Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Kersten had nog altijd graag het WK 2020 georganiseerd

Vrijdag 29 mei 2020

WK Wielrennen - Van afstand volgt ook hij de weg vol hindernissen die de organisatie van het wereldkampioenschap op de weg in Aigle-Martigny moet nemen ten tijde van het coronavirus. Maar Eric Kersten van Team TOC doet dat niet met een gevoel van leedvermaak of opluchting. “Ik vind het nog altijd zonde dat dit WK niet in Drenthe en Groningen plaats vindt.”

Tekst: Roy Schriemer

De organisatie van het WK 2020 in ons land leek in kannen en kruiken tot er  in de provinciale staten in Groningen onverwacht net niet voldoende steun was voor het evenement. Het WK ging dus niet naar Noord-Nederland en de internationale wielerbond UCI vond de nieuwe organisatie dicht bij huis, in Aigle-Martigny (Zwitserland). “Dat moment dat de stekker uit ons WK moest, staat in mijn top drie van zakelijke teleurstellingen. Ik denk dat we er een prachtig evenement hadden van kunnen maken, met veel side-events om mensen in beweging te krijgen in de betreffende provincies. Maar ook ik rok de dure les dat een race nooit gelopen is, totdat de allerlaatste besluitvorming heeft plaats gevonden. Ik kijk nu nog steeds niet met een gevoel van opluchting richting Zwitserland. Nee, ik had dit evenement graag neergezet, ook met alle uitdagingen die dat in deze periode met zich meebrengt. Wel ben ik blij dat deze situatie er niet vorig jaar was toen we vier grote evenementen in Nederland hadden, waaronder de WK ’s Para-Cycling in Apeldoorn en Emmen en het WK Archery.”

Juridisch spel

Kersten denkt dat de organisatie in Aigle-Martigny niet snel de stekker uit het evenement gaat trekken. “Een eenmalig evenement organiseren is iets anders dan elk jaar de Tour of Pinkpop laten doorgaan. Je maakt heel veel kosten aan de voorzijde – we hebben het hier over vele miljoenen – en je inkomsten komen eigenlijk pas op het moment dat het evenement doorgaat. Dat is je enige en grote cashmoment. En dat terwijl je niet kunt zeggen: we schuiven het een jaar op. Want dan is er al een andere organisatie. Dus je dreigt al je kosten voor niets te maken als dit WK niet doorgaat. En dan kom je dus ook in een juridisch spel terecht: schrap jij dit evenement, dan draai jij ervoor op. Er zullen ongetwijfeld juristen aan tafel zitten bij de organisatie die hen dat dan ook ontraden. Mocht de Zwitserse overheid zeggen dat het niet door kan gaan, ligt dat heel anders. Doen zij dat niet, dan is de UCI aan zet. Kunnen zij een evenement waarmaken met deelname van over de hele wereld? En als die beide partijen die beslissing niet nemen, wie ben jij dan om het wel te doen? Ethisch gezien zou je misschien met alle betrokken partijen kunnen zeggen ‘moeten we dit nu willen in deze periode? ‘ en er dan samen uit moeten komen. Maar ook voor de UCI is dit een belangrijke bron van inkomsten en hun belangrijkste asset.” Kersten denkt dan ook dat het pokerspel voorlopig nog wel voortduurt, zolang de overheid niet zegt dat het verbod op evenementen van een dergelijke grootte niet kan plaats vinden. Die termijn is in Zwitserland nu op 1 september gezet en tot die tijd mogen evenementen met 300 mensen wel door gaan.

Absoluut uitdagingen

“Maar” benadrukt de eigenaar van Team TOC “het WK zou misschien ook best kunnen doorgaan. Je ziet versoepelingen optreden en wie weet kijkt iedereen over een paar maanden heel anders aan tegen een dergelijk evenement. Ik denk dat we het hier in Nederland ook hadden kunnen laten doorgaan, als de provincies er achter waren blijven staan, maar wel met aanpassingen. En die zal men in Zwitserland ook moeten doen. Publiek houd je misschien nog op afstand, maar wat doe je met alle VIPS? Die zijn belangrijk voor de inkomsten, maar dan moet je evenement wel doorgaan en de mensen moeten er ook van dichtbij van kunnen genieten. Het geeft absoluut uitdagingen.” Kersten vindt niet dat men in Zwitserland te lang gewacht heeft met het schrappen. “Bij een rondje rond de kerk of een hardloopevenement in je dorp kun je een paar maanden van tevoren zeggen ‘we maken geen kosten meer, we stoppen ermee’. De schade is dan misschien een paar duizend euro en dat los je met een genereus gebaar van een partner of uit je eigen reserves wel op. Maar Aigle-Martigny heeft al heel veel kosten gemaakt en is al contracten aan gegaan met partijen die tenten leveren, de catering doen en dergelijke. Als ze nu stoppen, hebben ze geen inkomsten en blijven ze met hun schulden zitten. Zij kunnen kortom eigenlijk niet meer terug.”

Foto: © Team TOC Eric Kersten (rechts) met UCI-voorzitter David Lappartient

 

 



Eerder...

WK Wielrennen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl