Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Fabio Jakobsen: focus op tweede helft van het seizoen

Fabio Jakobsen: focus op tweede helft van het seizoen

Woensdag 26 juli 2017

Interviews - Fabio Jakobsen verkeert in de vorm van zijn leven. Alles wat de belofterenner uit Heukelum met de wil om te willen winnen aanraakte, veranderde in goud met als klap op de vuurpijl de nationale beloftetitel, die hij in ’s-Heerenberg (Montferland) met verve verdedigde.

Tekst: Dan Rolandus

De coureur uit de continentale wielerstal van SEG Racing Academy schreef voorafgaand aan zijn finest hour in Montferland naast een aantal ereplaatsen overwinningen in de Ster van Zwolle, een etappe in de Ronde van Normandië (Neufchâtel-en-Bray naar Forges-les-Eaux), de Profronde van Noord-Holland en de Duitse wielerklassieker Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt bij op zijn rijk gevulde palmares. "Het is vanaf de eerste koers met de overwinning in de Ster van Zwolle gaan lopen, en het seizoen is nog niet over hè’, geeft de leider in het CyclingOnline/regelmatigheidsklassement voor continentale coureurs aan dat zijn honger naar nog meer eremetaal nog niet is gestild. "De overwinning in Zwolle gaf me zo’n boost dat ik, waar mogelijk, in elke koers voor de overwinning heb gestreden. Vergeet niet dat ik in november en december twee keer met de ploeg op trainingskamp ( in o.a. Loutraki in Griekenland, DR) ben geweest. In Nederland heb ik tijdens de winter op de mountainbike en de crossfiets gezeten. Dit alles is uiteindelijk wel de basis geweest voor de rest van het seizoen. Daarnaast is de begeleiding bij SEG met Peter Schep als mijn trainer super. Kijk, als je de Ster wint, dan weet je dat de voorbereiding niet voor niets was, dat je goed bezig bent geweest. In de Profronde van Drenthe zat ik er goed bij en vervolgens werd ik tweede in de Dorpenomloop Rucphen. Als je vervolgens ook nog eens een etappe wint in de Ronde van Normandië, dan weet je dat het een leuk seizoen gaat worden richting NK."

Oppermachtig

Uittredend nationaal beloftekampioen Fabio Jakobsen bewaart een goed gevoel aan het NK. "We wilden de trui met de ploeg graag verdedigen" gaat de Heukelummer verder. "Wie kampioen zou worden maakte niet, als het maar iemand uit de ploeg zou worden. We zijn vanaf het begin van de koers alert geweest, hebben er voor gezorgd dat we telkens mee zouden zitten. Ik wist in het laatste uur dat de groep voorop zou blijven, want niemand in het peloton wilde het gat dichten. Ik heb toen met twee  man de oversteek nog kunnen maken, de benen voelden goed. Toen we aansloten zijn we er meteen doorgegaan. We zaten eerst met drie man bij de eerste vijf en het werd met Stef Krul uiteindelijk drie tegen één. We hebben laten zien dat we met slechts zes renners (Julius van den Berg, Hartthijs de Vries, Marten Kooistra, Ide Schelling, Adriaan Janssen en Fabio Jakobsen, DR) de plaats van de opleidingsploeg van de Rabobank uitstekend hebben ingevuld. We zaten in de finale met Hartthijs en Julius uiteindelijk met z’n drieën in de kopgroep van vier, dus kon en mocht het niet meer fout gaan. Dat ik dan voor de tweede keer won was supermooi. We hebben met SEG een superploeg met een superbegeleiding. Daarnaast is het mijn jaar, het jaar waar alles zo’n beetje op z’n plek valt."

Topbegeleiding

Fabio Jakobsen is bezeten van de fiets, was tien jaar toen hij zijn eerste wedstrijd reed bij zijn club Jan van Arckel. Fabio won zijn eerste wedstrijd in de Jeugdronde van Tiel in categorie 4, stond vanaf dat moment veelvuldig op het podium en zwaaide daarbij ook nogal eens met de winnaarsbloemen. "Het ging bij de nieuwelingen en later de junioren steeds beter. Ik heb altijd lol gehad in het fietsen, ging ook graag trainen en droomde wel eens om prof te worden, maar wist niet of ik het wel kon. Ik won als tweedejaars junior de Omloop van de Alblasserwaard, een thuiskoers die een hoog aanzien had. Toen had ik al zoiets dat ik wel eens bij een leuke ploeg zou kunnen komen en dat werd de SEG.Racing Academy. Dit is mijn derde seizoen en heb daar met een top begeleiding geen moment spijt van gehad."

Supermarktketen

De 20-jarige Zuid-Hollander maakt een geweldig seizoen door. "Ik deed in de Ronde van Normandië in elke etappe mee voor een goede klassering. En in de Eschborn-Frankfurt wonnen eerder ook mannen als Alexander Kristoff. Ik was ook trots op de overwinning in de Profronde van Noord-Holland. Dan sta je ineens op een winnaarslijst met grote namen als Jan Janssen. Dat het zo goed uitpakt doe ik niet alleen, want mijn ouders, vriendin (wielrenster Delore Stougje, DR), familie en vrienden zijn mensen die altijd meegaan naar de koer,s zijn heel belangrijk voor mij. Winnen doe je nooit alleen, daar hebben ook zij een steentje aan bijgedragen." Fabio Jakobsen hoopt de eerste helft van het seizoen een goed vervolg te geven in de tweede helft. "De focus gaat nu op de Tour Alsace, een rittenkoers in Frankrijk, die vandaag van start gaat. "Ik heb het EK in Denemarken, de Tour de ‘l Avenir, Olympia ’s Tour en het WK voor beloften in Bergen, als ik word opgesteld, hoog op mijn lijstje staan. Al met al wil ik het er het beste van maken op het niveau waarop ik nu rijd.’"De prestaties van Fabio Jakobsen zijn ook de keuzeheren van de WorldTour teams niet onopgemerkt gebleven. "Het is nog even afwachten wat er mogelijk is of wat de mogelijkheden zijn. Ik heb het volste vertrouwen in mijn begeleiders (de managers Martijn en Eelco Berkhout, DR) dat het goed komt." De voormalige clubrenner van Jan van Arckel zal in 2018 wellicht uitkomen voor één van de supermarktketens in de WorldTour. "Ik wil in elk geval in een omgeving komen waar ik als renner kan doorgroeien. Ik word 31 augustus 21 jaar en dan weet ik misschien wel meer."

Foto: © Sportfoto

 


Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl