Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Moreno Hofland: ‘Stel mijn doelen telkens bij’

Moreno Hofland: ‘Stel mijn doelen telkens bij’

Zaterdag 12 april 2014

Interviews - Waar Moreno Hofland een jaar geleden nog ondervond dat de overgang van de beloften naar de WorldTour heel zwaar is, koerst de Brabander van Team Belkin nu plotseling mee voor de winst. Ritzeges in Parijs-Nice en de Ruta del Sol, een zege in de Volta Limburg Classic en een tweede plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne zijn de bewijzen van een bijzonder sterke start van het seizoen 2014.

Tekst: Roy Schriemer;  Foto: Sportfoto

Hij stapte in 2013 af in de Volta a Catalunya, had in de Omloop Het Nieuwsblad niets meer over en wist toen dat de weg naar de top geen kwestie van maanden zou zijn. “Ik was niet direct helemaal in paniek, maar ik had me wel meer voor gesteld van het begin. In de Ronde van Turkije stapten vervolgens Bos en Renshaw af en kreeg ik de kans om te sprinten. Ik werd een keer derde en ik merkte dat dit vertrouwen mij goed deed. Ik denk dan ook dat het belangrijk is voor een jonge prof om niet alleen grote koersen te rijden. Als je vertrouwen wilt kweken, moet je ook zo nu en dan zelf een mooie uitslag kunnen rijden. Dat houdt je gemotiveerd. “

Winnen in Tour Hainan

Hetzelfde gold voor de Tour of Hainan aan het einde van het seizoen 2013. Op het moment dat veel profs al een punt achter hun seizoen gezet hadden, boekte Hofland zijn eerste zege in de openingsetappe van deze rittenkoers. Geen grote vangst misschien in de ogen van het wielerpubliek, maar de renner uit Roosendaal was er blij mee. “Winnen is winnen. Het is toch altijd leuk om als wielerprof in je eerste jaar al een paar zeges achter je naam te krijgen. Bovendien ga je met die drie ritzeges en de eindwinst uit Hainan toch met een nog beter gevoel de winter in. Ik had er weer vertrouwen in.”  

Stelt doelen bij

Dat vertrouwen kreeg een boost in zijn eerste koersweek van 2014. “Ik kwam in mijn eerste wedstrijd  - de Ruta del Sol – al goed  de klimmetjes over en dan weet je dat er kansen liggen als er een keer een eerste peloton gaat sprinten voor de winst.” In de slotrit was er inderdaad de volle winst, Hofland profiteerde van een tactisch spel van Topsport Vlaanderen en won. Een week later kreeg hij het vertrouwen van Belkin in Kuurne-Brussel-Kuurne. Hij werd tweede achter Tom Boonen.  “Dat begin van het seizoen is echt veel beter dan ik had kunnen verwachten. Dan stel je de doelen toch wat bij, want je voelt dat je in bepaalde koersen echt mee kunt doen voor de winst. En dat is iets wat ik de afgelopen winter niet direct voorzien had in goed bezette Europese koersen.”

Massasprint andere kost

Hij ziet zijn toekomst duidelijker voor zich nu. “Ik weet nu dat ik in rittenkoersen en klassiekers sprinten kan met een kopgroep of een uitgedund peloton. Daar liggen in de toekomst mijn kansen. Of ik een massasprint winnen kan, is dan weer de vraag. Mannen als Greipel, Kittel, Cavendish en mijn eigen ploeggenoot Theo Bos zijn wel echte specialisten in dat werk en nauwelijks te verslaan. Dat lijkt me vooralsnog te hoog gegrepen.”  

Mischien naar Vuelta

Hoewel hij de verkenningen van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix wel mee maakt, was de renner uit Roosendaal bij Belkin nog niet voorzien voor deze twee monumenten uit het klassieke voorjaar. “Vervolgens staan wedstrijden als de Tour of California en de Tour de Suisse op mijn wedstrijdprogramma. Na het nationaal kampioenschap wordt dan eind juni de balans opgemaakt en gekeken naar het tweede deel van het seizoen. Dan wordt onder meer besloten of ik eventueel start in mijn eerste grote ronde, de Vuelta.”Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl