Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Teun Mulder wil WK-goud in Apeldoorn

Teun Mulder wil WK-goud in Apeldoorn

Zaterdag 21 maart 2015

Interviews - Toen Teun Mulder als sprinter deel nam aan het wereldkampioenschap op de baan in Apeldoorn in 2009, veroverde hij zilver op de kilometer en brons op de keirin. Wanneer komende het WK Para-Cycling plaats vindt in hetzelfde Omnisport, wil hij op zijn thuisbaan ook een gouden medaille aan zijn verzameling toe voegen.

Samen met Tristan Bangma gaat hij vol voor de wereldtitel op de sprint. Vertrouwen tankte de inwoner van Zuuk – wiens beeltenis boven de ingang van Omnisport prijkt – net voor de jaarwisseling op het Nederlands Kampioenschap op de baan. Met goud op de kilometer en op de sprint konden Mulder en Bangma concluderen dat ze op koers zaten voor het WK Para-Cycling eind maart.  “Ik ben deze zomer gewisseld van teamgenoot, omdat mijn aanvankelijke tandempartner Rinne Oost voor de weg gekozen heeft. Met Tristan Bangma heb ik een sterke coureur terug gekregen, die ook zorgt voor stabiliteit op de fiets."

Goud ontbreekt nog

De prestaties van december lieten het zelfvertrouwen groeien. "Met de tijd van 1’03,00” die we op het NK hebben gereden, kunnen we op het WK op de kilometer voor de medailles gaan, want het moet zelfs nog sneller kunnen. Goud zou mooi zijn, die medaille ontbreekt nog in de serie prijzen die ik behaalde op mijn thuisbaan Apeldoorn. Maar ook in het kwalificatietraject voor de Paralympische Spelen zou dat ons een stap in de richting van Rio helpen.”

Laatste kunstje

2016 is een eindpunt voor de rijke en lange sportloopbaan van Mulder, die op de vorige editie van de Olympische Spelen (Londen 2012) nog brons won op de keirin als individueel sprinter. Het was geen moment om te stoppen voor de snelle man uit Zuuk, de KNWU wist hem te interesseren voor een nieuwe uitdaging: de Paralympics. Hij werd gekoppeld aan een minder-valide sporter, nu is dat Tristan Bangma. “Mijn laatste kunstje op de fiets moet dat worden, een traject waar ik heel veel zin in heb en waar ik ook veel uitdaging in zie. Daarna is mijn loopbaan voltooid, maar door dit uitstapje naar de baan ook completer dan het was geweest na Londen 2012.”

Vier goede benen

Uiteraard was er wel enige aanpassing nodig van de reguliere baanfiets naar de tandem.  "Ik heb echt wel even een paar weken moeten wennen aan het fietsen met twee personen, voelde me aanvankelijk echt een beginneling.  Je bent als sprinter eigenlijk één met je fiets, maar nu moet je er met het kracht zetten en in de soms spectacularie sprintduels  wel rekening mee houden dat er nog iemand achter je aan komt. Ook is het in de Para-Cycling belangrijk dat je allebei goede benen hebt op de dag van de wedstrijd , met één persoon in vorm red je het niet. Daarvoor ligt de lat in deze sport te hoog.”

 



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl