Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Schwalbe Topcompetitie start op Zeeuwse kasseien

Donderdag 06 april 2023

KNWU Topcompetitie - De Schwalbe Topcompetitie 2023 gaat zaterdag 8 april van start met de Omloop van de Braakman, een klassieker in Zeeuws-Vlaanderen, waar de open vlakten en de vele en lange kasseistroken een doorslaggevende rol spelen.

De vorige twee edities die in het kader van de reeks werden verreden kwamen beiden op naam van Roel van Sintmaartensdijk van VolkerWessels, die inmiddels bij Intermarché-Wanty een mooi programma rijdt op een net wat hoger niveau. Zijn opvolger weten we zaterdag. Maar zoals organisator Edwald Martijn altijd zegt: ‘Bij ons wint altijd een sterke coureur.’’

De feiten

Om 12.30 uur start het peloton voor een klassieker over 177 kilometer. Er worden een aantal ronden gereden, te weten: 1 ronde van 45,7 kilometer, één ronde van 47,7 kilometer, twee ronden van 31,9 kilometer en tenslotte twee ronden van 10,2 kilometer. De renners leveren onderweg ook strijd voor het Robbert de Greef Kassenklassement, waarvoor punten te verdelen zijn op de Paviljoenweg, de Bolderweg, de Timmermansweg, de Kasseiweg, de Smokkelweg en de Boekhouteweg. De start is om 12.30 uur voorzien aan de Watertorenstraat en de finish wordt omstreeks 16.40 uur verwacht aan de Kasteelstraat, waar diverse doorkomsten te bekijken zijn.

Deelnemende teams zijn VolkerWessels, A Bloc, Allinq Continental Cyclingteam, BEAT Cycling Club, Metec-Solarwatt, Scorpions Racing Team, Dutch Food Valley Team, JEGG-De Jonge Renner, John Deere-NWVG, Sensa-Kanjers voor Kanjers, TWC De Kempen, WV West-Frisia, WP GA-Team Noord-Holland, De Volharding-IJsselstreek, BHST, Regioteam Noord, Regioteam Oost, Regioteam Zuid-Nederland, BASSO Flanders, Team Sportforum, Vetra B-Close, Urbano Vulsteke, Tempo-Hoppenbrouwers en TDT Unibet.

Hoe verliep de wedstrijd vorig jaar?

Roel van Sintmaartensdijk  rekende in de sprint af met Marien Bogerd van Allinq. Timo de Jong werd (opnieuw) derde in Philippine. Hij reed met Stijn Daemen weg uit de groep achtervolgers. Samen met Max Kroonen, Daan van Sintmaartensdijk, Victor Broex, Tim Bierkens en Tomas Kopecky maakten de eerste vier van de uitslag de wedstrijd in de slotronde.

Van Sintmaartensdijk reed aanvankelijk weg met Rick Ottema, die het kasseienklassement won. Maar de renner van (toen) Metec moest de latere winnaar laten gaan. Bogerd maakte de sprong, maar de voormalig Nederlands kampioen tijdrijden bij de elite-zonder-contract heeft geen sprint en legde het af tegen de talentvolle Van Sintmaartensdijk.

Wat verwachten de kenners?

Je mag Jarno Mobach (derde van rechts) gerust een thuisrenner noemen als inwoner van Philippine . Toch is het parcours maar deels ook zijn trainingsrondje. ‘’De wegen ken ik natuurlijk goed, maar ik zal eerlijk zeggen dat ik de kasseien meestal links laat liggen in de trainingen. Later in deze week ga ik zeker nog even verkennen, maar de stenen liggen er zover ik begrepen heb mooi droog bij en de boeren hebben er ook nog niet veel gebruik van gemaakt, dus alles is ideaal voor de koers.’’ Mobach kijkt er naar uit om in eigen dorp van start te gaan in de opener van de Schwalbe Topcompetitie. ‘’Ik voel geen extra druk ,ik vind het alleen maar mooi dat de mensen, die vaak zo meeleven, mij nu echt een keertje van nabij kunnen aanmoedigen. Dat maakt me extra gemotiveerd om me te tonen zaterdag. De Omloop van de Braakman is een koers waarin de kasseien en eventueel de wind van veel invloed kunnen zijn, maar het is sowieso het geval dat altijd één van de besten van de koers de wedstrijd wint. De kasseienstroken zijn lang en komen vaak terug en je moet van goeden huize komen om de koers naar je hand te zetten. Ik was in de najaarseditie van 2021 tweede na een dag in de aanval. Natuurlijk had ik liever gewonnen die dag, maar ik kan mezelf weinig verwijten, ik heb gegeven wat ik had die dag, maar uiteindelijk was er op het laatst eentje sterker.’’

Dit jaar staat hij met de ambitie aan de start om met zijn team VolkerWessels te winnen. ‘’Ik had een valse start, want voor het seizoen begon kwam ik ten val. Daarna had ik veel last van mijn schouder en mijn been, waardoor ik bijvoorbeeld in de Ronde van Drenthe echt met mijn neus op de feiten werd gedrukt, dat ik er nog niet honderd procent klaar voor was. Maar de laatste weken gaat het in training echt heel goed en ik ben blij te kunnen zeggen dat de Braakman de eerste wedstrijd van dit jaar is dat ik er daadwerkelijk klaar voor  ben om aan mijn seizoen te beginnen. Hoewel ik van andere continentale teams als Allinq en Metec-Solarwatt flinke tegenstand verwacht, denk ik dat we opnieuw met de sterkste formatie aan de start staan met Volker-Wessels. We hebben veel troeven om te winnen. Natuurlijk zou ik graag in de positie komen om zelf te winnen, maar veel andere jongens van mijn ploeg zijn daar ook toe in staat. Dat betekent dat we het spel kunnen spelen en dan is het afwachten in welke rol je komt.  We gaan zien hoe de wedstrijd verloopt zaterdag. Ik heb er sowieso heel veel zin in en dat geldt ook voor Philippine, wat een echt wielerdorp is, ook dankzij het  ambitieuze comité van de Braakman.’’

Waar te zien?

De wedstrijd is in samenvatting te zien via Eurosport en wel op dinsdag 11 april om 13.20 uur en zaterdag 15 april om 15:00 uur. Uiteraard is de koers ook live te volgen in Philippine en ver daarbuiten via ons live-twitterverslag. En traditiegetrouw zijn de PZC, Omroep Zeeland en CyclingOnline.nl ter plekke present met een verslaggever.

Foto's: © SportfotoEerder...

KNWU Topcompetitie Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl