Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS.... (iets voor mijn fiets!)

Dinsdag 18 december 2018

Products - De donkere dagen zijn gearriveerd, de kerst staat voor de deur. CyclingOnline.nl onderzocht en testte de beste cadeaus voor onder de kerstboom! 

En er was licht!

 

In deze donkere dagen beginnen we met het licht. Het is onontbeerlijk voor iedereen die in de winterperiode met de fiets op pad gaat. We probeerden een aantal lampen van Cat Eye uit. Om te beginnen de Orb lampjes, eigenlijk de meest perfecte achterlampjes die er zijn. De Orb steek je eenvoudig in het uiteinde van je racestuur, ze werken net als stuurdoppen, maar dan met één groot voordeel, ze leveren een behoorlijke bult licht op én zitten niet in de weg. De lampjes zijn niet alleen eenvoudig te monteren, ze zijn ook nog eens übermakkelijk te gebruiken. Een simpele druk op het glaasje en je bent klaar, de lampjes branden. De Orb kent drie standen, een permanente en twee knipperstanden. Het ontwerp is zo gemaakt dat je zelf geen last hebt van het licht, draai ze met hem beschermstukje naar boven en beneden en je bent meteen ook zichtbaar van opzij. 

Voor het gewicht hoef je de Orb lampjes niet thuis te houden, ze wegen, inclusief batterijen, 26 gram per stuk. Eenmaal op de fiets hoeft je je de eerste tijd niet druk te maken over de batterijduur, de dubbele CR2032 batterij houdt je in de knipperstand zo'n 100 uur veilig en gaat permanent aan 50 uur mee. Je hoeft niet bang te zijn dat je de Orb lampjes onderweg verliest, ze zitten net als standaard stuurdoppen gewoon stevig vast. 

De Cat Eye Orb lampjes kosten rond de 22 euro. Meer informatie. 

Veilig op de gravelbike

We lichten van een tip van de sluier op, we gaan in een latere editie van deze serie een echte gravelbike bespreken, maar we beginnen met iets moois en Italiaans. De KASK Mojito X Peak, de eerste Kask helm die speciaal geproduceerd werd om te dragen op de gravelbike. Heb je daar een aparte helm voor nodig dan? Volgens de ontwerpers van de Mojito X Peak wel. Zij voorzagen de eerder dit jaar uitgekomen verbeterde Mojito helm van een zacht rubberen klep en, voilà, men heeft een voor gravelriders geschikte helm! Enigszins sceptisch heb ik de X Peak uitgeprobeerd en moest al snel mijn vooroordelen aan de kant zetten. De ge-update versie van de in 2016 op de markt gebrachte Mojito is een hele fijne helm! Dat merkte ik zodra ik hem op mijn hoofd zette. Waar ik bij veel andere merken altijd enige tijd zit te klooien met de afstelling zat deze in één keer goed. En uiterst comfortabel, ook met een wielerpet of wintermuts eronder. KASK heeft een irritant probleem van veel helmen opgelost, het riempje om de kin. Niet langer het geschuur van het riempje onder de kin, nee, de helmen van KASK zijn tegenwoordig uitgerust met een zacht ecolederen kinriempje, een wezenlijke stap vooruit in comfort. De X Peak is 220 gram zwaar, heeft 26 luchtgaten en omvat het hoofd perfect. Zo perfect, dat je na een kwartier op de fiets niet meer werkt dat je een helm op hebt. En de klep? Die is dus erg handig, houdt de modder maar ook zon uit je ogen, en beschermt ook nog eens tegen opspringend gravel. Tijdens mijn eerste tocht schiet er plots een steentje op maar wordt keurig opgevangen door de klep. En nog een aardige bijkomstigheid, door het gekozen materiaal dempt het ook nog je val, mocht je onverhoopt voorover met het gezicht naar de grond schieten. 

De KASK Mojito Peak X is in de maten S tot XL (van 46 tot 64 centimeter hoofdomtrek) verkrijgbaar en kost rond de 130 euro. De keuze voor kleur is nog beperkt, zwart, wit en rood. Het zou mooi zijn als er ook fluor gele of oranje versie verkrijgbaar zou zijn, vanwege de zichtbaarheid in het verkeer. Meer informatie.

Kopwerk; Brein - Ademhaling - Training

Het was zijn tweede Tour de France en bijna ook zijn allerlaatste koers. Aart Vierhouten liet in 2002 bijna het leven op een Franse Intensive Care na een loodzware etappe. De latere junioren en U23 renners bondscoach en technisch directeur van het Vacansoleil Pro Cyclingteam was tegen de zin van de ploegarts doodziek op de fiets gestapt. Hij hield het nog een tijd vol, maar moest het peloton weg laten rijden in het zicht van de finish. Halfdood passeerde hij de meet om vervolgens in elkaar te zakken. Uiteindelijk bleek dat de zieke Vierhouten zo verzwakt was geraakt dat de ziektekiemen zijn lichaam niet meer konden verlaten, maar in zijn bloedbaan kwamen met als gevolg een levensbedreigende bloedvergiftiging. Het voorval, dat de oud-renner jarenlang geheim hield, geeft aan hoe sterk het brein kan zijn. Zo sterk dat het zich,ondanks alle signalen, verzet tegen het in de ring gooien van de handdoek. Met bijna fatale gevolgen. 

Het zette Vierhouten aan het denken en 16 jaar later lig het resultaat in de boekwinkel. Samen met Koen de Jong schreef hij het prachtige boek Kopwerk, vol mooie foto's en luchtige verhalen, maar met een hele belangrijke ondertoon. Hoe krijg je de controle over je brein, hoe versterk je jezelf door bewust te zijn van je ademhaling en hoe train je dat. Tussen de verhalen door wemelt het boek van de tips waar elke fietsliefhebber iets aan heeft. In Kopwerk leer je gevarieerd te trainen, slim gebruik te maken van je hartslagmeter maar ook hoe je sneller herstelt na afloop van een inspannend ritje met je fietsvrienden. De schrijvers laten je zien dat het zinloos is om altijd maar keihard te trainen, het is iet alleen zinloos, je verzwakt je lichaam en kracht. Wel eens gehad dat je wielershirt naar ammoniak stonk? Het geeft aan dat je niet alleen energiezuinige vetten en snelle suikers aan het verbranden bent geweest, maar ook je eiwitten. En dat betekent dat je eigenlijk je spieren aan het verbranden bent. 

Al met al een goed leesbaar maar vooral nuttig boek dat ook nog eens mooie bijdragen van Peter Winnen, JW Roy en Eric Corton heeft. Ik zou willen dat het boek onder de kerstboom van al mijn wielervrienden zou liggen. Ook al betekent het dat ze me er in korte klimmetjes gaan afrijden. Want je wordt er echt sterker door en kunt met plezier nog lang doorfietsen. En zo niet, dan is het altijd nog een heerlijk boek om tijdens de kerstdagen uit te lezen. 

Het boek Kopwerk is in de boekhandel te koop voor 25 euro of bestel het hier.

Tekst: Erik Jan JansenEerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl