Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Dylan Groenewegen is klaar om te sprinten op WK

Dylan Groenewegen is klaar om te sprinten op WK

Zaterdag 15 oktober 2016

Interviews - Twee jaar geleden reed Dylan Groenewegen nog in continentale dienst, maar de afgelopen twee seizoenen raakte zijn loopbaan in een serieuze stroomversnelling. Nadat de Amsterdammer in 2015 al doorbrak met zeges in de Arnhem Veenendaal Classic en de Brussels Classic behaalde Dylan Groenewegen dit jaar op WorldTour-niveau bij LottoNL-Jumbo een indrukwekkende reeks zeges. Met als hoogtepunten het Nederlands Kampioenschap voor profs op de Brouwersdam en een ritzege in de Eneco Tour. Op het WK in Qatar hoopt hij opnieuw te schitteren.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Dylan Groenewegen moest Lotto-Jumbo aan meer zeges helpen in 2016 en daarin slaagde de Amsterdammer opperbest. Met overwinningen in de Ster ZLM Toer, op het NK op de Brouwerdam en na de Tour nog in de Arnhem Veenendaal Classic, de Eneco Tour en de Tour de l'Eurométropole is hij een belangrijke troef geworden in de WorldTour-ploeg van Richard Plugge “Als je kijkt naar de verwachtingen aan het begin van het jaar, dan kon dit seizoen al snel niet meer stuk. Ploegleider Merijn Zeeman riep dit voorjaar dat ik zes keer moest winnen dit jaar om er een geslaagd jaar van te maken, maar voordat ik het wist stond de teller al boven de tien. Bovendien reed ik de Tour de France en draag ik het rood-wit-blauw van Nederlands kampioen. Je blijft natuurlijk gretig tot het allerlaatst, maar mijn seizoen 2016 is geslaagd.”

‘Terpstra is ook troef’

De Amsterdammer staat er dan ook niet van te kijken dat bondscoach Johan Lammerts aan hem dacht bij het maken van zijn selectie. “Wat het WK in Qatar betreft,  stond voor mij snel vast dat ik voor Nederland uit zou willen komen. Ik had niet het gevoel dat ik me nog eens  extra moest bewijzen de afgelopen weken.  Dat ik snel ben, is gedurende het seizoen toch al wel gebleken. Maar met mijn ritzege in de Eneco Tour heb ik wellicht wel de laatste twijfel weg genomen bij mensen die nog niet overtuigd waren.” Al weet hij best dat het niet een uitgemaakt e zaak is dat hij straks kan mee sprinten voor de medailles. “Ik verwacht niet dat alles nu op mij wordt gericht binnen de ploeg. Niki Terpstra is er ook nog natuurlijk, heeft getoond in vorm te zijn en hij kan ook uit de voeten in Qatar. Wordt het een aanvallende koers, dan zal hij zeker meer kans maken. Maar als het een sprint wordt, hoop ik er nog bij te zijn. Ik weet dat het een lange eendagskoers is, maar ik heb dit jaar een stap gezet en denk te kunnen overleven.   Het zal er ook van afhangen hoe groot het peloton nog is. En hoe iedereen met de warmte weet om te gaan natuurlijk.”

Medaille is prestatie

De man die vorig jaar het WK (beloften) in Richmond net miste door een blessure vindt het al heel mooi dat hij dit jaar wel in het oranje mag aantreden in Qatar. En ook nog als troef wordt gezien. “Ik zou het prachtig vinden als ik een medaille kan halen, dat zou al een hele prestatie zijn op mijn eerste WK bij de profs, denk ik.  Maar in een sprint kan het alle kanten op gaan, je kunt klem komen te zitten of door andere omstandigheden niet je ideale sprint rijden. Het geluk kan echter ook aan je zijde zijn. Ik heb dit jaar gemerkt  hoe belangrijk het is om goed afgezet te worden. Bij LottoNL-Jumbo hebben we veel tijd besteed aan de sprinttrein, maar mijn Duitse en Belgische ploeggenoten mis ik hier natuurlijk. Maar ook voor de meeste andere sprinters geldt dat ze met andere helpers de finale in gaan.”  Het parcours in Qatar lijkt hem alvast te liggen. “Ik heb het liefst een vlakke aanloop.  Ik heb er geen moeite mee om me te handhaven in de slotkilometer, kan goed wringen.  Ik kan me alleen redden in de slotfase, maar ik houd er wel van om op een goede snelheid afgezet te worden. Dan komt mijn sprint het best tot zijn recht.”

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl