Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Ronan van Zandbeek en Pauliena Rooijakkers succeskoppel

Ronan van Zandbeek en Pauliena Rooijakkers succeskoppel

Woensdag 19 april 2017

Interviews - Ronan van Zandbeek bij de elitemannen en Europees strandkampioene Pauliena Rooijakkers bij de elitevrouwen hebben beiden hun successtory in de mountainbike strandraces nog meer glans gegeven door op 11 maart de nationale kampioenstruien op Ameland af te halen. Het liefdeskoppel uit Schijndel haalde respectievelijk 9 en 20 overwinningen binnen.

Tekst: Dan Rolandus

""We hebben de doelen behaald, die we ons vooraf hebben gesteld" kijkt Ronan van Zandbeek met voldoening terug op het strandraceseizoen 2016/’17. ‘Natuurlijk was de nationale titel op Ameland de mooiste, maar ook de tweede plaats op het EK in Scheveningen was van een topniveau. Het is gebleken dat de strandraces steeds meer aan populariteit winnen en het niveau keer op keer hoger ligt. Strandrace is een discipline, een aparte discipline net zoals de weg, de baan of op het veld. Daar moet ook het strandprogramma op worden ingesteld. Het volgende NK in Castricum valt al op 1 december, dus kan je slechts enkele wedstrijden in het nieuwe strandseizoen in de kampioenstrui rijden. Ik heb eerder gezegd dat het NK Strandrace moet worden gehouden in januari en niet moet worden afgestemd op de wegrenners. Laat de wegrenners hun keuze maar in januari bepalen waar zij willen rijden." De Brabander verhaalt verder dat hij naast de negen overwinningen de meeste voldoening heeft overgehouden aan de strijdwijze waarop hij de races langs de kust beleefd heeft. ‘Ik heb vanwege twee lekke banden altijd meegedaan voor de overwinning. Heel belangrijk is ook dat het in het team begon te lopen. We hebben een echt Brabants team met verder Robbie Gevers, Marc Kivits, Pauliena Rooijakkers en Céline van Houtum. We hebben met goede sponsoren Team Invicta Watches opgericht om ook de wegrenners het strand op te krijgen. Robbie en Céline reden voor het eerst op het strand en hebben het met podiumplaatsen heel goed gedaan, zijn totaal niet weggereden. Iedereen in het team is super gemotiveerd."

Europese trui

Pauliena Rooijakkers had als eerste vrouw de primeur om in Scheveningen gelauwerd te worden als kampioene van Europa. De mountainbikester van Team Invicta Watches reeg de ene na de andere overwinning aan elkaar onder welke voor de vierde achtereenvolgende keer de nationale titel op Ameland. "Het is mooi dat je in de strandwedstrijden de Europese trui kan showen", geeft de wegrenster van Parkhotel Valkenburg, aan trots te zijn als best gekwalificeerde strandbikester langs de vloedlijn te jagen. "Het mooie is dat we er ook als team stonden. Het zou prachtig zijn als er meer vrouwenteams komen. De wedstrijden in Egmond aan Zee en in Knokke waren heel mooi. Dat ik stappen heb gemaakt is duidelijk, want in bijna alle strandwedstrijden heb ik op het podium gestaan. Het is natuurlijk uniek dat je vier keer op rij kampioen van Nederland wordt. De Europese titel was heel mooi, juist omdat het de eerste keer was dat het EK-Strandrace werd georganiseerd. Ik keek ook echt uit naar het EK in Scheveningen, want ik heb een hele week niets gedaan, me alleen maar gefocust op die ene wedstrijd." Pauliena Rooijakkers, die afgelopen zondag in actie kwam tijdens de Amstel Gold Race, heeft haar zinnen na het wegseizoen gezet op het NK Marathon in Eijsden. "Dat is een mooie race in de aanloop naar het strandseizoen. Ik hoop dat er meer vrouwen naast de wegsport wat fanatieker naar het strand zullen komen om daar hun wedstrijden te rijden. Er zijn super veel wedstrijden. Nu zie je incidenteel vrouwelijke professionals naar het strand komen. Nina Kessler staat regelmatig aan de start, maar en soms ook Iris Slappendel en Roxane Kneteman. Het zou mooi zijn als ook Marianne Vos weer eens mee zou doen." Rooijakkers rijdt van seizoen naar seizoen. "Het bevalt me goed in beide disciplines. Het strand is een mooie voorbereiding op de weg en rijden op de weg is weer een prima voorbereiding op het strand."

Strandambassadeur

Ronan van Zandbeek manifesteert zich als een ware ambassadeur voor de strandraces. "Ik heb al eerder aangegeven dat de strandcross er één is voor specialisten, een discipline, net zoals de weg, de baan en het veld aparte disciplines zijn. Ik snap best dat de organisaties de profs een startvergoeding geven, maar daartegenover is het belachelijk dat de klassementsrijders die er wekelijks een wedstrijd van maken € 30,00 inschrijfgeld moeten betalen. Elke sport heeft zijn discipline toppers. De profs trekken echt geen drommen publiek naar het strand, dus mogen de organisatoren best wat meer respect in acht nemen voor de strandracers die het echt verdienen. Diverse ploegen (Team Invicta Watches, Team Imming, Theo Schilder, Beukers-Pearl Izumi Biketeam, KMC-Fruit to Go, Strandteam Theo Schilder, Cyclingteam Flakkee, DR) hebben het organisatorisch goed voor elkaar. Zo’n Tijs Sepers en de gebroeders Roos steken heel veel tijd in de organisatie van een strandrace. Als ik dan hoor dat de Beachseries op dezelfde datum zijn gaan zitten op die van de Brouwersdam Ouddorp is er toch iets mis. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren, daar zou op toegezien moeten worden om dit te voorkomen Als we de beachraces serieus willen aanpakken, dan zullen we daar ook in de organisatie in mee moeten gaan. De strandraces moeten voor iedereen toegankelijk zijn, jong en oud, amateur of professional, daar hoeft geen management voor aan de pas hoeven te komen. De strandrace mag best professioneel worden aangepakt, maar wel met mensen die deze mooie sport met een warm hart willen groot maken."

Brainstormen

"We proberen met een aantal organisatoren en de KNWU in een open gesprek te brainstormen om een aantal ideeën op tafel te leggen waarmee we in de toekomst mee verder kunnen" gaat de stranbiker van het Brabantse Team Invicta Watches verder. "Dit alles om de strandwedstrijden te promoten en goed op de kaart te zetten. Zo lijkt me het een goed plan om een kleine bijdrage van het inschrijfgeld in een fonds te storten waarmee bijvoorbeeld een strandrace gepromoot kan worden via filmpjes. Zo kun je de strandrace promoten door niet alleen de renners in beeld te brengen waarmee je de sponsoren kunt enthousiasmeren, maar ook het gebied, de duinen en de zee in beeld kan brengen om het grote publiek te bereiken. Nederland is een land van wind, strand en zee, een fietsland bij uitstek. De mountainbiker, het strand en de zee in één beeld, een uithangbord waarbij zowel de strandbiker, de sponsor als de toeristenorganisatie in het gebied zich kan profileren. Als we in deze mooie sport groter willen worden, dan zullen er video’s gemaakt moeten worden om het grote publiek te bereiken."

Variatie

Ronan van Zandbeek hamert er verder op dat de strandrace zowel voor de mountainbiker als het publiek aantrekkelijker gemaakt moet worden. "De meeste strandraces zijn van A naar B en weer terug naar A. Hoek van Holland naar Den Helder betreft een uitzondering, maar de overige races zou je aantrekkelijker kunnen maken met technische stukken erin, zoals een extra opgang de duinen in met draaien en keren. Een goed voorbeeld is de strandrace in Wijk aan Zee waar de bikers diverse keren via een provisorische brug bij start en finish langs komen. Er moet iets verrassends inzitten. Zo maak je een race voor de klassementsrijders ook minder controleerbaar voor het klassement. Na een wedstrijd of vier gaat iedereen naar elkaar kijken om zijn stekkie te verdedigen, dus in plaats van om een paaltje heenrijden bij het keerpunt, een beetje meer spektakel, zoals bijvoorbeeld een technisch stukje richting finish."

E3-strand

Een commissie van advies (Iwan van Zandbeek, Henk van Roosmalen en Ronan van Zandbeek, DR) heeft het plan om in oktober een strandrace te organiseren op het E3-strand in het Brabantse Eersel. ‘De strandkalender zat al vol, maar zondag 22 oktober is nog vrij en daar willen we graag op inspringen’, sluit de 28-jarige ex-prof van Van Vliet-Advocaten, Skil-Shimano en Cyclingteam De Rijke af. "Het is een rondje van circa 5 kilometer met daarin grindstukken, wel veilig voor de banden. Er worden op het E3-strand diverse evenementen georganiseerd. Je kunt in zo’n race bijvoorbeeld via een ponton over water, je kunt er een paar bulten inleggen. Kortom, je kunt er een mooi en gevarieerd parcours van maken. Het zou een mooie kick-off van het strandseizoen kunnen zijn. We willen naast de wedstrijd ook een toertocht aan vastklampen, een Dikke Bandenrace en een wedstrijd voor junioren en nieuwelingen organiseren en als slot de strandrace voor de elite/beloften. We kunnen zonder eb of vloed de hele dag gebruiken voor een mooi sportevenement. De deelnemers kunnen zelf kiezen uit de A-klasse, B-klasse of de elite/beloften. Het zal een strandrace worden op een gesloten parcours, maar het wordt beslist geen veldrit, want we volgen een natuurlijk pad dat we aankleden met bijvoorbeeld hooibalen of een paar strandbulten."

Idealist

Ronan van Zandbeek, die op de weg uitkomt voor Willebrord Wil Vooruit, kan honderduit blijven praten over de strandrace. "De strandrace is mijn ding, heb er een goed gevoel bij. Als ik niet meer zal fietsen, hoop ik wel dat we de races zoveel uitstraling hebben gegeven dat de Brabanders over de strandraces blijven praten. Mocht het zover komen, dan zou ik best in een organisatie als de KNWU mijn ervaringen en motivatie willen ventileren met de intentie de mensen naar het strand lokkenkrijgen om daar op de mountainbike tegen de elementen te beuken."Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl