Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Ramon Sinkeldam snakt naar nieuw wielerjaar

Ramon Sinkeldam snakt naar nieuw wielerjaar

Zaterdag 11 februari 2017

Interviews - Ramon Sinkeldam is stellig van plan om het verloren wielerjaar 2016 in het voor hem naderende seizoen 2017 volledig weg te poetsen. De gretige en ambitieuze Noord-Hollander raakte vorig jaar tijdens het trainingskamp met zijn ploeg Giant-Alpecin in het Spaanse Calpe met vijf ploeggenoten betrokken bij een ernstig ongeval.

Tekst: Dan Rolandus

De Duitsers John Degenkolb en Max Walscheid, de Amerikaan Chad Haga, de Franse klimmer Warren Barguil, de Zweed Fredrik Ludvigson en Ramon Sinkeldam, die door een automobilist tijdens een trainingsrit werden aangereden, werden allen met ernstige of lichte verwondingen in het ziekenhuis opgenomen."Ik ben er in verhouding met de andere jongens met enkele verwondingen en een gebroken schouderblad nog goed vanaf gekomen, maar het voorjaar was wel meteen naar de knoppen en dat werkte het hele jaar door" verklaarde de coureur van Team Sunweb. "Het herstel en revalidatie duurden vrij lang en kostte veel energie. Geestelijk was het tijdens de Vlaamse koersen ook lastig, want in sommige situaties reageerde je heftiger, was er de schrikbeweging en kneep je in de remmen omdat je bang was dat de automobilist je niet zag. Voorheen dacht je daar zowel tijdens de training als in de koers niet aan, verliep alles automatisch, zag je het gevaar niet. Sinds het ongeval ben je er bewust meer mee bezig."

Tachtig procent

De 27-jarige inwoner uit Assendelft kwam pas begin maart in koers tijdens de Tirreno-Adriatico. "k heb het voorjaar nauwelijks goed kunnen trainen waardoor ik met 80 procent de Vlaamse WorldTour-wedstrijden ben in gegaan, waar je 120 procent topvorm nodig hebt om je werk te kunnen doen. Ik had normaal gesproken voorjaarsklassiekers als de Omloop Het Nieuwsblad of Kuurne-Brussel nodig om in vorm te komen. Dan moet je al top zijn. Ik liep in de Vlaamse WT-wedstrijden (E3-Harelbeke, Gent-Wevelgem n de Ronde van Vlaanderen, DR) nu voortdurend achter de feiten aan."Ramon Sinkeldam bloeide in Parijs-Roubaix met een vijftiende plaats weer helemaal op. "In Parijs-Roubaix was ik goed. Deze koers kan ik fysiek heel goed aan, is op mijn lijf geschreven. Maar je wilde daarvoor natuurlijk al meer, ik was helper in de sprinttrein om John Degenkolb mede aan de overwinning te helpen, maar John was er na die val nog erger aan toe. Ik heb met John als lead-out één wedstrijd gewonnen en dat was in Noorwegen (Arctic Race of Norway, DR). Kan ik mijn werk doen en hij wint, dan is het gewoon feest. Nu was het een baaljaar. Ik was al blij dat ik de Tour de France heb uitgereden. Dat was in dit geval op zich al bijzonder, maar ik ben natuurlijk geen wielrenner geworden om de Tour uit te rijden, ik wil met de ploeg presteren."

Parijs-Roubaix

Ramon Sinkeldam gaat bij Team Sunweb (daarvoor Argos-Shimano, Giant-Shimano en Giant-Alpecin, DR) zijn zesde seizoen in. "Ik heb het bij de ploeg prima naar m’n zin. We hebben fijn personeel en een leuke groep renners, die door de jaren heen ook nog eens presteerden." De eerste afspraak voor Ramon Sinkeldam is, door het afhaken van de Ronde van Qatar, op dinsdag 14 februari waar hij tot en met 19 februari met Roy Curvers, Tom Stamsnijder, Mike Teunissen, de Duitse sprinter Max Walscheid, Sören Kragh Andersen, Bert de Backer en Zico Waeytens aan de start zal verschijnen in de Ronde van Oman. Daarna zal hij waarschijnlijk vertrekken in de Omloop Het Nieuwsblad en de Tirreno-Adriatico en vervolgens de Vlaamse topklassiekers. "We zijn een keer of drie op trainingskamp geweest naar ons hotel in Calpe en ik heb de hele winter goed kunnen trainen. Onze nieuwe trainer Hendrik Werner is supergoed, hij geeft de hele ploeg een nieuwe impuls’, sluit de voormalige renner van Rabobank CT, die in Noord-Holland zijn trainingsronden rijdt met onder andere Niki Terpstra en Yoeri Havik en bovendien intensief heeft deelgenomen aan de strandraces van Noordwijk (eerste), Renesse (derde) en Castricum, af. "We hebben met een Michael Matthews als afmaker een heel ander type dan John Degenkolb. Michael is een allrounder, die goed kan aankomen, een tijdrijder is en bergop goed kan meekomen. Ik verwacht mooie dingen te gaan zien van Max Walscheid. Hij heeft als sprinter een goed eindschot. Het is een mooie uitdaging om hem in de vlakke wedstrijden tot net voor de streep te ondersteunen. Voor wat betreft de Vlaamse klassiekers heb ik, behalve in Gent-Wevelgem, een vrije rol. Maar om in die rol te komen zal ik toch eerst in de finale moeten geraken.’ Ramon Sinkeldam won in 2009 als lid van het continentale team van Rabobank de keienklassieker Parijs-Roubaix (o23). ‘Dat was natuurlijk schitterend, maar ook toen John Degenkolb in 2015 Parijs-Roubaix won was fantastisch. Stonden we na het winnen van het “monument” met de hele ploeg op het podium. Parijs-Roubaix is dan ook één van mijn favoriete koersen. Het liefst rijd ik deze met mooi weer nadat het eerst een week heeft geregend, maar eigenlijk kan ik deze koers onder alle weersomstandigheden aan. Daarnaast hoop ik net als al die andere mannen natuurlijk de Tour te mogen rijden."

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl