Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Van der Meer is terug in vrouwenpeloton

Van der Meer is terug in vrouwenpeloton

Woensdag 05 juli 2017

Interviews - Janine van der Meer heeft na precies twee jaar een nieuwe racefiets gekocht om te gaan koersen. Nadat zij op 29 mei 2015 als lid van de nationale belofteselectie tijdens de Hills Classic in Zuid-Limburg definitief en teleurgesteld van haar fiets stapte, kwam zij op 7 mei tot inkeer door in Appelscha aan de start te verschijnen van de Ronde van Zuid-Oost Friesland.

Tekst: Dan Rolandus

Janine van der Meer heeft weer honger naar de fiets. "Ik heb in februari een racefiets gekocht en ben in maart gaan trainen"geeft de renster van de NWVG Groningen haar ambities aan weer fanatiek te gaan koersen. "Ik ben de weekenden weer vrij, dus was ik op zoek naar een wedstrijd, wil naast mijn training gewoon competitie rijden. De eliterenster uit Hellevoetsluis moest de verre reis ervaren naar het Friese Appelscha voor de Ronde van Zuid-Oost Friesland en besloot deze wielerklassieker op plaats 44. "Het verbaast me dat ik al zo snel goed ben terug gekomen. De Omloop van Zuid-West Friesland was mijn eerste koers, maar ik voelde de benen goed."

Motivatie ontbrak

"De reden dat ik ben gestopt had te maken met mijn fulltime job"gaat de voormalige renster van Futurumshop.nl-Zannata verder. "Maar ik ben daarnaast altijd blijven fietsen, nam geen rust, het was doorgaan, doorgaan en nog eens doorgaan. Het moeten fietsen ging mij tegenstaan. Ik werd moe, had uiteindelijk geen zin meer om op de fiets te stappen. Ik lag er in de Hills Classic snel vanaf, was er helemaal klaar mee en ben afgestapt. Ik heb na de Hills Classic tegen een paar meiden verteld dat ik ermee kapte. Ik zat sinds 2012 totdat ik in 2015 stopte in de nationale selectie. Ik heb alle grote UCI-wedstrijden gereden, was er ook bij in de eerste La Course in Parijs. We kwamen net voor de Hills terug van een trainingskamp in Toscane. Ik heb de bondscoach (Johan Lammerts, DR) na de Hills Classic gebeld en hem verteld dat ik het koersen voor gezien hield. Ik zag veel via Facebook en Instagram langskomen, zoals de meiden waarmee ik in mijn eerste wielercarrière heb gekoerst. Na een halfjaar nam ik me voor weer op de racefiets te stappen, maar het werk bij mijn vader (Doppio Koffiebar in Spijkenisse, DR) slokte met zeven dagen per week alle tijd op. Mijn vader heeft de zaak (J. van der Meer Bake Off, DR) al 35 jaar en ik ben mede-eigenaar, dus dan weet je dat je hard moet werken. Het wielrennen bleef trekken, heb het nog even geprobeerd, maar het was niet te combineren. Ik ben gevraagd om bij RoboToys op een beurs in Duitsland (Spielwarenmesse Nürnberg 2017, DR) te komen werken. Nu werk ik bij hen vijf dagen in de week op het administratiekantoor in Vierpolders, maar ben in het weekend vrij."

UCI-team

Janine van der Meer heeft zich na Vierpolders en Abbenbroek gesetteld in Hellevoetsluis. "Ik kwam uiteindelijk tot de conclusie dat fietsen het enige is dat ik leuk vind. Ik zat in 2012 tijdens het WK in Valkenburg voor junior-vrouwen mee in de kopgroep, maar viel op 175 meter van de finish. Ik reed in 2013 als eerstejaars belofte bijna alle grote wedstrijden, zoals de Omloop Het Nieuwsblad, Trofeo Alfredo Binda, de Waalse Pijl, de Hills Classic, de7-Dorpenomloop Aalburg, de Ronde van België en de Holland Ladies Tour. Het EK voor beloften zat ik in het team met Amy Pieters, Thalita de Jong, Sabrina Stultiens en Rozanne Slik, Anouska Koster, Willeke Knol en Ilona Hoeksma. Tijdens het EK in Zwitserland voor beloften hebben we Sabrina Stultiens met de ploeg nog naar de Europese titel geholpen en werd ikzelf nog negentiende. Dat waren mooie momenten. Ik zag de meiden met wie ik heb gekoerst nadat ik was gestopt wel eens op het podium staan. Dan dacht ik: ‘Daar had ik ook kunnen staan. Nu ik de weekenden vrij ben train ik twee keer per week en in de weekenden is het koers. Ik train gedoceerd, luister naar mijn lichaam, want naar gelang ik me voel wil ik me niet kapot trainen. Nu ik weer regelmaat heb kan ik weer een wedstrijd meepakken. Ik zal het geleidelijk aan moeten opbouwen, want ik heb twee jaar niets gedaan. De Omloop van Zuid-West Friesland was mijn eerste koers en had toch wel wat last ondervonden. Na onderzoek bleken mijn rug en stuitje scheef te staan. Ik mocht zes weken niet trainen, maar ik was net begonnen met wielrennen. Dat was een domper. Ik heb geluisterd door geen wedstrijden te rijden, maar ben wel al na drie weken gaan trainen. De dokter prees het snelle herstel. Ik wil na het seizoen tijdens de winter hard doortrainen, want in 2018 wil ik er staan. Ik wil kijken welke stappen ik kan maken. Zonder malheur wil ik zo snel mogelijk terug op niveau komen. Ik ben pas 23 jaar, wil stappen maken. Ik ben gaan fietsen met één doel, en dat is me met een gedreven motivatie profileren om de stap te kunnen maken naar een UCI-team. Dat vergt tijd, want ik kan me in 2018 pas volledig geven."

Eigen foto 

 

 


Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl