Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Ellen van Dijk op jacht naar nieuw succes

Ellen van Dijk op jacht naar nieuw succes

Vrijdag 07 oktober 2016

Interviews - Ellen van Dijk werd in 2013 in Florence wereldkampioene tijdrijden op een vlak parcours. Ook het traject voor het WK in Qatar lijkt op haar lijf geschreven, al vindt ze wel dat de vele bochten en rotondes de vaart enigszins uit de wedstrijd halen. De renster van Boels-Dolmans vindt het moeilijk te voorspellen hoe de mondiale titelstrijd tegen de klok gaat afl open. Behalve de warmte en de vorm van de dag speelt er dit jaar nog iets anders mee: “Het gaat er ook om wie er aan het einde van een lang seizoen met veel doelen ook mentaal nog fris genoeg is om half oktober nog een keer te kunnen pieken.”

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Als ze de andere kanshebsters op de wereldtitel opsomt, komt ze ook bij landgenotes Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten uit. “We hebben echt meerdere troeven, ik ben heel benieuwd wie er van ons bovenuit weet te steken. Verder houd ik rekening met Katrin Garfoot, Olga Zabelinkskaya en Carmen Small. Maar er zijn ook altijd verrassingen op een WK Tijdrijden. Het gaat er ook om wie er aan het einde van een lang seizoen met veel doelen mentaal nog fris genoeg is om half oktober nog te kunnen pieken. Zo laat sluiten we het seizoen nooit af natuurlijk.” 

Warmte een factor

En de warmte zal een factor van betekenis zijn, zo vermoedt Van Dijk. “35 a 40 graden is natuurlijk warm. Ik hoop vooraf een beetje te acclimatiseren omdat we met de ploeg er al eerder naar toe gaan.  Een pittige inspanning met de ploegentijdrit in de warmte is ook iets waar je van moet herstellen. Vooraf is het daarom al met al lastig te zeggen hoe je er lichamelijk voor staat op het moment dat de individuele tijdrit van start gaat.”

Veel bochten

Wel weet de Woerdense dat het parcours een grondige verkenning zal vereisen. “Ik heb gezien dat er veel bochten en rotondes in de route zijn opgenomen. Normaal gesproken is het voordeel van een vlak parcours dat je het tempo fl ink kunt opvoeren, maar het nemen van bochten haalt die snelheid er  juist weer wat uit. We hebben het parcours gezien in de Ladies Tour of Qatar, maar ik moet eerlijk zeggen dat het me niet meer helemaal helder voor de geest staat. Dus is het belangrijk om straks de route te kennen om daar een optimaal plan voor te hebben.”

EK-titel opsteker

Dat ze Europees kampioene werd, was alvast goed voor het vertrouwen. “Omdat het parcours veel vals plat kende, had ik daar nooit het idee dat ik supersnel ging, maar ik bleek toch de snelste te zijn. Na de Olympische Spelen van Rio was er eerst wat teleurstelling over die vierde plaats en was natuurlijk ook even de focus weg. De Europese titel is daarom een opsteker richting het WK in Qatar."

Foto: © Sportfoto

 


Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl