Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Retro: Beloning in Rood-wit-blauw voor Engels

Zaterdag 04 juli 1998

Nederlandse kampioenschappen - Addy Engels was al twee keer Nederlands kampioen bij de junioren geworden toen hij in 1998 in Meerssen het rood-wit-blauw bij de beloften kwam opeisen. De Drent wist de overmacht van Rabobank fraai te bekronen op de Lange Raarberg na een bekeken race.

De wedstrijd werd open gebroken door het kwartet Bouma (Batavus), Barendse (P&O Lowik), De Waard (Rabobank) en clubrenner Klijs. Toen ook Schmitz (Agu), Nijkamp (Batavus), de Rabo’s Van der Kooij en Hayman en de clubrenners Klomp, Van Gurp en Cuppens aansloten was er een elftal ontstaan dat nog lang uit de greep van het peloton wist te blijven. Op zeven ronden voor het einde was het echter gedaan met de uitgedunde kopgroep. Alleen Matthew Hayman bleef voorop. Waar de anderen zich terug lieten vallen in het peloton, ging de Australiër solo door. Hij plaveide daarmee de weg voor twee andere Rabobank-coureurs Addy Engels en Marcel Duijn. Dit duo sprong mee toen vanuit het peloton een negental renners de achtervolging op Hayman inzette.

Ook nadat Hayman was ingelopen en Rabobank-ploegmaat Marcel Duijn wegsprong, bleef Addy Engels rustig in het achterste wiel en liet het werk over aan Thorwald Veneberg (AGU) en de verrassend sterke Mark ter Schure (P&O Lowik). Pas toen dit duo daadwerkelijk Duijn in het vizier kreeg, wipte Engels weg en sprong naar zijn ploegmaat toe. Door die actie ging bij Thorwald Veneberg het licht uit. Ter Schure zag echter het brons gloren en ging alleen door.

Voor Duijn – die eerder al in Olympia’s Ronde de zege aan ploeggenoot Matthé Pronk moest laten – zat er opnieuw niet meer in dan zilver, toen Addy Engels met rasse schreden naderde. De runner-up kon zich troosten met de geachte dat hij misschien niet eens op het podium was geëindigd wanneer de Drent hem niet op sleeptouw had genomen, wan Duijn kwam helemaal leeg gereden over de streep. Engels hield Duijn lang genoeg in zijn wiel om verzekerd te zijn van de tweede plaats voor zijn ploeggenoot, maar op de Lange Raarberg ging de tweevoudig juniorenkampioen op zoek naar zijn derde titel van zijn loopbaan.

“Het is niet zo dat ik alles op deze wedstrijd zet, maar het kampioenschap zit wel constant in mijn achterhoofd. Het programma stelt me in staat om in Meerssen te pieken en als je dan zonder blessures blijft, weet je dat je een goede kans maakt. EN natuurlijk werd ik werkelijk in een zetel naar de zege geloodst. Ik hoefde niet mee te werken in de achtervolging op Hayman en Duijn en kon dus mijn krachten wat sparen. Toen ik zag dat bij Veneberg en Ter Schure het beste er wel af was, ging ik. BIJ Duijn gekomen, keken we elkaar in de ogen en daarin lazen we maar één boodschap bij elkaar: rijden!” (Roy Schriemer)

NK Beloften 1998

(Meerssen)

1.Addy Engels (Rabobank), 2. Marcel Duijn (Rabobank), 3. Mark ter Schure (P&O-Lowik), 4. Stefan van Dijk, 5. Michel Cerneus, 6. Coen Boerman, 7. Jurgen de Jong, 8. Thorwald Veneberg,, 9. Arhtur Rutte, 10. Maurice Barendse,


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl