Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Markus pakt ook vrouwentitel voor Jumbo-Visma

Zaterdag 25 juni 2022

Nederlandse kampioenschappen - Riejanne Markus is op de VAM-berg in Wijster kampioene van Nederland op de weg voor professionals geworden. De VAM stond in vuur en vlam. De renster van Jumbo-Visma versloeg in de sprint haar opponente Shirin van Anrooij. Lorena Wiebes (Team DSM) won de sprint van de groep en werd derde.

‘’Riejanne Markus nam in de laatste kilometer niet meer over. ‘’Het beste was er vanaf en ik wist dat Marianne (Vos, DR) achter mij zat’’, nam de inwoonster van Zwarte Kat met de grote groep bijna op de hielen een groot risico. ‘’Ik zag dat zij wel dichterbij kwamen, maar ik had er heel veel vertrouwen in vandaag. Ik dacht ook, rustig blijven. Het was heel lastig, op een mooi parkoers. Dus ik ging vroeg aan, Shirin kwam dichterbij, maar het bleek op de streep genoeg.’’

Riejanne Markus is de opvolgster van Amy Pieters, de kampioene van Nederland 2021, die haar titel vanwege een zware blessure niet kon verdedigen. ‘’Dit is heel bijzonder. Ik mis Amy het hele jaar al in de koers. Het was na haar val lastig en ook vanochtend bij het moment voor Amy en haar crowdfundactie had ik het wel even lastig.  Ik denk heel veel aan haar. Ik hoop dat ik een waardig opvolgster ben van Amy. ’’ Markus gaat de trui dragen in zowel de Giro Donne als de Tour de Femmes. ''Heel bijzonder om na dit jaar de rood-wit-blauwe mauwtjes te mogen dragen, maar eerst vooral deze trui. Het zal voor het publiek misschien een beetje aanvoelen als mijn doorbraak, maar ik voelde al een tijdje dat ik sterker en sterker aan het worden ben. Als je het dan zo kunt bekronen, is geweldig.''

Haar vriend Jasper Ockeloen genoot enkele meters verderop van de prestatie van zijn vriendin. ‘’Dit is ongelooflijk. Ik had niet verwacht dat zij de sprint zou winnen, maar ze bleef koel en pokerde nog een beetje. Ik stond in de laatste kilometers te stressen als een gek, was bang dat zij op het laatste stukje toch nog teruggepakt zou worden, maar ja, dit is ongelooflijk. Ze deed vandaag alles goed’’, aldus de reactie van Jasper Ockeloen.

Shirin van Anrooij baalde dat zij het in de sprint moest afleggen tegen Riejanne Markus. ‘’Ik voel momenteel alleen frustraties. Ik hoorde in mijn ‘oortje’ dat ik steeds moest gaan, gaan en gaan. Jammer genoeg was ik de enige die dat in de laatste kilometers deed. Dus ik ben blijven gaan tot de laatste klim en nam Riejanne uiteindelijk wel over op de kasseienklim. Ik had eigenlijk achter haar moeten blijven en meer moeten gokken. Ondanks het feit dat Ellen van Dijk en Lucinda Brand mij in de rug konden verdedigen, zaten er ook nog eens snelle sprinters tussen, zoals Lorena Wiebes en dat wist de ploeg ook. Het was gewoon zaak om weg te rijden en ik mocht zo wie zo blijven gaan. Jammer genoeg haalde ik het in de sprint net niet. Misschien komt de blijdschap nog, maar voorlopig heerst er vooral teleurstelling. Kijk, het verschil op de streep is bijna niets, maar het verschil over een heel jaar is wel de roodwitblauwe trui. Daar blijven de mensen over praten en niemand herinnert zich dan nog wie er tweede is geworden’’, aldus Shirin van Anrooij, die een goed seizoen doormaakt en met haar ploeg mag debuteren in de Tour de France voor vrouwen.

Lorena Wiebes zat na afloop minutenlang op de grond. Gesloopt na een inspannende koers, maar ook in de wetenschap dat een tweede nationale titel op de weg - na 2019 - heel dichtbij was geweest. ''Ik moest een beetje gokken dat anderen het gat zouden dichten, maar miste vandaag in de finale toch ook een sterke Floortje Mackaij die helaas ziek moest afmelden. Ik wist dat ik een kans maakte op dit rondje, dat ik het aan zou kunnen. Ik twijfelde even of ik zelf voluit moest gaan op de kasseinenklim, maar dan zou een ander wellicht profiteren. Het was gokken, maar dan kun je ook verliezen. Ik zou de komende periode graag toewerken naar de Tour voor vrouwen. Winnen op de Champs Elysees is een droom voor me. Bij de mannen moeten ze daar drie weken op wachten, wij kunnen daar direct voor gaan in onze ronde.'' De route van Wiebes loopt dan waarschijnlijk via de Baloise Ladies Tour.

Foto's: Sportfoto

UITSLAG


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl