Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Cees Bol kijkt na lijdensweg weer naar omhoog

Cees Bol kijkt na lijdensweg weer naar omhoog

Donderdag 07 september 2017

Interviews - Cees Bol stond dinsdagavond in het Groningse Paterswolde niet aan de start voor de proloog om in de 65e editie van Olympia ’s Tour voor beloften zijn in 2016 veroverde titel te verdedigen. De Zaandammer is precies vier maanden uit koers geweest vanwege de naweeën van een hersenschudding en was nog niet klaar om deel te nemen aan de oudste etappekoers van Nederland.

Tekst: Dan Rolandus

"Ik bewaar goede herinneringen aan 2016", laat de winnaar van Olympia ’s Tour 2016 weten. "Het was een heel mooi jaar met goede klasseringen in de etappekoersen, die er toe deden zonder dat ik een grote overwinning heb behaald. Dat ik uiteindelijk Olympia ’s Tour won, was een bevestiging aan mezelf. Ik ben er dan ook nog steeds blij mee. Ik vind het heel jammer dat ik mijn titel niet kan verdedigen, maar gelet op de mooie voorjaarskoersen als de Ronde van Normandië en de Ronde van Bretagne en de klassiekers Ronde van Vlaanderen (o23) en Parijs-Roubaix (o23), die ik vanwege de ik moest missen, ben ik wel over de grootste teleurstellingen heen. Ik verkeerde in het voorjaar in topvorm. Ik dacht bij elke gemiste koers, shit, mis ik er weer één. Hoewel ik OT wel had kunnen uitrijden, was ik er nog niet honderd procent klaar voor."

Val

De 22-jarige coureur van SEG Racing Academy, die van het Rabobank Development Team was overgekomen, was na een goede voorbereiding in het Spaanse Calpe en twee keer met de ploeg in Griekenland, klaar voor het seizoen 2017. "Ik zou een koers in Frankrijk (Grand Prix de la Ville de Lillers Souvenir Bruno Comini, DR) rijden", gaf Cees Bol aan gretig naar de eendagskoers uit te kijken. "Ik had de benen twee dagen daarvoor met een goede training nog op spanning gezet. Toen ik thuis kwam heb ik op de bank naar een TV-serie gekeken. Ik stond vervolgens snel op, de bloeddruk was laag, liep naar het toilet en viel flauw met mijn hoofd op de grond. De dokter constateerde dat ik een niet ernstige hersenschudding had opgelopen. Ik werd voor de zekerheid elke twee uur door mijn moeder wakker gemaakt. Ik kon me van die val niets herinneringen. Ik was in mijn gedachte zelfs een hele week kwijt. Het begon uiteindelijk toch weer te dagen, herinneringen keerden langzaam terug, zoals een lullig pleistertje op mijn knie vanwege een klein pijntje. Niets bijzonders, maar ik kon het me tenminste herinneren. Maar van de laatste twee uur vooraf aan de val herinner ik nog steeds niets. Na overleg met de arts, die een lichte hersenschudding constateerde, mocht ik op 5 maart niet koersen in Frankrijk. Ik dacht vervolgens de Ronde van Normandië te halen, maar ook deze kwam nog te vroeg. Twee weken na de val voelde ik me weer goed, had twee uur getraind en vervolgens elke dag weer een uur. Maar op een dag voelde ik me weer slecht, heb anderhalve week niets gedaan omdat ik me echt rot voelde. Ik zag het ene na het anderen doel (de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Bretagne, DR) aan mijn neus voorbij gaan. Ik moest elke keer een teleurstelling verwerken met de stress als gevolg. Dit alles was ook niet bevorderlijk voor het herstel. Ik werd na bezoeken aan fysiotherapeuten, een ervaringsdeskundige en uiteindelijk Lobke Blom, die ik nog kende van Rabobank wat rustiger geworden. Het probleem was het overwinnen van de tegenslagen. Ik begon weer stappen te maken door de trainingen van een uur op te voeren."  Nadat Cees Bol veel voldoening putte uit de overwinning in de Ronde van Zuidland en een dinsdagavondkoersje, reed hij de Kernen Omloop Echt-Susteren (1.2) helemaal uit. "In Zuidland heb ik twee uur lang vol gas kunnen geven en in Susteren had ik het goede gevoel terug. Ik heb 170 kilometer goed mee gedaan, ben mee gesprongen en nadat de kopgroep kop over kop was teruggepakt, zat ik met dertig man mee in de volgende vlucht. Ik was goed bij de les, dus was het geen toeval dat ik meezat. Daar was ik heel blij mee. Bij het ingaan van de laatste 20 kilometer was ik helemaal leeg, kreeg ik kramp. Maar daar lag ik niet wakker van, dat was de volgende stap. Het belangrijkste was dat ik 170 kilometer lang tussen die mannen heb mee kunnen doen. En het gaat alleen maar beter worden."

Aandeel

De Noord-Hollander wil in het slot van het wegseizoen de nodige stappen maken. "Cees moet gewoon lekker zijn ding blijven doen. Als ik nu al zie hoe hij bezig is, begint hij weer aardig in topvorm te komen. Olympia ’s Tour kwam nu nog te vroeg voor hem. Het risico van een terugval moet je gewoon uitsluiten", aldus Peter Schep. De trainer heeft een groot aandeel om Cees Bol weer naar zijn topvorm te brengen. "Peter constateert de vooruitgang", gaat de Zaankanter verder. "Ik train momenteel net onder de 20 uur per week en dat gaat goed. Ik krijg schema ’s van dag tot dag. Ik heb gemerkt dat ik op mijn gevoel moet rijden. Heb ik bijvoorbeeld een schema van vier uur en ik kom na twee uur al weer thuis, is dat niet prettig en raak ik gefrustreerd. Rijd ik zonder schema, dan merk ik gemakkelijker het goede gevoel te krijgen. Peter begeleid mij daarin. Ik heb onlangs nog een serie trainingen met hem doorgenomen, die ik weer kan uitproberen. Daarnaast heb ik voor het NCK (30 september in Dronten, DR) een aangemeten tijdritfiets gekregen om nu al de goede houding op de fiets te kunnen trainen."

Doelstelling

Cees Bol, die rap kan aankomen en houdt van zware koersen als de kasseienritten, klimkoersen met korte inspanningen en waaierkoersen, heeft zich ten doel gesteld om in het wielerjaar 2018 beslagen ten ijs te komen. "In alle koersen, die nu nog op mijn pad komen wil ik m’n stinkende best doen met als prioriteit dat ik in een goede vorm de winter inga’, sluit de renner uit de continentale wielerstal van SEG Racing Academy af. ‘Ik wil in december op trainingskamp goed kunnen trainen. Klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn wel mijn koersen, maar ik wil ook meedoen in de massasprints. Wat betreft dat laatste zal ik me dan wel beter moeten positioneren. Ik heb de wil om te willen presteren, uitslagen te rijden met als doel een profcontract afdwingen." 

Foto: © Sportfoto

 

 


Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl