Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Kampioenen zonder koers (10): Anne Tauber

Maandag 18 mei 2020

Offroad - Ze had gehoopt op een mooi gevuld voorjaar in haar rood-wit-blauwe trui maar Nederlands kampioene mountainbike Anne Tauber reed in 2020 één niet eens zo hoog aangeschreven wedstrijd in Zuid-Afrika. Nadat ze aanvankelijk bleef doortrainen in de hoop dat de competitie snel hervat zou worden, verdween met doelen als de Olympische Spelen ook het nut om volle bak door te trainen. Tauber richtte haar nieuwe woning in en kocht skeelers om zichzelf een nieuwe trainingsprikkel te geven. Dit alles in afwachting van de eerste echte doelen van 2020.

Tekst: Roy Schriemer

Momenteel is ze dus op de racefiets, de mountainbike én de skeelers bezig haar conditie op peil te houden. “Ik ben inderdaad nog wel lekker aan het trainen. Maar dat doe je nu niet extreem. Je hoopt nog wat te rijden later in het jaar en daar spaar ik nu nog wat energie voor. Ik probeer ook zonder doelen gefocust te blijven. Ik ben een jaar geleden verhuisd naar Nijmegen en dacht een druk jaar voor de boeg te hebben en dat het lang zou duren voordat mijn huis een beetje ingericht was. Maar met die inrichting houd ik me dus nu mee bezig. Als we dan straks weer volop kunnen sporten, dan is mijn uitvalsbasis in ieder geval helemaal op orde. Heb ik straks een plek waar ik tot rust kan komen.”

Lekker bezig geweest

Ze schaatste de afgelopen winter volop, maar op de mountainbike waren haar activiteiten beperkt in 2020. “Ik heb in Zuid-Afrika een marathon gereden, die niet eens op de UCI-kalender en aanvankelijk ook niet op mijn planning stond. Het was een leuke training en achteraf ben ik blij dat ik er gestart ben. Maar omdat ik in de winter schaats, heb ik sowieso het voordeel ten opzichte van anderen dat ik wel lekker bezig ben geweest. Veel anderen doen in de winter niets en stonden nog meer te springen om weer te beginnen.” Ze stelde zich van meet af aan in op een slecht scenario. “Dit virus had natuurlijk in China al een flinke impact gehad, dus ik zette me wel schrap. Maar aanvankelijk werden een paar wedstrijden geschrapt. Je blijft dan wel trainen voor een vervolg, maar dat perspectief werd steeds verder voor ons uitgeschoven. Toen ook de Olympische Spelen van Tokio een jaar verplaatst werden, was dat wel even slikken. Ik had een prachtige opbouw gehad in 2019 en wilde die lijn graag doortrekken. Alles viel telkens precies op zijn plaats, totdat dit gebeurde. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor mij, we  moeten hier allemaal mee zien om te gaan.”

Mentaal prettig

De UCI kwam vorige week met een MTB-kalender voor dit najaar. “Ik had al begrepen dat er nog een aantal organisatoren zijn die willen proberen een wereldbeker te organiseren dit jaar en ook is een nieuwe WK-organisator gevonden. Natuurlijk heb ik ook vraagtekens bij een vervolg van het seizoen. Kun je een WK organiseren als niet iedereen erbij kan zijn, als de Amerikanen bijvoorbeeld niet naar Europa kunnen komen? Maar mentaal is het wel prettig om een doel te hebben. Dus nu de kalender er is, ga ik een plan maken en toeleven naar het moment dat het sporten weer kan.”

Hopen op NK

Haar rood-wit-blauwe trui draagt ze vooralsnog op training. “Ik woon in een omgeving waar men van mountainbiken houdt en ik draag de trui dan ook met trots. Maar natuurlijk denk je bij het veroveren van die trui vooral aan het voorjaar, waarin je met trots kunt laten zien kampioen van jouw land te zijn. Dat is de drukste periode, na het NK rijd je altijd maar een paar keer in je kampioenstrui. Het is niet anders. Hopelijk kunnen we dit jaar nog een NK organiseren. Ik denk dat het mountainbiken een sport is waarin je niet constant op elkaars lip zit, ook het publiek en de begeleiders moeten eenvoudig op afstand gehouden kunnen worden. Ik hoop echt dat we nog wat leuke wedstrijden krijgen dit jaar.”      

Foto: © Sportfoto - Dick Soepenberg

Lees hier ook de verhalen van:

Milan Vader

Amy Pieters

Ilse Pluimers

Robin Lowik, 

Shirin van Anrooij  

Daan Hoole 

Anna van der Breggen 

Lorena Wiebes 

 Annemiek van Vleuten Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl