Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Clement: 'Ik word nog steeds beter'

Clement: 'Ik word nog steeds beter'

Vrijdag 14 juni 2013

Interviews - CyclingOnline.nl interviewt iedere week een prominent uit de wielerwereld. Dit keer Stef Clement, renner van Blanco Pro Cycling, die tijdens de Dauphiné Libéré met de besten omhoog reed en nu toewerkt naar het NK-tijdrijden.

Dat Stef Clement al jarenlang sterke tijdritten rijdt, verklappen zijn uitslagen. Maar dat Stef Clement ook meer dan goed kan klimmen, werd een paar weken geleden pas echt duidelijk in het Critérium du Dauhiné. Want daar liet hij in een bergetappe vijf erkende namen als Alejandro Valverde en Christopher Froome achter zich. En dit deed hij  niet door een vroege ontsnapping, maar wel door gewoon mee te gaan met de besten. “De ploegleiding reageerde na afloop enorm enthousiast. Ik voelde mij ook goed die dag en er werd flink voor mij gewerkt. Alleen dat ik zo goed en lang mee zou gaan, had ik niet verwacht. Soms is het zelfs zo dat de ploegleiding meer vertrouwen in mij heeft dan ikzelf.”

Puzzelstukjes

“Dit seizoen vallen alle puzzelstukjes op de goede plek. Ik ben nu een jaar blessurevrij en zit stabiel op de fiets. Ook tijdens de trainingen loopt alles lekker. Want als ik naar mijn wattages kijk, zie ik dat ik nog steeds beter word. Ik verteer nu ook wedstrijden beter. Dit komt door al die kilometers die ik de laatste jaren heb gemaakt. Een aantal jaar geleden had ik na de Giro bijvoorbeeld behoefte aan rust. Maar dit jaar kon ik er de Dauphiné Libéré aan vastplakken. En het is goed dat ik dat gedaan heb. Het is namelijk zonde om goede benen te gebruiken voor een training in plaats van voor een wedstrijd.

Giro

Hoewel de Giro voor Blanco Pro Cycling uitliep op een deceptie, was Clement zelf prima in vorm.  Alleen kon hij er op de tijdritten na, weinig mee. “Helaas heb ik niet kunnen doen wat ik wilde doen. Dit eerste half jaar van het seizoen stond volledig in het teken van de Ronde van Italië. Als het dan niet lukt, is het heel erg jammer. Vooral tijdens de laatste dagen was het zoeken naar voldoening”, aldus de man die tijdens de twee individuele tijdritten knap vijfde en achtste werd. “Daar moet ik wel tevreden mee zijn. Vooral met mijn goede optreden in de klimtijdrit was ik erg blij.”

'Mini' Tour de France

Na de Giro was er plots dat sterke optreden in de ‘mini’ Tour de France. “Het scheelde onwijs dat ik in de Dauphiné voor mijn eigen kansen mocht gaan. Normaal is mijn taak om de klassementsrenners te beschermen. Vaak is dan de energie op voor de slotklim. Nu kon ik mij volledig sparen. Dat is een prachtige ervaring geweest. Al zal ik niet roepen dat ik opeens kopman moet worden. Ik ben gewoon al blij met de kans die ik gehad heb”, vervolgt de viervoudig Nederlands kampioen tijdrijden.

Tour geen must

Tijdens de echte Tour de France is Clement er opnieuw niet bij. “Ik weet hoe de Tour is. En ik heb niet meer die drang om daar bij te zijn. Natuurlijk, als ik word geselecteerd, ben ik er blij mee. Want ik kan met mijn ervaring zeker van meerwaarde zijn. De Tour is alleen geen must meer voor mij. Ik rijd wel de Vuelta. Geen idee hoe het parcours eruitziet, maar wellicht kan ik daar wat moois laten zien in races tegen de klok.”

Tijdritten

Aanstaande woensdag gaat de 30-jarige renner in het Groningse Winsum in ieder geval op jacht naar zijn vijfde nationale tijdrittitel. “Ik voel mij nog goed. Wat dat betreft maak ik zeker kans. Maar er zijn ook andere sterke renners. Jongens als Lieuwe Westra en Niki Terpstra hebben ontzettend veel kwaliteit. En gasten als Wilco Kelderman en Tom Dumoulin zie ik als gevaarlijke outsiders”, vervolgt de Brabander.

Geen tijdrit in Florence

Op het WK Tijdrijden, waar Clement ooit de bronzen medaille haalde, is hij dit jaar niet te zien. “Het parcours in Florence is niet weggelegd voor mij. Het traject loopt iets naar beneden en ik heb daar weinig te zoeken. Volgend jaar in Spanje is een ander verhaal. Wel wil ik met Blanco mee naar de WK-ploegentijdrit. Of ik dit jaar beter ben dan ooit? Dat vind ik moeilijk te zeggen. Een aantal jaren terug had je namelijk nog geen toppers als Tony Martin, Taylor Phinney en Tejay van Garderen. En daarom vind ik dat je niet moet vergelijken." 

Foto: ©RCS 

 

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl