Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Nederlandse titel vrouwen voor Koster

Vrijdag 24 juni 2016

Nederlandse kampioenschappen - Anouska Koster is Nederlands kampioene bij de vrouwen geworden. De Friezin van Rabo-Liv  uit De Westereen versloeg bij de Brouwersdam medevluchtster Janneke Ensing uit Gieten in een sprint met twee na 131 kilometer koers.

Haar ploeggenote Marianne Vos werd derde door de sprint van het peloton te winnen, waarmee de overmacht van hun ploeg goed uitgespeeld werd op Goeree-Overflakkee. De 22-jarige Koster voelde zich dan ook verplicht het namens de ploeg af te maken. “We zaten zo goed in de wedstrijd vandaag.  Anna van der Breggen sloeg nog een flinke kloof in de slotronde en daarna waagde ik een poging. Janneke Ensing wilde direct mee rijden en toen had ik in de gaten dat het serieus werd. Als je dan op de streep  af gaat met z’n tweeën, dan weet je dat je het wel  af moet ronden. Anders sta je mooi met lege handen. Daarom heb ik op het laatst niet meer op kop gereden.  Ik was superblij dat ik het af kon ronden, ook voor mijn ploeggenoten. “ Koster zal de komende koersen niet met de vuist op tafel slaan als gevolg van haar nieuwe status als Nederlands kampioene. “Ik denk dat het rood-wit-blauw ook wel weer veel op kop van het peloton te zien zal zijn, in dienst van mijn kopvrouwen. Maar je ziet vandaag dat bij ons iedereen kansen krijgt, dat zal in de toekomst niet anders worden.”  

Ensing gokt

Janneke Ensing reageerde in de laatste ronde op de vlucht van Anouska Koster, die weer de demarrage van Annemiek van Vleuten counterde. De renster van Parkhotel Hotel zette zich in het wiel van Koster, die vol gas gaf. De twee bleven vooruit waarop Ensing het in de sprint moest afleggen tegen Koster. ,,Vooraf had ik voor zo ’n mooie klassering getekend,’’ stelde de 29-jarige Drentse.  ,,Het was een gok, maar achter me kreeg ik de steun van de ploeg,’’ doelde de renster uit Gieten op het groene licht vanuit de auto om volle bak door te rijden. ,,Nee, ik zat er niet om zomaar even de sprint te winnen, dat is niet echt mijn terrein, daar hebben we andere meiden voor, maar het doel van de ploeg was een podiumplaats.’’ ,,Kijk, het is natuurlijk knap dat we zover zijn gekomen,’’ gaat de Gietense verder. ,,Rabobank heeft een fantastisch blok met allemaal professionals, terwijl de meesten bij ons in de ploeg naast het wielrennen nog een baan hebben of studeren. Zo zat ik gisteren nog op cursus, niet echt een goede voorbereiding op een nationaal kampioenschap. We hebben het als ploeg heel goed gedaan, zaten telkens mee. Het moment dat Vera Koedooder vooruit was gaf rust, niet dat we achterover konden leunen, want we moesten alert blijven en hebben ons doel uiteindelijk behaald.’’ 

Neefjes kampioen

Bij de elite-zonder-contract won Tessa Neefjes uit Bovenkarspel. Zij kreeg Karin Elzing (tweede) en Melanie Klement (derde) mee op het podium. Neefjes sprintte in het peloton volop mee. In de totaaluitslag werd ze tiende. "Ik lette eigenlijk vooral op de toppers in het peloton en heb gewoon alles gegeven voor een mooie uitslag. Ik wist op het moment dat ik over de streep kwam, ook niet dat ik gewonnen had. Maar ik ben er heel blij mee. Het is mijn derde zege, maar absoluut de mooiste."

1 6 Anouska Koster De Westereen Rabo Liv 3:13:29

2 13 Janneke Ensing Gieten Parkhotel Valkenburg 3:13:33 0:04

3 8 Marianne Vos Babyloniënbroek Rabo Liv 3:13:39 0:10

4 38 Amy Pieters Zwanenburg Wiggle High5 3:13:39 0:10

5 36 Kirsten Wild Zwolle Hitec Products 3:13:39 0:10

6 31 Monique van de Ree Zundert Lares-Waowdeals 3:13:39 0:10

7 39 Annemiek van Vleuten Wageningen Orica - AIS 3:13:39 0:10

8 15 Ilona Hoeksma Luxwoude Parkhotel Valkenburg 3:13:39 0:10

9 21 Floortje Mackaij Woerden Liv Plantur 3:13:39 0:10

10 129 Tessa Neefjes Wervershoof West Frisia 3:13:39 0:10

 


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl