Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Gesink dit seizoen in rol van luxe-knecht

Gesink dit seizoen in rol van luxe-knecht

Zondag 13 januari 2019

Interviews - De rittenkaper in Robert Gesink gaat een seizoen de ijskast in. De lange Achterhoeker fungeert tijdens  Giro en Tour als een voorname rechterhand van de klassementsmannen bij Jumbo-Visma. En dat vindt hij allerminst een probleem.

Tekst en foto: Léon de Kort

Robert Gesink mag dan niet meer de kopman zijn voor de grote ronden binnen de formatie van Jumbo-Visma, hij investeert nog steeds in zijn wielercarrière. Zo heeft de ‘Condor van Varsseveld’ onlangs een huis gekocht in Andorra, waar hij op hoogte kan wonen en werken. “Dat wordt momenteel in El Tarter gebouwd en is in juli gereed. Die woning is voor de komende jaren. Ik zit dan redelijk in de buurt van Girona, de vaste basis van mijn gezin. Binnen 2,5 uur ben je thuis, en dat maakt het gemakkelijker in de weekends mijn vriendin Daisy en de kinderen te laten overkomen. Bovendien krijg ik op het gebied van training weer een super-impuls door de nieuwe omgeving waar ik kan fietsen. En er wonen veel toppers bij wie ik kan aanhaken. Ik kan zo het maximaal haalbare eruit halen’’, vertelt Gesink, die dit weekend begint aan het nieuwe seizoen. In Adelaide wordt traditiegetrouw de Santos Tour Down Under ‘opgewarmd’ door een criterium, de Down Under Classic genoemd.

De aanschaf van een ander onderkomen is tekenend voor de professionele instelling. “Oh, maar dat is nooit anders geweest, hoor. Ik wil altijd het best mogelijke doen voor het wielrenen’’, oordeelt hij. “Om een voorbeeld te geven: we zijn vrij laat aangekomen in Australië. Dan denk ik bij mezelf: waarom vliegen we niet iets eerder, zodat je wat meer tijd hebt om je aan te passen. Of op de dag voor het criterium, waar er weinig wordt gedaan. Dan ga ik nog wat extra rijden, dei drive zit er gewoon in bij me. Als dat niet meer het geval zou zijn, zou ik geen plezier meer beleven aan dit beroep.”

Tevreden over 2018

Na zijn gedenkwaardige etappewinst tijdens de Vuelta d’España van 2016 (koninginnenrit met aankomst op de Aubisque) koos Gesink bewust voor een nieuwe koers in zijn loopbaan. De focus op korte eindklasseringen in de grote ronden liet hij varen; in plaats daarvan zou hij zich richten op het behalen van dagsuccessen. De balans, bij de ouverture van 2019? ,,Best goed”, vindt-ie zelf. ,,Ik werd een keer tweede in een rit van de Giro (voorlaatste etappe 2018), achter Nieve. Verder reed ik behoorlijk in de Tour. Het verliep redelijk, alleen had het op de dagen dat ik kansrijk was net wat beter moeten gaan. Soms stuit je op mensen die wat beter zijn op de bewuste dag, of het slimmer aanpakken. Ik herinner me de etappe over de Finestre, waarin ik heel lang het tempo mee heb bepaald om de positie van George Bennett te beschermen. De ploeg zei steeds: ‘Blijven rijden’. Dat deed ik. Nieve had het geluk dat Simon Yates de slechtste dag van zijn Giro beleefde. Hij kon daardoor op zijn gemak richting finish fietsen en profiteerde 24 uur later van die frisheid. En ik had me kapot gereden. Uiteraard had ik ook kunnen redeneren van ‘Bekijk het, ik trek mijn eigen plan en houd me koest’ in de rit over de Finestre. Maar zo steek ik niet in elkaar.”

Gelijk akkoord

Dit seizoen weet Gesink dat zijn kansen op ritzeges minder groot zullen zijn. Hij doet mee aan de Tour en Giro, maar in beide gevallen ter ondersteuning van de kopman (Primoz Roglic en Steven Kruijswijk). “Da’s luxe hè, want vorig jaar behoorde ik tot de een op-een-na sterkste ploeg in de Tour, met jongens die op de vierde en vijfde plaats finishten. Dan weet je ook best dat het jaar erna niet zo gaat zijn van: ‘Weet je wat? We hebben iemand die twee ritten wint, we hebben iemand die een etappe naar zich toetrekt, er zijn twee man in de top-5, ga jij dan ook nog maar jouw kansen proberen’. Dat is geen onlogische redenering. Ik was allesbehalve verbaasd toen de leiding deze winter tegen me zei: ‘We gaan ervan uit dat jij de Giro en de Tour zult rijden, maar wel in dienst van Primoz en Steven. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er gelijk akkoord mee was.”

Foto: © Léon de KortEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl