Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

NK Nieuwelingen: goud voor Van Veenendaal

Zaterdag 17 juni 2017

Nederlandse kampioenschappen - De nationale titel bij de nieuwelingen is voor Hidde van Veenendaal. De coureur van De Jonge Renner reed in de slotfase weg uit het peloton.

Van Veenendaal werd op het podium geflankeerd door Owen Geleijn (tweede) en Bodhi del Grosso (derde), die op een seconde van Van Veenendaal over de streep kwamen.

Van Veenendaal - die de trui kreeg overhandigd door zijn vader, KNWU-hoofdbestuurslid en oud-prof Frank - had vooraf het scenario bedacht en zag dat optimaal uitpakken in 's-Heerenberg. Nadat Koert van Oosten en Arjan Poleij de koers open braken, werd dit duo in de slotronde vervoegd. Alles bleef lang bijeen, totdat Van Veenendaal in de slotkilometers zijn duivels ontbond. "Ik had me expres kalm gehouden en besloot alles of niets te spelen. Toen ik omkeek, zag ik dat ik een gat geslagen had en toen ben ik er vol voor gegaan. Heel bijzonder dat ik nu kampioen geworden ben. Vooraf hoop je op top 10 of misschien top 5, maar ik ben hier gewoon de winnaar. Fantastisch om nu in die rood-wit-blauwe trui te mogen rijden, dat is voor het eerst voor mij." Eerder dit seizoen won Van Veenendaal onder meer de Van Springel Trofee en de GP Veldhoven.

Owen Geleijn was content met zijn tweede plaats achter de gevluchte Hidde van Veenendaal. ‘Ik wist dat het met zo’n grote groep in je rug moeilijk was om weg te blijven’, doelde de coureur uit Rijsenhout op de lange vlucht van het tweetal Kurt van Oosten (PRC Delta/Lindeloof) uit Gouda en Arjan Poleij (Rudyco Cyclingteam). Owen Geleijn stelde vooraf dat hij tevreden zou zijn op een plaats bij de eerste vijf. Die hoge klassering baseerde de nieuweling van WTC de Amstel op de overwinningen in het Kasseien criterium Eijsden en de Grote Ronde van Gerwen en de derde plaatsen in de Kleeberg Challenge en de Wim Hendriks Trofee. ‘Een plaats binnen de eerste vijf was het uitgangspunt. Hidde van Veenendaal reed op het perfecte moment in het klimmetje op de Zeddamseweg vooruit en ik ging de sprint op 150 meter op het juiste moment aan en was daarmee de snelste van het peloton’, stelde de vierdejaars VWO-student aan het Herbert Vissers College in Nieuw-Vennep zich dik tevreden met de tweede plaats.

Ook Bodi del Grosso kon goed leven met zijn behaalde resultaat. De nummer twee van het NK Veldrijden stond weer op het podium, nu op de derde plaats. "Ik kon mezelf nog naar voren werken in de slotronde, maar ben hier gewoon op waarde geklopt. Natuurlijk hoop je dat de vluchter dan stilvalt, maar hij wist het knap vol te houden. Eens kijken of het woensdag  bij het tijdrijden lukt om op de hoogste trede van het podium te komen."

1. Hidde van Veenendaal 83 km in 2.11.38, 2. Owen Geleijn 0.01, 3. Bodi del Grosso, 4. Dylan Strik, 5. Casper van Uden, 6. Axel van der Tuuk, 7. Enzo Leijnse, 8. Luke Verburg, 9. Salvador Alvarado, 10. Thomas Mijnsbergen