Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Weening: 'Goed om ergens anders te gaan fietsen'

Weening: 'Goed om ergens anders te gaan fietsen'

Dinsdag 12 januari 2016

Interviews - Na vier jaar in Australische dienst keert Pieter Weening terug in Nederlandse dienst. De geboren Fries moest daarvoor wel een stapje terug doen, maar deed dat heel bewust: “In de Tour de France van vorig jaar liep het allemaal niet zo lekker met mij. Ik heb toen voor mezelf besloten dat het beter was om Orica-GreenEDGE te verlaten.”

Tekst: Richard Bender; Foto: © RCS

Het nieuws dat Michael Boogerd de komende twee jaar - door een schorsing - geen ploegleider mag zijn, komt ook bij Weening hard aan: “Het is ontzettend jammer dat hij de komende jaren niet bij de ploeg kan zijn. Ik heb een aantal keer met hem gesproken, voordat ik mijn handtekening onder het contract bij Roompot zette. Die gesprekken heb ik als zeer prettig ervaren. Het is dan wel even zuur dat Boogerd er voorlopig niet meer bij is.”

Toch is de 34-jarige coureur ervan overtuigd dat de ploeg ook zonder Boogey zeer veel potentie heeft: “Het team barst van het talent. Mijn rol is om die jonge jongens tijdens de wedstrijden te begeleiden en wegwijs te maken in het profpeloton. De beleving bij deze ploeg is natuurlijk heel anders dan bij Orica-GreenEDGE. Daar hadden we elke wedstrijd minimaal één uitgesproken kopman. Bij Roompot is dat niet zo. Het belangrijkste is dat het jeugdige talent zich kan doorontwikkelen. Ik hoop daaraan een bijdrage te kunnen leveren.”

'Sprak alleen Roompot'

Het was een wel overwogen besluit om de Australische WorldTour-formatie te verlaten: “Ik hoefde niet weg bij Orica. Ik kon blijven, maar wou zelf wat anders. Roompot was de eerste en enige ploeg waarmee ik gesproken heb. Als wij er niet uit waren gekomen, dan was ik bij Orica gebleven.”  De gesprekken met Roompot Oranje Peloton waren van beide kanten direct positief. Het duurde dan ook niet lang voordat Weening zijn handtekening onder een 1-jarige verbintenis had gezet: “Het is heel bewust een eenjarige verbintenis geworden. Niet omdat ik na dit jaar wil stoppen, want daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht. Het was voor beide partijen prettig om met een kort contract te beginnen en vervolgens van jaar tot jaar te bekijken wat we gaan doen. Bovendien was het sponsorcontract met Roompot op het moment dat ik tekende ook nog maar één jaar.” Inmiddels heeft het vakantiepark aangegeven de intentie te hebben zich langer aan de wielerploeg te willen verbinden. De gesprekken over een langere sponsorverbintenis vinden in maart dit jaar plaats en Roompot is van plan het contract met de wielerploeg te verlengen.


'Eerste doel klassiekers'

De sympathieke klimmer heeft ook een niveau lager nog voldoende ambitie voor het komende seizoen. Weening start het seizoen in de Ronde van Valencia en staat vervolgens aan de start van de Ronde van Oman. “Mijn eerste grote doel zijn de klassiekers in april. Vooral in de Amstel Gold Race wil ik een goed resultaat neerzetten. Luik-Bastenaken-Luik past ook goed bij mij, de Waalse Pijl ligt mij al een stuk minder. Daarvoor mis ik explosiviteit.” Het programma richting het klassieke voorjaar zal volgens Weening in grote lijnen hetzelfde zijn als voorgaande jaren: “Ik rij niet in Catalonië, maar hopelijk wel in Baskenland. Roompot is afhankelijk van wildcards, dus dat is nog even afwachten.”

Giro d’ Italia 

Bij de komst van ‘Pietertje’ verkondigde de Nederlandse Pro-Continentale formatie te mikken op een wildcard voor de Ronde van Italië, die op 6 mei dit jaar in Apeldoorn zal starten: “Dat zou natuurlijk mooi zijn, met de eerste ritten in eigen land. Achter de schermen wordt er hard aan gewerkt om dat voor elkaar te krijgen. Daarin wordt uiteraard ook gebruik gemaakt van mijn naamsbekendheid in Italië.” Weening won in de Giro d’ Italia van 2011 en 2014 een etappe, pakte met Orica-GreenEDGE ook nog eens tweemaal etappewinst tijdens de ploegentijdritten in 2014 en 2015. Ook verzamelde Weening diverse roze tricots. Die palmares moet Roompot helpen om toegang te verschaffen tot de Giro. Het zou de eerste grote ronde zijn voor het team: “Het publiek mag van ons geen topklassement verwachten of dat we in elke etappe een Top-10 klassering pakken. Als vrijbuitersploeg kunnen we daar zeker mooie dingen laten zien, waarom niet? Met Marc de Maar, Johnny Hoogerland, Maurits Lammertink en ikzelf hebben we toch een aantal renners die bergop goed mee kunnen. Roompot verdient in die zin wel een Giro-wildcard, maar we beseffen dat het erg moeilijk wordt om die ook daadwerkelijk binnen te slepen.”

Scherp en gemotiveerd

Weening heeft er duidelijk zin in om bij zijn nieuwe werkgever aan de slag te gaan: “Ik vond dit meteen een mooie keuze voor mij. Het was goed om ergens anders te gaan fietsen. Zo kan ik mijzelf scherp en gemotiveerd houden. Ik koers niet meer om in de Ronde van Mallorca tiende te worden, maar ik heb nog steeds doelen. Een klassement rijden in een grote ronde doe ik allang niet meer. Ik heb altijd één of twee mindere dagen. In rondjes van een week probeer ik nog wel altijd aan te klampen en als dat niet lukt ga ik voor een etappezege.” In 2013 resulteerde die instelling in winst van het eindklassement van de Ronde van Polen.

De eerste kennismaking met zijn ploeggenoten was tijdens de ploegpresentatie bij de Zesdaagse van Rotterdam. “In december was er al een teambijeenkomst, maar ik was op dat moment op Curaçao en kon daar dus niet bij zijn. Ik ken veel jongens natuurlijk al wel, maar het is wel erg leuk om tijdens een ploegpresentatie iedereen even te zien. Het team kent veel nieuwe namen ten opzichte van vorig seizoen, dus alles moet nog naar elkaar toe groeien. De sfeer is alvast goed. Ik heb een goed gevoel bij deze groep en heb enorm veel zin in komend seizoen.”  

Foto boven: © RCS Foto onder: Team RoompotEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl