Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Daan Olivier geniet weer van het fietsen

Daan Olivier geniet weer van het fietsen

Woensdag 02 november 2016

Interviews - Even leek hij voorgoed verloren te gaan voor de wielersport. Begin juni 2015 kondigde hij aan te stoppen als profrenner. Zijn contract bij Giant-Alpecin werd verscheurd en daarmee was de deur naar het peloton voorgoed dicht. Althans dat dacht iedereen, inclusief de hoofdpersoon zelf. “Ik had er echt geen zin meer in. Ik kon mezelf niet meer motiveren en dan kun je beter stoppen”, aldus Daan Olivier, volgend jaar weer prof bij Lotto-Jumbo.

Tekst: Richard Bender; Foto: Sportfoto

Inmiddels weten we dat Olivier het plezier ‘in het fietsen’ weer heeft teruggevonden. Een gezellig fietstochtje met trainingsmaatje Floris Gerts (BMC) in Italië zorgde voor de ommekeer: “Het regende keihard toen ik samen met Floris de bergpassen over de Stelvio en de Gavia reed. Ik zei toen tegen hem dat ik ‘echt aan het genieten’ was. Hij zei daarop direct: ‘waarom ben je dan gestopt? Als je dit mooi vindt, dan ben je nog gewoon wielrenner’. Die uitspraak heeft mij aan het denken gezet. Via mijn oude club ‘De Jonge Renner’ heb ik toen het fietsen weer langzaam maar zeker opgepakt. Dat begon met gewoon een paar keer meerijden en evolueerde al snel in het hervatten van serieuze trainingen.” 

De Jonge Renner

Opmerkelijk is dat Wielervereniging De Jonge Renner uit Oosterhout dit jaar twee ex-profs onder de hoede heeft genomen en beiden keren volgend jaar terug in het profpeloton: “Ja, dat was wel apart. Uiteraard heb ik veel gepraat met Marc Goos (komend seizoen uitkomend voor Olivier zijn oude team Sunweb-Giant, red). Voor hem was de reden om te stoppen wel anders. Voor hem waren lichamelijke ongemakken de oorzaak, bij mij vooral geestelijk en mentaal. Samen hebben we elkaar weer naar een hoger niveau getild en ik vind het keigaaf dat we in 2017 samen in de World Tour zullen uitkomen. Ik denk dat de sfeer en opvang bij De Jonge Renner daar zeker aan heeft bijgedragen. Iedereen stond direct voor mij klaar en ik voelde mij meteen weer thuis.”

Sneller dan verwacht

Dat hij vlak na de zomer zou tekenen voor een World Tour-formatie, had Olivier zelf ook niet gedacht: “Het is geweldig dat ik direct op World Tour-niveau kan terugkeren, maar daar had ik absoluut niet op gerekend. De gesprekken met Lotto-Jumbo voelde vanaf het eerste moment goed. Zij gaven mij direct het gevoel dat ik op mijn eigen manier mag toewerken naar een succesvolle terugkeer. Ik heb dan ook met geen enkel ander team gesproken, het was voor mij duidelijk: als ik weer profrenner word dan is dat bij Lotto-Jumbo.”

Kruijswijks klassementstrein 

Olivier stond bij de beloften bekend als talentvolle klimmer. De 23-jarige coureur ontwikkelde deze kwaliteiten nog meer tijdens zijn periode van het Rabobank Development Team. De ploegleiding van LottoNL-Jumbo deed de afgelopen maanden veel moeite om een ‘klassementstrein’ rondom Steven Kruijswijk te bouwen: Jurgen van den Broeck en Stef Clement zijn daarvan de belangrijkste exponenten. Met zijn voorgeschiedenis is het niet gek om te denken dat ook Olivier in die plannen voorkomt: “Dat hoop ik zeker, maar het is niet realistisch om mij volgend seizoen al in een grote ronde (Giro d ’Italia, red.) te verwachten. Ik ga proberen in de kleinere rittenkoersen weer wedstrijdritme op te doen. Ik plak geen resultaten op mijn rentree. Zoals gezegd is plezier in het wielrennen voor mij het allerbelangrijkste. Dat plezier zal alleen maar groter worden als ik finales zou kunnen rijden, maar ik besef heel goed dat ik er een jaartje uit ben geweest. Het kost gewoon tijd om weer op topvormniveau terug te keren. Ik geef mezelf daar de tijd voor en mijn nieuwe ploeg gelukkig ook.”

In welke wedstrijden gaan we Olivier volgend jaar zien? “Ik heb uiteraard nog niet met de ploegleiding gesproken over het wedstrijdprogramma voor volgend jaar, maar ik mik op de kleinere rittenkoersen en de heuvelklassiekers zoals de Amstel.”

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl