Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Pascal Eenkhoorn trotse kampioen van Nederland

Vrijdag 24 juni 2022

Nederlandse kampioenschappen - Pascal Eenkhoorn is de nieuwe kampioen van Nederland op de weg voor professionals. De coureur van Jumbo-Visma rekende op de VAM-berg in het Drentse Wijster in de sprint af van de eveneens ontketende Daan Hoole (Trek-Segafredo). Taco van den Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) stapte op de VAM als derde op het podium.

Halverwege koers formeerde zich een kopgroep van zestien man met daarin aanstichter Tom Dumoulin, uittredend kampioen van Nederland Timo Roosen, Mick van Dijke, David Dekker, Sam Oomen (allen Jumbo-Visma), Martijn Budding (Riwal), Lars van den Berg (Groupama-FDJ), Bart Lemmen, Coen Vermeltfoort (beiden VolkerWessels), Daan Hoole (Trek Segafredo), Arvid de Kleijn (Human Powered Health), Taco van den Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Nils Sinscheck (ABLOC), Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix), Stijn Daemen en Bram Dissel.(beiden Beat). Met nog 40 kilometer voor de wielen ging een groep van dertien man de finale in met Timo Roosen, Martijn Budding, Lars van den Berg, Mick van Dijke, Bart Lemmen, Arvid de Kleijn, Sam Oomen, Taco van den Hoorn, Oscar Riesebeek, Daan Hoole, Ramon Sinkeldam (Groupama FDJ), Mike Teunisen en Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma). Nationaal tijdritkampioen van Nederland Daan Hoole demarreerde met nog zo’n 25 kilometer te gaan en kreeg de gebrande Pascal Eenkhoorn in zijn wiel mee. Het duo kreeg groen licht, hoewel Oscar Riesebeek en Taco van den Hoorn met op de haak de uitstekend rijdende Bart Lemmen en de leunende Mike Teunissen en Sam Oomen nog tegenstribbelden. Pascal Eenkhoorn sprong in de laatste klim uit het Wiel van Daan Hoole op weg naar de nationale titel 2022.

Zegen van Jumbo-Visma

Pascal Eenkhoorn kreeg in de slotfase van zijn team Jumbo-Visma de zegen om met Daan Hoole naar de finish te rijden en het af te ronden voor de sterk vertegenwoordigde WorldTour-formatie. De renner uit Genemuiden voelde zich zeker van zijn zaak in de finale. ‘’Daan vroeg me al wat langere beurten te doen, dus ik wist dat hij het lastig had. Ik had vertrouwen in mezelf, ik kan goed aankomen en zeker op dit parcours. De Col du VAM ligt me goed. Het is voor mij een heel bijzondere overwinning. Dat ik straks mijn naam zie staan op die lange erelijst met grote kampioenen, dat maakt me trots. Ik ben nog maar 25 jaar en al Nederlands kampioen als prof, iets wat me bij de junioren en beloften niet eens gelukt is. Heel speciaal. Ik hoop de trui nog veel voorin de koers te kunnen tonen.’’

De aanloop naar het kampioenschap was bepaald niet ideaal. De coureur uit Genemuiden was bij Jumbo-Visma één van de personen die COVID-19 opliep ruim een week geleden in de Ronde van Zwitserland. ‘’Ik ben niet heel ziek geweest. Maar ik had wel  stevige hoofdpijn toen ik in mijn eentje terug moest rijden naar huis in België. En ik heb twee dagen op bed gelegen. Met dat verhaal in het achterhoofd voelde ik me geen superfavoriet vandaag. Maar ik ben ervoor gegaan.’’ Eenkhoorn was één van de renners die de sprong wist te maken vanuit het peloton naar de kopgroep van zestien die de wedstrijd kleurde. ‘’Toen voelde ik dat ik de benen had om ver te komen, gelukkig rolde het in de finale mijn kant op.’’

Alleen dat truitje telt

Daan Hoole was gematigd tevreden met de tweede plaats: ‘’Ik denk dat ik met de wedstrijd zelf heel tevreden kan zijn, heb echt een goede koers gereden, zat in elke groep mee, maar op het NK telt natuurlijk alleen maar de eerste plek omdat je daar die trui mee verdient’’, stelde de 23-jarige inwoner van het Zuid-Hollandse Zuidland. ‘’Toen ik wegreed met Pascal, wist ik al dat het gewoon lastig ging worden. De samenwerking was goed, we kennen elkaar goed, dus weet je wat je aan elkaar hebt. Hij ging ook voor de winst. Tegen het einde durfde ik helemaal niets meer te gokken, voelde ook de kramp opkomen, maar wilde om eerlijk te zijn het podium vellig stellen. Reëel gezien is een tweede plaats op een NK supermooi, maar nogmaals, het gaat uiteindelijk om die trui’’, aldus de eerstejaars prof van Trek-Segafredo. Taco van den Hoorn zag zijn buffelwerk beloond met de derde plaats, maar ook hier proefde je de teleurstelling van het niet winnen van het ‘roodwitblauw’. ‘’Ik ben niet echt blij. Hoewel, op zich is de derde plaats niet slecht, maat uiteindelijk telt alleen de winnaar. Truitje telt, daar rijd je het hele jaar in. De rest is dan eigenlijk bijzaak. We hebben onderling wel geprobeerd een blokje te vormen, maar tegen een groot blok van één ploeg (Jumbo-Visma, DR) valt niet tegen te rijden. Ik heb de hele dag meegezeten op een selectief rondje dat mij eigenlijk wel ligt. Oscar (Riesebeek, DR) en ik hebben in de laatste ronde gezegd dat we vol door zouden rijden naar de streep, maar niet iedereen deed hierin mee, zaten zelfs achter ons aan. Wij gingen wel door ook al reden die jongens van Jumbo in ons wiel mee. We probeerden het dicht te rijden en zou het lukken, dan zouden we wel verder zien. We reden alleen voor de winst, maar kwamen er niet meer aan. We hadden misschien wat eerder moeten gaan, of ik had iets meer vertrouwen moeten hebben om zelf als eerste het heuveltje van de VAM op te gaan en dan hopen dat er meer mannen waren die minder op dat heuveltje explosief zouden zijn. Maar dat is achteraf. Pascal Eenkhoorn liet al weten niet mee te mogen rijden. Hij wint met Jumbo, dus hebben zij het goed gedaan.’’ Taco van den Hoorn gaat aanstaande vrijdag in Denemarken van start in de Tour de France. ‘’Ik heb er heel veel zin in, kijken wat we daar aanvallend kunnen ondernemen’’, aldus de immer strijdvaardige geboren Rotterdammer van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux.  

 

Foto's: Sportfoto


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl