Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Tolhoek: "Tourdeelname al langer in de planning”

Tolhoek: "Tourdeelname al langer in de planning”

Woensdag 04 juli 2018

Interviews - Veel mensen denken dat Antwan Tolhoek zijn Tourselectie te danken heeft aan zijn geweldige optreden in Criterium du Dauphine, waarin de Zeeuw als elfde eindigde in het eindklassement. De 24-jarige renner van Team LottoNL-Jumbo stond echter al voor deze World Tour-koers op de shortlist voor ‘La Grande Boucle’.

Tekst: Richard Bender

“Je moet dat natuurlijk nog wel bevestigen en in die zin heeft mijn optreden in de Dauphine wel bijgedragen aan mijn Tourselectie, maar mijn deelname aan de Tour de France stond al op de planning. Al ben je pas zeker als je echt geselecteerd wordt natuurlijk.”

De opdracht voor Tolhoek is duidelijk: Steven Kruijswijk bijstaan als het peloton de bergen intrekt. “Die rol heb ik vorig jaar in de Vuelta ook vervuld en dat ging heel goed. Net als Steven was ik in de derde week nog relatief fris, ten opzichte van andere renners. Ik heb natuurlijk nog maar één grote ronde gereden, maar tijdens de laatste bergrit in de Ronde van Spanje voelde ik me nog echt heel goed. Ik hoop ook tijdens de Tour dat gevoel weer te mogen ervaren”, aldus Tolhoek die letterlijk een jaar van uiterste beleefd. Begin dit jaar werd hij door de ploeg nog voor drie maanden geschorst vanwege het beruchte slaapmiddel-incident, waarbij ook Pascal Eenkhoorn en Juan Jose Lobato betrokken waren. 

“Ik kan haast niet bevatten dat ik naar de Tour mag” |

Toen een ‘Runners knee’ er ook nog voor zorgde dat de klimmer de Giro d’Italia moest missen, leek het alsof er in de sterren geschreven stond dat dit een desastreus jaar ging worden voor Tolhoek. Maar al in de Tour of California liet de 24-jarige coureur zien over veerkracht te beschikken. Samen met de nieuwe positie op zijn fiets leverde deze karaktereigenschap hem een prachtige vierde plaats in de etappe naar Gibraltar Road op. Bovendien werd Tolhoek dertiende in het eindklassement. “Toen ik de Giro niet kon rijden baalde ik wel heel stevig. Dat ik nu naar de Tour mag, is haast niet te bevatten. Ik heb er ontzettend veel zin in en ga proberen zoveel mogelijk te genieten van deze nieuwe ervaring. Ik weet niet wat ik allemaal kan verwachten, maar het is een droom voor iedere wielrenner om de Tour te rijden. Ik mag dat nu gaan doen en dat is hartstikke gaaf”, aldus een intens blije Tolhoek.

Beloning

Het klimtalent moet zichzelf soms ook nog even in de arm knijpen om te geloven wat hem nu allemaal overkomt: “Ik zie dit als een beloning dat ik steeds hard ben blijven werken. Ik heb gelukkig geen last meer van die runners knee, dus van mij mag de Tour beginnen.” De Zeeuw zal om Steven Kruijswijk ondersteuning te bieden in de derde week nog eerst de lastige etappe in het begin van de Tour goed door moeten komen: de ploegentijdrit en de kasseirit lijken in dat opzicht de meest cruciale etappes te worden. “De eerste week is ook al belangrijk natuurlijk. Maar ik heb eigenlijk nog niet nagedacht tegen welke etappe ik het meest opzie. Ik kijk het meest uit naar de bergetappes die we met een fantastische ploeg gaan rijden. Dat ik daar onderdeel van uitmaak is supergaaf. Ik zal mijn beste beentje voorzetten om te helpen de Tour zo succesvol mogelijk te maken voor onze ploeg.”

Nuchtere Zeeuw

In zijn voorbereiding richting de Tour de France maakt Tolhoek – zoals een nuchtere Zeeuw het betaamt – geen gebruik van allerlei perioderingsystemen of andere soortige schema’s om zijn vormpeil te bepalen. “Ik voel zelf het beste wanneer ik goed ben.”

Tolhoek is woonachtig in Yerseke en is in de provincie Zeeland echt een beroemdheid, een status waar Tolhoek wel van kan genieten: “In Zeeland wonen niet heel veel topsporters, dus iedereen in mijn omgeving is enorm betrokken bij hetgeen ik laat zien op de fiets. Als ik straks in Frankrijk rondrijd, dan ben ik natuurlijk in de eerste plaats voor mezelf aan het koersen: ik wil graag kijken hoe ver ik kom. Maar als andere mensen, zoals familie, vrienden en provinciegenoten ervan genieten dan doet mij dat wel wat. Dat geeft mij zeker wel extra energie.”

Genieten

Energie die de coureur van LottoNL-Jumbo goed kan gebruiken in een slopende grote ronde die op 7 juli start met een rit over 189 kilometer van Noirmoutier-en-l'Île  naar Fontenay-le-Comte. En die op 29 juli – zoals altijd – eindigt op de Champs Elysées in Parijs: “Drie weken koersen, daar kijk je wel tegenop natuurlijk. Er kan een hoop gebeuren in drie weken. Vorig jaar in de Vuelta kon ik die drie weken heel goed verteren. Ik kijk heel erg uit naar mijn debuut in de Tour en probeer er – tussen het pijnlijden door – zoveel mogelijk van te genieten.”

Foto: © Sportfoto/Oscar de Waele

 



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl