Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Nancy van der Burg is op stoom

Nancy van der Burg is op stoom

Donderdag 13 juli 2017

Interviews - Nancy van der Burg werd voorheen niet bepaald verwend met overwinningen, maar op zondag 2 juli schonk zij zichzelf een klinkende overwinning in de 7e Klimomloop van Ulestraten voor vrouwen. Nog niet eens bekomen van de euforie van de Limburgse klimomloop, een wedstrijd uit de Centric Clubcompetitie, was het in de vierde etappe van de Tsjechische Tour de Feminin in Rumburk weer raak.

Tekst: Dan Rolandus

"Ik was nauwelijks bekomen van de overwinning in Ulestraten of de tweede zege in de Tour de Feminin kwam er een week later overheen, heel bijzonder, ook voor de ploeg"keek de verbaasde renster van Jos Feron Lady Force terug op de hectische week. "De Omloop van Ulestraten leek met mijn ploeggenote Dani Christmas en een renster van Jan van Arckel aan de leiding met een marge van ruim twee minuten voorsprong beslist. Het doel was ook om in de buurt van de hoofdsponsor (Jos Feron Fietsspecialist uit het Zuid-Limburgse Schimmert, DR) op het podium te komen. De druk stond er dus zeker op om een goede prestatie te leveren. Ik dacht met de twee meiden vooruit aan minimaal een tweede plaats en daarachter zou ik strijden voor de derde plaats. Ik reageerde op een demarrage van Julie van de Velde, een Belgische dame. We zagen de twee vooraan rijden en kwamen uiteindelijk toch met z’n vieren voorop. Zoals afgesproken demarreerde Dani, maar toen zij werd ingelopen ben ik weggesprongen en heb het solo afgemaakt. Ik zat nog in de roes van de overwinning, waarna het in de Tour de Feminin weer raak was. We hadden ‘s ochtends een tijdrit van 15 kilometer afgewerkt en vervolgens de middagrit. Sprinten in grote groepen is niet mijn ding, maar in de laatste vijf kilometer had ik me goed gepositioneerd. Met nog krap twee kilometer te gaan sloot ik aan bij een sprinttrein, waaruit ik in één van de laatste bochten ben vertrokken en in de allerlaatste bocht alle risico’s heb genomen en vol ben doorgegaan. Ik dacht tijdens de laatste tweehonderd meter, dit ga je meemaken, een overwinning in een etappe. Ik was superblij, evenals mijn ploeggenoten. De overwinningen waren voor de ploeg ook heel bijzonder. Het overwinningsgevoel bekruipt mij nu nog steeds."

Laatbloeier

De sportdiëtiste, sportvoedingsadviseuse en docente aan de Hogeschool in Arnhem en Nijmegen, die eerder in het seizoen met een overwinning in Waddinxveen en een tweede plaats in de Ronde van Ouderkerk aan den Amstel al warm draaide, is met haar 25 jaar een laatbloeier. "Ik had het voorheen naast mijn werk te druk met mijn studie, was daardoor minder gefocust. Een trainer had ik ook niet, klooide zelf maar wat aan." De in Gouda woonachtige Nootdorpse heeft het roer voor dit seizoen drastisch omgegooid, beseffende dat 2017 het Jaar van de Waarheid moet worden om nog stappen te kunnen maken in haar sport die zij zo lief heeft. Wielrennen. "Ik heb er voordien niet alles uitgehaald wat er in zat. Ik heb nu een trainer (vriend, steun en toeverlaat Wouter Been, DR), krijg van hem ook trainingsschema’s. Ik heb de teugels tijdens de winter laten vieren, legde de nadruk op mijn werk. Vervolgens ben ik begonnen met krachttraining, heb daarna de crossfiets en de mountainbike gepakt, werkte vervolgens een trainingsschema af en begon langzaam de focus te leggen op het voorjaar. Al met al ben ik serieus bezig met het wielrennen, heb met passen en meten samen met mijn werkzaamheden een betere balans gevonden. Ik werk nu naar een doel, maak voor zover het kan ook een jaarplanning, focus me op bepaalde koersen. Ik ben geen prof, dus zit er geen druk achter om te presteren. De druk leg ik me nu zelf op. Dit alles heeft er voor gezorgd dat ik beter ben gaan rijden dan voorheen."

UCI-team

Nancy van der Burg laat weten wel oren te hebben naar een ploeg met een UCI-status. "Ik heb altijd een meisjesdroom meegedragen dat ik profrenster wilde worden. De overwinningen zie ik als een bevestiging dat ik het kan om mijn droom alsnog gestalte te geven. Ik durf nu ook uit te spreken volgend seizoen graag voor een UCI-team te willen uitkomen. Ik ben bereid om te kiezen voor het fietsen. Het zou gewoon zonde zijn als ik over tien jaar tegen mezelf zou zeggen, had ik maar geprobeerd om profrenster te worden. Als de kans zich nu voordoet, zal ik deze zeker aangrijpen."

Milaan-Gouda

De voormalige renster van Restore Cycling komt uit een echt wielergezin. "Nee, mijn ouders hebben nooit aan de wielersport gedaan, maar waren wel fan van de wielrennerij, zover zelfs dat zij ons allen hebben gestimuleerd om te gaan fietsen. Joost is de meest bekende in de familie, hij nam in Rio deel aan de Olympische Spelen in de achtervolgingsploeg, mijn zus Esther is crossrenster en mountainbikester en mijn zus Sandra fiets wel, maar rijdt geen wedstrijden. Ik was 11 jaar toen ik ben gaan fietsen. Daarvoor heb ik geschaatst en gedanst. Dus mag je stellen dat wij allen een wielerhart hebben. Zo ben ik drie weken geleden nog met Wouter, Jos Koop en mijn broer Joost op trainingskamp geweest in Italië. Zijn we met z’n allen in zes dagen van Milaan terug gefietst naar Gouda. We wilden gewoon een goed duurblok doen. Het trainingskamp was een goede gelegenheid om de vakantie te combineren met onze hobby. Ik vind het gewoon heerlijk om te fietsen."Nancy van der Burg belandde in het team van Jos Feron Lady Force nadat zij vorig jaar in de ploeg mocht meerijden in de Tour de l ‘Ardèche."Het beviel me uitstekend. Feron rijdt een mooi programma en de sfeer in het team is geweldig. We gaan nu op vakantie naar de Franse Alpen, lekker fietsen in de heuvels. Na de Tour wil ik vlammen in de criteriums en in september rijd ik waarschijnlijk de Tour de l ‘Ardèche, een koers die me met veel op en af ligt. Ik voel me goed, zit lekker in m’n vel, dus laat het naseizoen maar komen. In 2018 hoop ik de grote stap te mogen maken."

Foto: Jos Feron Lady Force Van der Burg als winnares in UlestratenEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl