Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Servais Knaven ambassadeur NK Wielrennen Montferland

Vrijdag 05 mei 2017

Nederlandse kampioenschappen - Servais Knaven is de eerste ambassadeur van het NK Wielrennen in Montferland. Dat wordt van 17 tot en met 25 juni in deze Gelderse gemeente georganiseerd.

Hij hoefde als kind van de regio niet lang na te denken toen hem gevraagd werd of hij ambassadeur wilde zijn van het NK Wielrennen in Montferland, maar Servais Knaven wilde dan wel meedenken over het parcours en het programma. "Je wilt als ambassadeur ook honderd procent achter zo'n NK staan. En dat doe ik. Ik vind het bijzonder dat mijn dochter Britt straks in actie komt op een NK in mijn geboortestreek. En heel bijzonder dat er een week lang gereden wordt op mijn voormalige trainingsrondje."

Knaven's wieg stond 46 jaar geleden in Lobith. "Mijn ouders wonen nog in de regio en als junior en amateur heb ik heel veel trainingsuren gemaakt op het NK-rondje. Er zitten selectieve klimmetjes in het parcours, waarop je jezelf even goed kon testen als je volle bak naar boven reed. Als ik daar als junior vier keer goed hard over dat rondje knalde, dan wist ik dat ik klaar was voor de koersen die er aan kwamen." De renner die later bij TVM een rit in de Tour de France won en als coureur van Domo-Farm Frites Parijs-Roubaix op zijn naam bracht, woont al jaren net over de Belgische grens in Meerle. "Dicht bij de familie van mijn vrouw Natascha, maar ook zo dicht bij de grens dat een groot deel van ons leven zich nog altijd in Nederland afspeelt. Mijn geboortestreek is me natuurlijk nog wel heel dierbaar, ik kom er nog graag en het is mooi om te zien dat ook deze organisatie er aandacht voor heeft dat ik hier vandaan kom. Dit kampioenschap kan een impuls zijn voor Montferland. Een NK is belangrijk om je regio te tonen, maar kan ook een aanzuigende werking hebben op nieuwe jeugdleden. Ik ben met mijn kinderen veel op pad bij jeugdwedstrijden en zou wel wat meer renners uit De Liemers en De Achterhoek tegen willen komen. Als we met zo'n NK weer een aantal kinderen enthousiast kunnen krijgen voor de wielersport, zou dat helemaal geweldig zijn."

 

Knaven komt bijna alle wedstrijddagen in actie op het NK, maar dan in een begeleidende rol. Dochter Britt rijdt de tijdrit en de wegwedstrijd bij de junior-vrouwen en verder is hij bij Sky ploegleider van Danny van Poppel en Wout Poels. In die functie mag hij ook op pad op de slotdag van het NK, als op 25 juni het NK voor profs verreden wordt. "Ik merk dat Britt het ook bijzonder vindt om daar te rijden waar mijn roots liggen. Mijn ouders wonen om de hoek en we zijn er al een aantal keren wezen verkennen. Ze rijdt bij de junior-vrouwen dit jaar. Nadat ze vorig jaar tweede werd op het NK Tijdrijden voor nieuweling-meisjes, krijgt ze er een hele kluif aan om het beter te doen in haar nieuwe categorie. Maar ze is ambitieus. Dat moet ook, zeker op dat selectieve tijdritparcours. Dat is echt uitdagend voor deze categorie, zoals ik ook verwacht dat de klimmetjes in de wegwedstrijden bij de jongerenwedstrijden ook gaan doorwegen. Bij de profs ligt het er op de slotzondag vooral aan of de coureurs er een harde wedstrijd van maken. Ik denk dat bij onze ploeg Sky Danny van Poppel wel ambities mag hebben op deze ronde, maar als er echt gas gegeven wordt op de klimmetjes kan Wout Poels zich wellicht ook laten zien. Ik ben wel benieuwd hoe de koers verlopen gaat. Kan LottoNL-Jumbo de koers controleren? Of weten sterke aanvallers de wedstrijden open te breken. Alles kan die dag, maar één ding weet ik zeker: ook bij de profs zullen de renners hun benen voelen na afloop van dit NK. Want het gaat doorwegen naar het einde toe dat je die klimmetjes elke keer op kunt. Met name het Peeske gaat op het laatst pijn doen."  

Foto: © Sportfoto

 

 


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl