Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

NK Wielrennen wil toon zetten voor duurzame wielerevenementen

Woensdag 31 januari 2024

Nederlandse kampioenschappen - Organisator Courage Events en de betrokken gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal zetten alles op alles om van het komende Nederlandse Loterij NK Wielrennen op zondag 23 juni een duurzaam evenement te maken. Daarmee zetten zij en opdrachtgever KNWU in op een toekomstbestendige organisatie van wielerevenementen waarin oog is voor hoe verschillende partijen op een verantwoorde wijze met de natuur omgaan.

Het in opdracht van de KNWU door Courage Events georganiseerde Nederlandse Loterij NK Wielrennen vindt op zondag 23 juni plaats. Start is voorzien op de Markt in Arnhem, finish en huldiging bij de Zypendaalseweg in Arnhem. De betrokken gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal hebben vandaag met Courage Events overleg gevoerd over vergunningverlening en daar ook de onlangs geuite bezwaren en standpunten van Natuurmonumenten besproken. Courage Events en de KNWU wilden en willen er met alle betrokken partijen het meest duurzame NK ooit van maken. Momenteel wordt hard gewerkt aan de vergunningverlening, planvorming over parkeren, communicatie, route, programmering en side events.

De geplande route is gelijk aan die van de Simac Ladies Tour, zoals die die de laatste jaren plaatsvindt. Daarbij concentreert het parkoers in Arnhem zich op het rondje Sonsbeek, maar een ander deel van dat parkoers ligt in Rozendaal en Rheden met onder meer de Posbank. Alleen de beloften, vrouwen en mannen profs rijden hier hun nationale titelstrijd. Zij rijden in totaal achttien omlopen van veertien kilometer op de Posbank en 27 omlopen van acht kilometer in Arnhem.  De openbare weg over de Posbank is opgenomen in het parkoers vanwege de klim die de wedstrijd voor de renners uitdagend maakt.. Het gebied bij de Posbank is één van de drukst bezochte natuurgebieden in Nederland met meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar.  Het parkoers loopt uitsluitend over de openbare weg, eerder waren op de Posbank grote koersen zoals het NK Wielrennen in 1989, de Giro d’ Italia in 2016 en de Simac Ladies Tour in 2022 en 2023.

Courage Events  is zich bewust van vraagstukken als stikstofproblematiek en wil en zal zorgvuldig met de regelgeving en de omgeving omgaan. Zo is ervoor gekozen om de regio Arnhem en de Posbank slechts in een deel van het programma op te nemen. Van de in totaal negen categorieën die een NK op de weg rijden, rijden er slechts drie dit kampioenschap op de bewuste locatie.. Door twee parcoursen te gebruiken waarop tegelijkertijd gereden kan worden, kunnen de beloften, profs mannen en profs vrouwen hun NK op één dag verrijden. Door side events in Velp en bij de finish in Arnhem te concentreren, wordt het publiek gestimuleerd op deze locaties dit NK te laten volgen. Andere maatregelen om te zorgen voor het meest duurzame NK wielrennen ooit zijn:
•     1000% inzet elektrische auto’s voor organisatie en de jury;
•     zoveel mogelijk inzet van elektrische auto’s bij teams;
•     afsluiten van de Posbank voor gemotoriseerd verkeer, waardoor de verkeersdruk veel lager gaat zijn dan op een reguliere zondag in juni;
•     geen faciliteiten voor publiek zoals beeldschermen, horeca en geen reclame op de Posbank
•     geen helikopters en drones boven het gebied Posbank

Thijs Rondhuis  van Courage Events laat na dit overleg met de gemeenten weten er alles aan doen om het NK voor iedereen een succes te maken. ‘’In het bestuurlijk overleg is er volop afstemming met de gemeente Rozendaal, Rheden en Arnhem. De drie gemeenten hebben aangegeven dat de organisator aan alle wettelijke regels voor vergunningverlening moet voldoen. Courage Events heeft aangegeven hieraan te kunnen voldoen en de stukken tijdig aan te leveren. We zijn ons bewust van onze rol en onze verantwoordelijkheid om wielerevenementen nu en in de toekomst duurzaam te organiseren. Zodat de belangen van de natuur en de sport hand in hand gaan. Wielrennen is een sport die miljoenen mensen aanspreekt, om naar te kijken, maar zeker ook om te beoefenen. De prestaties van vaandeldragers van het Nederlandse wielrennen als Mathieu van der Poel en tot voor kort Annemiek van Vleuten kunnen ertoe bijdragen dat nog meer mensen in beweging komen en de fiets verkiezen boven de auto.’’

Foto: © Sportfoto


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl