Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Thijs Zonneveld is specialist op het strand geworden

Thijs Zonneveld is specialist op het strand geworden

Zondag 21 januari 2018

Interviews - Thijs Zonneveld heeft voor de derde keer de Flexwinkel MTB Beachrace in Noordwijk op zijn naam geschreven. De strandbiker liet op de Koningin Wilhelmina Boulevard achtereenvolgens Europees strandkampioen Jasper Ockeloen (Grinta Bestrating.NL Crossteam) en nationaal kampioen Ronan van Zandbeek (Invicta Watches) achter zich. De Haarlemse Yvonne de Jong (Team Kees van der Niet) zegevierde bij de vrouwen.

Tekst Dan Rolandus; Foto: © Sportfoto 

Thijs Zonneveld zoekt zijn races kennelijk uit, want hij zegevierde eerder in het strandraceseizoen in de monsterrace langs de Noordzeekust van Hoek van Holland naar Den Helder, met zijn 135 kilometer vanaf de poort van wereldhaven Rotterdam naar de marinestad in de kop van Noord-Holland de langste strandrace ter wereld, en vandaag in zijn thuiswedstrijd in Noordwijk. "Ik ken het parcours vrij goed, weet dat je als eerste de boulevard moet oprijden en dan ben je met twee bochtjes vertrokken’, bewaart de in Amsterdam woonachtige Noordwijkerhouter met de overwinning in 2014 en de behaalde nationale strandtitel in 2015 goede herinneringen aan Noordwijk. Het tempo zat er in de 40-kilometer lange race, de zevende wedstrijd meetellend voor de KNWU Strandrace Topcompetitie, vanaf de start goed in. De weersomstandigheden waren ideaal om er een ware tijdrit van te maken. Nadat de rondweg om het Circuit van Zandvoort was genomen, hadden Thijs Zonneveld, Rick van Breda, Europees strandkampioen Jasper Ockeloen en nationaal strandkampioen Ronan van Zandbeek zich bij de afgang losgemaakt van de groep. Thijs Zonneveld draaide als eerste de Koningin Wilhelmina Boulevard op en snelde vervolgens naar de bloemen. Jasper Ockeloen en Ronan van Zandbeek reden zich eveneens naar het podium, waar Rick van Breda uit Den Helder bleef steken op plaats vier. ‘Er werd ontzettend hard en tactisch gereden. Het niveau is zo hoog, krachtsverschillen in de top zijn er nauwelijks. Ik zag dat er bij Zandvoort aardig wat jongens verrot zaten, zat zelf goed gepositioneerd. Je wist dat het in zo’n sterke groep niet meer zou stilvallen. De opgang naar de boulevard ligt me goed, reed als eerste het duin op, trok vol door op de betonplaten en heb het op de boulevard gehouden’, analyseerde de strandbiker van Team Giant/Theo Schilder zijn race.

Specialisten

Thijs Zonneveld ziet de strandraces meer en meer door evalueren. ‘Ik ben een jaar of vier geleden ingestapt en heb het niveau van de strandraces alleen maar zien stijgen. De wegrenners hebben tegen de strandspecialisten niet meer de overhand. Ramses Bekkenk was ooit de Strandkoning van de Strandrace, die zo maar uit het wiel kon wegrijden. Die tijd is geweest, want je ziet steeds meer goede wegrenners (o.a. Tom Dumoulin, Ramon Sinkeldam, Laurens ten Dam, Lars Boom, Sebastiaan Langeveld, Peter Koning, Michel Kreder en bij de vrouwen Ellen van Dijk, Roxane Knetemann, Nina Kessler en in het verleden Marianne Vos, DR) voor het strand kiezen. Dat profs zich onder de deelnemers scharen, is ook leuker voor de breedtesport. Je zag het vorige week ook in Egmond, de strandklassieker van het jaar. Ook daar werd ontzettend hard en tactisch gereden. Het gaat in zo’n race om de details. Zo sprong Jasper Ockeloen over de strobalen, gewoon extreem, een klassenbak. Met zo’n detail heeft Jasper in Egmond gewonnen, want anders had ik het nog moeten zien.’

 

Werkzaamheden

De wielerjournalist en columnist bij het AD Sportwereld en wieleranalist bij NOS Sport weet dat het einde van zijn mountainbikecarrière steeds meer in zicht komt. ‘Ik vind het nog altijd leuk om tussen die jonge gasten te rijden, vind het spelletje mooi, dus wil ik nog pakken wat ik pakken kan. Dat is me veel waard tussen mijn drukke werkzaamheden. Doordat het niveau hoger is geworden, ben ik vooraf aan het strandseizoen serieuzer gaan trainen. Ik zou ooit Egmond-Pier-Egmond nog wel eens willen winnen. De klassieker onder de strandraces, maar ik weet dat het met het stijgen der jaren ook steeds moeilijker zal worden. Er komen met Renesse en het NK in Castricum nog een paar mooie wedstrijden aan, zou er best één van willen winnen. Ik ben niet de sterkste, ook niet de meest technische biker, moet het dus hebben van tactisch koersen en heb nog wel een jump in de benen.’ Thijs Zonneveld twijfelt of hij zijn wieleractiviteiten ook nog op de weg zal voortzetten. ‘We hebben in Nederland een luxeprobleem met deel toprenners die aan de weg timmeren. Ik ben dus vooral in de zomermaanden veel op pad voor mijn drukke journalistieke werkzaamheden en heb ook een gezin met opgroeiende kinderen, dus ben ik er nog niet uit. Maar zolang ik op de weg nog kan volgen en geen gevaar ben op de weg of niet zit te sterven op de fiets, heb ik nog wel lust in het spelletje. Juist dat spelletje om mee te doen boeit me. Misschien dat ik nog een koers zal meepakken. Beperkt mijn deelname tot meerijden, dan stop ik.’ 

Uitslag Flexwinkel MTB Beachrace Noordwijk: 1. Thijs Zonneveld (Amsterdam), 2. Jasper Ockeloen (Amstelveen), 3. Ronan van Zandbeek (Schijndel), 4. Rick van Breda (Den Helder), 5. Roy Beukers (Petten), 6. Nick van der Meer (Honselersdijk), 7. Stefan Vreugdenhil (Zwanenburg), 8. Bram Immikng (Egmond-Binnen), 9. Gerben Mos (Havelte), 10. Robbert de Nijs (Warmenhuizen). Vrouwen: 1. Yvonne de Jong (Haarlem), 2. Willemiek Mijnders (Dronten), 3. Demi de Jong (Alkmaar), 4. Rosa van Doorn (Opperdoes), 5. Yvette de Koning (Uitgeest).

 

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl