de Tour de France. De renner van Team Belkin stond vorig jaar virtueel op het podium en eindigde uiteindelijk als zesde in de Ronde van Frankrijk. Zo hoog mogelijk eindigen in het klassement en een ritzege boeken zijn nu zijn grote doelen.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Mollema zette in het verleden als nuchtere noorderling wel eens vraagtekens bij het automatismen in de voorbereiding op wedstrijden. Een hoogtestage zag hij bijvoorbeeld lang niet zitten, maar na een geslaagde test vorig jaar, kwam hij daar op terug. “Ik had in het verleden één keer op hoogte gezeten, maar achteraf was dat met 1800 meter niet hoog genoeg. Mijn stage op de Sierra Nevada van vorig jaar – waar je ruim over de 2000-meter grens gaat – heeft wel goed uitgepakt. Daardoor ben ik er nu ook van overtuigd dat ik daar baat bij heb.”

Zelfde programma

Zijn programma richting de Tour is eigenlijk grotendeels dezelfde als vorig jaar. “Dat is een bewuste keuze, want ik voelde me in topvorm tijdens de vorige Tour, waarom zou je dan iets veranderen aan je aanpak? Na de Ardennenklassiekers heb ik rust genomen, vervolgens ben ik eind mei in de Tour of Norway weer gaan koersen.  De Ronde van Zwitserland was een geslaagde laatste test. In een dergelijke koers krijg je echt het gevoel van hoe je ervoor staat en hoe je jezelf ten opzichte van anderen verhoudt.”

Ritzege

De Tour is voor een renner van het kaliber Bauke Mollema dé wedstrijd van het jaar. “Als de klassiekers erop zitten, dan wordt die wedstrijd gewoon je belangrijkste doel. Eigenlijk ben ik vanaf dat moment wel dagelijks met de ronde bezig. Maar dan vooral omdat alles wat je doet in het teken staat van de Tour. Mollema is van plan zijn pijlen niet alleen op het klassement te richten. “Nee een ritzege zou ook heel interessant kunnen zijn. Een etappe winnen in de Tour is natuurlijk ook iets moois, daar droomde je vroeger als kleine jongen van. Als zich een kans voordoet, zal ik die niet laten liggen.”

Geen verkenningen

Verkenningen van de route deed hij niet. “Ik vind dat weinig zin hebben. Een klim ziet er altijd anders uit wanneer er publiek staat, dus echte markeringspunten heb je niet als je dat uitgebreid gaat bekijken. Bovendien wordt de wedstrijd toch bepaald door wat de concurrenten doen en hoe goed je jezelf voelt op die dag. Technische gegevens van de klim krijg ik van de ploeg door, de etappes zijn nauwgezet door de ploegleiding bestudeerd en verder krijg ik de exacte gegevens over de stijgingspercentages en dergelijke door. Een berg – of je er nu al gereden hebt of niet – kent op die manier eigenlijk geen geheimen meer.”

Enige kopman

Na het afhaken van Gesink voor de Tour de France, staat voor Mollema als een paal boven water dat hij de enige kopman is van Belkin in deze ronde. “Laurens ten Dam zal  een vrije rol krijgen net als vorig jaar, maar zal mij waar nodig ook bij gaan staan in de bergen. In de vlakke aanloop wordt hij daarom net als mij gespaard , maar ik reken op zijn hulp als het er echt op aan komt. Ik heb ambities voor het klassement en dan moet je op een bepaald moment wel gewoon de kaart van één renner trekken. En dan ben ik de kopman.”

Sterke ondersteuning

De aanloop over de Franse kasseien en door het soms winderige centrale deel van Frankrijk. “Ik denk dat we een sterke ploeg met ervaren coureurs hebben voor die eerste week, klassiekermannen als Sep Vanmarcke, Lars Boom, Maarten Wynants en Bram Tankink. Ik hoop dat ze me niet alleen van voren kunnen houden, maar ook kunnen zorgen dat ik wat tijd kan winnen. Als het klassement straks staat na een week, dan hoop ik te kunnen zeggen waar ik me op kan richten. Natuurlijk moet je je kansen pakken, als er een podium in zit, maar ik ben er vooral voor om er het maximaal haalbare uit te halen. Ik denk dat Chris Froome de grote favoriet is en Alberto Contador zijn grootste uitdager. Daarachter zal wellicht flink gestreden worden om de overige plekken in de top 10. Het is simpel om te zeggen dat ik nu top 5 of podium moet rijden. We zullen simpelweg moeten afwachten en proberen geen fouten te maken.”

 



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl