Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

NK Wielrennen: Van der Poel imponeert

Zondag 23 augustus 2020

Nederlandse kampioenschappen - Mathieu van der Poel heeft het NK Wielrennen voor profs gewonnen. Twee jaar geleden won hij al op de Brabantse Wal in Hoogerheide.

 

Ook op de Drentse VAM-berg voelde de wereldkampioen veldrijden zich thuis. Hij maakte halverwege de wedstrijd zelf de koers en trok op zes ronden voor het einde alleen ten aanval.

Sunweb-eenling Nils Eekhoff won het zilver, Timo Roosen greep namens Jumbo-VIsma het brons door zijn ploeggenoten Pascal Eenkhoorn (vierde) en Jos van Emden (vijfde) achter zich te houden in de slotronde.

Pascal Eenkhoorn, Lennard Hofstede, Bert-Jan Lindeman (allen Jumbo-Visma), Stef Krul (Metrec-TKH p/b Mantel), Alex Molenaar (Burgos-BH) en Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) braken de koers na 40 kilometer open. Nadat de zes vluchters waren teruggepakt, waagde Nils Eekhoff met nog tien ronden voor de wielen een moedige poging om het veld te verrassen. Vervolgens formeerde Mathieu van der Poel een treintje met Pascal Eenkhoorn, Jos van Emden (beiden Jumbo-Visma), Corné van Kessel (Circus-Wanty Gobert), Koen de Kort (Trek-Segafredo) en Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ), aangevuld met Arvid de Kleijn (Riwal) en Oscar Riesebeek. Nils Eekhoff werd onderweg ingerekend. Met nog zes ronden voor de wielen demarreerde Mathieu van der Poel. Slechts Pascal Eenkhoorn en Nils Eekhoff bleken in staat om te reageren, maar tot in het wiel van de latere kampioen kwamen ze niet. De vogel was namelijk gevlogen. Van der Poel maakte er een brokkenfestijn van. Eekhoff was intussen weggereden van Eenkhoorn, die op zijn beurt zijn ploeggenoten Jos van Emden en Timo Roosen naast zich kreeg. Terwijl Van der Poel en Nils Eekhoof op één minuut daarachter bleven door dokkeren, daar kraakte het bij het Jumbo-Visma trio Eenkhoorn, Van Emden en Roosen. Mathieu van der Poel werd tijdens de laatste beklimming onder een enorm applaus door de toeschouwers (met voorbeeldig mondkapje) naar de top van de Col du VAM gedragen. Het publiek klapte de handen ook stuk voor Nils Eekhoff (tweede), Timo Roosen (derde) en de overige helden van de Col du VAM.

Roosen en Eenkhoorn

Timo Roosen was niet aangeslagen over het brons. "Er was weinig te doen aan Van der Poel. Pascal probeerde nog diverse keren om mee te gaan. Dat vond ik erg knap. We hebben alles geprobeerd, maar dit was het hoogst haalbare. Ik denk dat we onszelf niet heel veel kunnen verwijten. De beste heeft gewonnen, dat lijkt me duidelijk. Voor mij is het mooi om op het podium te staan. Op de laatste beklimming hebben we onderling uitgemaakt wie er derde zou worden.”

Pascal Eenkhoorn finishte uitgewoond als vierde. De coureur van Jumbo-Visma had samen met Nils Eekhoff nog een poging ondernomen om de demarrage van Mathieu van der Poel te beantwoorden. ‘’Ik had een lichte hongerklop, was nog net op tijd om te eten, maar zag dat hij al weg was. Het beste was er toen al vanaf om nog terug te komen.’’ Eenkhoorn vond dat zijn ploeg het beste naar boven had gehaald om de koers te maken. ‘’In het begin zaten we in een kopgroep van zes met drie man mee en ook nog met een man van Van der Poel (Oscar Riesebeek, DR). De samenwerking was niet goed, maar we hebben er als ploeg alles aangedaan. Als Mathieu iedereen uit het wiel rijdt, kun je er achteraan gaan, maar uiteindelijk weinig tegen doen. Hij was gewoon te sterk’’, erkende Pascal Eenkhoorn de kracht van de ongenaakbare.

Nils Eekhoff

Nils Eekhoff balde zijn vuist nadat hij op de Col du VAM als tweede over de finish bolde. De zilveren plek was voor de 22-jarige Rijssenhouter er één met een gouden randje. ‘’Ik denk dat ik een heel sterke wedstrijd heb gereden en dat ik met de tweede plaats dik tevreden mag zijn. Kijk Mathieu was vandaag gewoon weer superieur als je kijkt naar de manier waarop hij wegbleef. Het gat bleef redelijk stabiel en daar ben ik best tevreden mee. Maar goed, hij had het gat al geslagen en dan is het te laat. Toen ik wegsprong kreeg ik een gaatje en hoopte ik dat er een paar mannetjes zouden bijkomen. Zonde om mezelf dan terug te laten lopen. Met de hoop dat een groepje de sprong zou maken. Dat was wel het geval en ik zat daardoor gelijk mee. Bij de eerste aanval van Mathieu zat ik niet mee, kwamen we terug met een aantal Jumbomannen en daarna sloeg Pascal een gat en kwamen we met z’n tweeën te zitten. Bij een klimmetje zat ik ineens alleen en moest ik nog drie ronden. Het was heel zwaar, maar je moet door, dus omhoog met veel druk op de benen, want je kan niet één keer stilvallen en in de afdaling gewoon doorgaan. Het was gigantisch zwaar.’’ De tweede plaats in deze pittige koers, waarin de mannen zich scheiden van de jongens stelde Nils Eekhoff zich dik tevreden met de tweede plaats. ‘’Ik ben op de goede weg, wil doorgroeien tot één van de beste ‘klassieker’ renners. Daarvan is Parijs-Roubaix mijn droomkoers, dus denk ik dat ik op de goede weg ben.’’ 

 

De winnaar oogstte ontzag, maar had zelf goed afgezien. Mathieu van der Poel: "Ik weet niet of ik ooit zo'n zware koers heb gereden Ik wist dat er een uitdagende ronde lag, maar het was nog pittiger dan ik dacht. Ik voelde de afgelopen weken de vorm al groeien in de Italiaanse koersen, dus ik hoopte hier goed te zijn. Het EK van volgende week is ook een doel, maar ik zet die twee kampioenschappen op dezelfde plaats. Al vind ik het rood-wit-blauw een net iets mooier truitje. Maar ik hoop in Plouay weer zulke goede benen te hebben en dan gaan we kijken wat er voor me inzit." Van der Poel moest het op en rond de Col du Vam opnemen tegen machtsblokken. "Dat hoort erbij op een NK. Het was zaak om niet achter de feiten aan te rijden. Ik rijd nooit met een vooropgezet plan, maar meer op gevoel. Toen ik door trok op twee hellingen achtereen hoorde ik dat er maar twee mannen achter mij zaten. Dat was een betere situatie dan wanneer er vier man van Jumbo achter mij aan zaten te rijden natuurlijk. Toen ben ik vol door gegaan. Het was niet gemakkelijk, maar ik kon wel winnen."

Foto's: © Sportfoto


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl