Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Nina Kessler is van vele markten thuis

Nina Kessler is van vele markten thuis

Vrijdag 24 februari 2017

Interviews - Nina Kessler rolt van de ene wielerdiscipline in de andere wielerdiscipline. Zij rijdt via de ‘’weg’’ en de “baan” zomaar het “strand” op, kost haar geen enkele moeite. Het bracht haar geen windeieren, want nooit eerder stond de Noord-Hollandse zoveel op het podium als in 2016. Na een mindere periode bij Boels-Dolmans ging zij bij Lensworld-Zannate helemaal los. Het leverde haar een contract op bij de Noorse ploeg Hitec Products.

Tekst: Dan Rolandus

"Ik hou van afwisseling, zowel op de weg, het strand als op de baan" geeft de inwoonster van Velserbroek haar liefde voor de wielersport aan. "Het strand en de baan zie ik meer als een goede training voor het wegseizoen. Dat neemt niet weg dat ik er met vol overgave en fanatisme inga. Zo rijd ik op 17 maart met Kirsten Wild de koppelkoers tijdens het baanomnium in België en hoop ik met haar de koppelkoers tijdens het WK in Hongkong (12 tot en met 16 april, DR) te mogen rijden."

Vliegen

Nina Kessler, die vijf jaar uitkwam voor (Boels)-Dolmans, behaalde in haar laatste seizoen bij Lensworld-Zannata uitstekende resultaten met de etappeoverwinning in de BeNe Ladies Tour (UCI 2.2) in Sint Laureins als kers op de taart. Naast de derde plaats in Philippine werd zij tweede in het puntenklassement achter Jolien D ‘Hoore, die ook eindwinnares werd van de Ronde. De 28-jarige profrenster behaalde voorts tweede plaatsen in de World-Tour wedstrijd Prudential Ride London achter Kirsten Wild en in de Erondegemse Pijl achter Lucinda Brand. Maar ook vier top-10 klasseringen in de Boels Rental Ladies Tour en verder de Omloop van de IJsseldelta, Ronde van Gelderland, EPZ Borssele, de proloog Elsy Jacobs, de Marianne Vos Classic, de Van Lommel Ladies Classic en op het NK op Goeree-Overflakkee liet zij zich van voren zien. "Ik heb in de laatste jaren flinke stappen gemaakt. Toch liggen mijn pieken niet bepaald in het voorjaar", wijst Kessler naar de WT-wedstrijden de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem. "Ik raakte in de Energiewacht Tour betrokken bij een valpartij waarbij ik m’n enkel openhaalde. Daarna ging het stap voor stap beter en ik zat op het NK samen met Vera Koedooder en Roxane Knetemann lange tijd mee in een ontsnapping. Het wilde uiteindelijk niet meer draaien, maar ondanks dat ik een jasje had uit gedaan kwam ik toch nog uit op de elfde plaats. Het was vervolgens in de Giro D ‘Italia vreselijk afzien. Na de Giro heb een paar dagen rust genomen, maar wist toen al dat ik sterk zou terugkomen. Ik ben vervolgens gaan vliegen. De BeNe Tour was echt top, won een etappe, werd een keer derde en stond achter Jolien (D ‘Hoore, DR) aanvankelijk nog tweede in het klassement. Maar de tijdrit is niet mijn ding, dus viel ik terug." Nina Kessler bleef echter doorvliegen, want in de Ride of London en de Erondegemse Pijl werd zij tweede. "Ik kon gewoon alles aan, haalde vier keer top-10 in de Holland Ladies. Twee dagen later reed ik de Ronde van België en dat ging eigenlijk ook nog aardig. Ik heb ik de laatste rit naar Geraardsbergen nog een gat dicht gereden, niet voor niets, want mijn ploeggenootje Kaat Hannes werd nog derde."

Combinatie

Nina Kessler nam een klein maandje rust, maar stapte vervolgens met de vorm in haar benen op de mountainbike waar zij op het NK Marathon (Bart Brentjens Challenge) met de vierde plaats net naast het podium greep. De geboren Breukelse belandde in al haar stranddeelnames op het podium en zegevierde in Noordwijk-Langevelderslag en Castricum-Camperduin-Castricum. Tussen de strandraces door werd zij op de baan in Alkmaar nationaal kampioen Omnium en in Apeldoorn werd zij samen met Kirsten Wild kampioen van Nederland koppelkoers. Het EK-Strandrace in Scheveningen en het NK-baan achtervolging en puntenkoers in Apeldoorn moest zij aan zich voorbij laten gaan. "Ik had de griep te pakken, maar ik had vooraf het idee om na de strandrace meteen door te karren naar Apeldoorn voor de wedstrijden op de baan. Strand en baan op één dag was wel leuk geweest."

Eigen kansen

De voormalige renster van achtereenvolgens PRC Delta, Alcmaria Victrix, Rapha Condor, Swabo, Boels-Dolmans en Lensworld-Zannata hoopt bij haar nieuwe ploeg Hitec-Products, met verder de Nederlandse Ilona Hoeksema in de gelederen, de opgaande lijn door te trekken. "Ik werk nog één dag per week bij RPR Projectmanagement in Reeuwijk. Een mooi bedrijf dat sportminded is en mij de kans geeft het werk met wielrennen te kunnen combineren. We hebben met de ploeg op Gran Canaria een goed trainingskamp gehad en ben zelf pas terug uit Mallorca waar ik goed heb kunnen trainen. We hebben een sterke ploeg met meiden die kunnen tijdrijden, sprinten en goed in het peloton kunnen meedraaien. Rensters, die mij voor de sprint kunnen afzetten. Dat neemt niet weg dat ik die rol ook op me kan nemen. Charlotte Becker is de brommer van de ploeg. Ik wilde naar een team waar ik ook mijn eigen kans kan gaan. Ik heb veel geleerd bij Boels, maar ben er na vijf jaar knechten minder prettig weg gegaan. Ik snapte het moeten presteren bij de ploeg, maar bij Lensworld mocht ik onder Martine Bras weer mens zijn, kreeg ik ook weer kansen, keerde het plezier in de sport waar ik van houd terug. Ik zat in een dal, maar Martine heeft mij eruit gehaald. Martine Bras is gewoon een topper, als mens en als trainster. Ik heb in een mindere periode mijn echte vrienden leren kennen. Ik hoop mijn kansen nu ook bij Hitec te krijgen. Nee niet in het voorjaar. Als het warmer wordt, schiet ik beter in gang. De Ride London en La course by Le Tour de France in Parijs, waar ik vorig jaar nog het sprintersklassement won, staan hoog op mijn lijst. Dat zijn mooie wedstrijden met zeer veel publiek. Maar ook de Holland Ladies, de BeNe Tour en de Tour of Chongming Island zijn mooie wedstrijden. Ik hoop natuurlijk ook weer op de Giro. Een zware etappekoers als training voor de wedstrijden na de Giro." Nina Kessler zal zaterdag eerst het spits moeten afbijten in de Omloop Het Nieuwsblad.

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl