Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

WK junior-vrouwen: Backstedt wint

Zaterdag 25 september 2021

WK Wielrennen - Bij het WK voor junior-vrouwen ging de winst naar Zoe Backstedt. 

Beste Nederlandse werd Elise Uijen die net naast het podium greep als vierde. 

In de tweede ronde van de 75 kilometer lange mondiale titelstrijd voor deze jongste vrouwencategorie sloeg het veld voor een eerste keer uiteen en waren de twee rensters namens Nederland mee die eerder al de tijdrit reden in Brugge. Anna van der Meiden en Elise Uijen dus.

Halverwege de koers gingen de Britse favoriete Zoe Backstedt en de Amerikaanse Kaia Schmid in de aanval. De twee sloegen een flinke kloof, naarmate de wedstrijd vorderde. Met nog twintig kilometer voor de boeg trachtte Backstedt haar Amerikaanse tegenstandster al af te schudden, maar die reageerde snel.

Achter de twee vluchtsters wisten hun Britse en Amerikaanse landgenotes de achtervolging steeds wat te frustreren hoewel de kloof nooit heel groot was. Een groep met Uijen en Van der Meiden zag een groep met Meintje Geurts aansluiten. Later voegde ook Carola van de Wetering zich bij deze steeds groter wordende groep achtervolgsters. De slotronde van vijftien kilometer werd aangevat met een minuut achterstand.

In de slotronde probeerde Bäckstedt de Amerikaanse een aantal keren af te schudden.  Uiteindelijk gingen ze samen naar de streep in Leuven. Zo haalde eerstejaars Bäckstedt de zege toch binnen. Ze kende een Nederlandse aanloop naar dit WK met winst in de Watersley Challenge en de Omloop door het Land van Bartje.

Uijen stapte snel over de teleurstelling heen. ''Ik ben toch vierde van de wereld en heb in de sprint om de derde plek mijn sprint gereden zoals ik dat wilde. Dan wordt je op waarde geklopt. Op het moment dat de eerste twee wegreden had ik net een gat gedicht. Ze waren de sterksten, want bleven uitlopen. Daarachter hebben we als team sterk gereden. Uiteindelijk was er net iemand sneller in de sprint voor het brons.''

Nederland werd na afloop gehuldigd als winnaar van de UCI Nations Cup.

Foto: Sportfoto

 


Eerder...

WK Wielrennen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl