Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Van der Breggen kijkt uit naar nieuwe start

Van der Breggen kijkt uit naar nieuwe start

Donderdag 19 januari 2017

Interviews - Anna van der Breggen realiseerde in 2016 haar grote droom door olympisch kampioene op de weg te worden. De Overijsselse kon ook dankzij andere sterke prestaties de boeken aan het einde van het jaar tevreden sluiten om in 2017 een nieuwe start te maken bij de formatie van Boels-Dolmans. “Na drie jaren bij Rabobank is het prettig om weer nieuwe impulsen te krijgen. Met nieuwe mensen te werken, zaken anders aan te pakken en op nieuw materiaal te gaan rijden. De automatismen even los laten. Ik kijk uit naar een nieuwe start.”

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Toen haar olympische optreden in Rio erop zat en Van der Breggen terug naar Nederland reisde met een gouden medaille van de wegwedstrijd en brons van de tijdrit in haar bagage, merkte ze dat er iets van haar afviel. “Je bent een heel jaar bezig met die ene wedstrijd, die zo belangrijk is omdat je maar één keer in de vier jaar de tijd krijgt om er een topprestatie te leveren. Je komt ongemerkt toch in een soort tunnel terecht. Toen ik de Waalse Pijl won, was ik behalve blij met de zege, vooral opgelucht dat het eruit kwam, dat ik op schema zat voor Rio. Die uitslag had ik even nodig bij het goede gevoel dat ik al wel had in de wedstrijden. Maar ook een paar mindere dagen op trainingskamp maakten me al ongerust. Zou dit het olympische plan in gevaar brengen? Nooit tevoren ben ik zo bezig geweest met één wedstrijd. Als je dat hoofdstuk af kunt sluiten met twee medailles, dan is die missie niet alleen geslaagd, maar ben je ook blij dat je jezelf weer op iets anders kunt richten."

Nieuwe omgeving

Van der Breggen kijkt er naar uit in het tricot van Boels-Dolmans te koersen. “Ik heb er geen moeite mee om mezelf weg te cijferen voor de kansen van een ander. Bij Rabo-Liv hebben we ook een seizoen gehad waarin veel verschillende rensters het konden afmaken. Het geeft soms net zoveel voldoening als jouw werk een ander in winnende positie brengt. Ik kan daar ook van genieten. Des te meer kun je ook blij zijn met je eigen kansen in de koers. “ Het nieuwe jaar in een nieuwe omgeving biedt meer impulsen. “Met nieuwe mensen te werken, zaken anders aan te pakken en op nieuw materiaal te gaan rijden. De automatismen even los laten. Ik kijk uit naar een nieuwe start.”

Mountainbiken

De start van het wielerseizoen 2017 gebeurt normaal gesproken op de weg pas in de Strade Bianche in maart, maar daarvoor komt ze in actie in de Costa Blance Bike Race, een MTB-wedstrijd. “Dat is gewoon om iets nieuws te proberen, veel meer moet je daar niet achter zoeken. In het verleden heb ik wel eens veldritten gereden en nu probeer ik dat. Natuurlijk ook omdat het een na-olympisch jaar is, dan is daar ruimte voor. Maar verder heb ik vooralsnog geen andere activiteiten op de MTB gepland, ik ga er mijn wegseizoen voorbereiden. Gaat het slecht, dan stop ik er daarna weer mee. Gaat het goed, dan zien we daarna wel verder. Maar het wegseizoen 2017 staat echt voorop, met nieuwe doelen.” Vervolgens is de Strade Bianche een doel en vervolgens alle grote klassiekers – waaronder de Ronde van Drenthe – richting de Ardennenklassiekers.”

Nieuwe uitdagingen

 

De wielerkalender van 2017 biedt veel nieuwe uitdagingen, vindt Van der Breggen.  “Ik kijk uit naar nieuwe koersen als de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik en naar de nieuwe aankomst van La Course by Le Tour op de Izoard.  Wedstrijden die me liggen vanwege het klimwerk, maar het is ook leuk dat je die wedstrijden voor het eerst gaat rijden. In de Omloop Het Nieuwsblad weet je ondertussen precies waar je moet opletten, waar de slag kan vallen. Dat ligt nu allemaal open en dat geeft een leuk soort spanning.” Ook de kampioenschappen zijn weer doelen van Van der Breggen. “Het parcours van de tijdrit op het wereldkampioenschap in Bergen (Noorwegen) spreekt me aan, maar ik kijk er ook naar uit om straks met de ploeg de wereldtitel in de ploegentijdrit te verdedigen. Dit onderdeel is niet te vergelijken met een individuele tijdrit of een wegwedstrijd, maar geeft altijd een kick. Dat zal nog meer gelden als je voor de wereldtitel strijden gaat.”  De Giro staat waarschijnlijk ook op haar programma. “Maar dat ligt wel aan wat het parcours heeft te bieden” zegt ze.

Foto: © Sportfoto

 


Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl