Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Asselman klaar voor Rotterdam en Evans Race

Asselman klaar voor Rotterdam en Evans Race

Zaterdag 24 december 2016

Interviews - Jesper Asselman zal van donderdag 5 tot en met dinsdag 10 januari deelnemen aan de 35e Wooning Zesdaagse van Rotterdam. De Westlander zal een koppel vormen met Yoeri Havik, die onlangs met Wim Stroetinga de Zesdaagse van Amsterdam afsloot met de zesde plaats.

Tekst: Dan Rolandus

"We willen onze huid zo duur mogelijk verkopen", geeft de geboren Wateringer hiermee aan zich te willen tonen voor de ongetwijfeld vele Westlandse bezoekers. De beroepsrenner van Roompot-Nederlandse Loterij koppelde op de piste van het Rotterdamse Sportpaleis Ahoy in voorgaande jaren met Melvin Boskamp, Barry Markus en Wesley Kreder. Jesper Asselman zal het begin januari moeten opnemen tegen de topfavorieten Kenny de Ketele en Moreno de Pauw (onlangs winnaar in Amsterdam), de Europese kampioenen en titelverdedigers in Ahoy, de Spanjaarden Albert Torres en Sebastian Mora Vedri, de Duitsers Roger Kluge (winnaar in de Giro etappe Molvena-Cassano d ‘Adda) en Christian Grasmann, nationaal wegkampioen Dylan Groenewegen met de Belg Gijs van Hoecke, Zoetermeerder Dylan van Baarle en Wim Stroetinga en de smaakmaker in Rotterdam, drievoudig Six-winnaar Niki Terpstra (2013 t/m 2015) en Jens Mouris. Jesper Asselman treft in het veld van de wedstrijdleiders Michael Zijlaard en Peter Schep in nationaal 50-kilometerkampioen Yoeri Havik een uitstekend pistier. Zo won de 25-jarige Noord-Hollander naast diverse podiumplaatsen in 2011 met Nick Stöpler de Zesdaagse van Brabant en won hij in 2014 samen met Niki Terpstra de Zesdaagse van Amsterdam. "Het is een sterk rennersvel", gaat de Westlander, die zich met zijn vriendin heeft genesteld in het pittoreske stadje Huissen nabij Arnhem aan de andere kant van de Rijn, verder. "Ons belang is dat waar de toppers voor hun plekje knokken wij er tussen neus en lippen door met een overwinning nog een graantje proberen mee te pikken."

Winst in Drenthe

Jesper Asselman reed zich het afgelopen wielerjaar bij regelmaat in de kijker, won de Energiewacht Ronde van Drenthe, kwam zwaar ten val in de Ronde van België en krabbelde vanaf de Tour de Wallonië weer op. "De voorbereiding ging best goed, ik zat mee in de Ronde van Qatar en van Oman", kijkt de wielerprof terug op zijn tweede seizoen bij Roompot-Oranje Peloton. "Het verliep aanvankelijk ook lekker in de Omloop Het Nieuwsblad (Greg van Avermaet zegevierde, DR), maar in de laatste tien kilometer bij Haaghoek kwam ik ten val waardoor ik een goede klassering misliep." Asselman kwam de dip nadat hij ook tegen het asfalt was gegaan in de Driedaagse van West-Vlaanderen snel te boven met de overwinning in de Energiewacht Ronde van Drenthe. "Ik had in het voorjaar op iets meer gehoopt, maar met de opsteker in de Ronde van Drenthe was ik tot dan niet ontevreden. De goede vorm nam ik ook mee naar Dwars door Vlaanderen (Jens Debusschere zon de rit, DR). Ik zat mee in de kopgroep, maar werd in de laatste beklimming op de Paterberg teruggepakt." De 26-jarige Westlander verteerde ook de WorldTour-wedstrijden Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen goed. "Het was voor de ploeg van belang dat we zouden meezitten in de ontsnapping. We hebben niet veel in beeld gereden, maar het was wel gaaf om mee te maken en het was een goede ervaring voor volgend jaar."

Malheur

De derde etappe in de Ronde van België van Verviers naar Verviers zou door een botsing met twee motoren eindigen in een massale valpartij met diverse gewonden en Stig Broecks als het grootste slachtoffer. "Iedereen lag op een hoop. Ik ben vanwege een zware rugblessure twee maanden uit de roulatie geweest. Dat was een streep door de rekening, want ik lag op koers in voorbereiding op de Ronde van Zwitserland. Behalve Zwitserland moest ik ook het NK op Goeree missen. Ik kwam terug in de Ronde van Wallonië en mocht gewoon mijn ding doen. De ploegleiding heeft mij alle tijd gegeven om terug te komen en er voor gezorgd dat ik in vorm kon komen. Zo werd ik nog tweede in een etappe in de Tour des Fjords (achter Leigh Howard, DR). Ik was op weg naar een goed klassement, maar door materiaalpech in de laatste etappe werd een goede eindklassering om zeep geholpen. Het was jammer dat ik in de etappe van de Eneco Tour naar Ardooie op 200 meter voor de streep werd teruggepakt. De solo in zo ’n sterk veld was een mooi, maar op plaats dertien een minder resultaat. Al met al mag ik ook over de slotwedstrijden niet ontevreden zijn."Jesper Asselman, die gretig uitkijkt naar het wielerjaar 2017, heeft ter voorbereiding op het seizoen naast de gezamenlijke trainingen met een aantal renners een trainingskamp opgeslagen in het Spaanse wielerstadje Calpe. "Trainen onder een goed temperatuurtje. Maar we zijn ook blij met de woning in Huissen. Een prima leefomgeving in een historisch stadje met barretjes en restaurantjes omgeven met een perfect trainingsgebied met uitvalswegen naar de Posbank en het Montferland. Het NK in de Achterhoek kan spektakel opleveren. Wellicht aantrekkelijker dan in Emmen en Goeree-Overflakkee." De voormalige renner van Van Vliet-EBH Elshof, Rabobank CT, Team Raiko Stölting en Metec-TKH ziet ook uit naar Australië. "Mijn eerste koers is eind januari de Cadel Evans Great Ocean Road Race en waarschijnlijk ook de Herald Sun Tour, waarna we ons in Zuid-Europa gaan voorbereiden op Het Nieuwsblad en Kuurne.’ De coureur van Roompot-Nederlandse Loterij zal op 27 december in het Sportpaleis Alkmaar ook nog in actie komen tijdens het NK-derny. Daarna volgt de Zesdaagse van Rotterdam.

Foto: © SporfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl