Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Honger wereldkampioene Blaak nog niet gestild

Honger wereldkampioene Blaak nog niet gestild

Maandag 12 februari 2018

Interviews - Chantal Blaak heeft haar wereld na de in het Noorse Bergen behaalde wereldtitel danig zien veranderen. Niet zozeer als persoon, maar alle aandacht die wielerminnend Nederland op haar heeft gericht. "Direct na het WK belandde ik in een soort roes, heb geprobeerd om van de wereldtitel te genieten, maar heb me niet kunnen voorbereiden op wat er op mij af zou komen."

Tekst: Dan Rolandus

Chantal Blaak heeft alles over zich heen zien en horen komen, felicitaties, huldigingen, TV bij onder meer RTL en Ziggo en het gesleep van journalist naar journalist. Iedereen wilde ineens alles van haar weten.  "‘De wereldtitel was na vele overwinningen een absolute klapper, maar het leven was daarmee van de ene op de andere dag helemaal veranderd’, zegt de Zuidlandse. Ik ben met mijn vriend Lars (van den Broek, DR) drie weken op vakantie geweest naar Bali. Na de hectische periode gun je dit jezelf. Lars heeft me ontzettend gesteund. Hij heeft het druk met zijn werk (36 Cycling, DR) en ik was gefocust. Op Bali vonden we de rust, waarvan we extra hebben genoten. De laatste week van de vakantie zeiden we tegen elkaar: ‘We zijn Wereldkampioen’."

Herkenning

De internationale wielerformatie van Boels-Dolmans heeft louter kampioenen in de ploeg. Het team behaalde onder de bezielende ploegleider Danny Stam met achtereenvolgens de Britse Lizzie Deignan-Armitstead, de Deense Amalie Dideriksen en Chantal Blaak liefst drie wereldtitels op rij en heeft met Anna van der Breggen ook nog eens de huidige Olympisch kampioen in de ploeg. Chantal Blaak is in wielerland door haar prestaties een bekende verschijning, maar na haar wereldtitel was daar ineens ook de herkenning, is zij een bekende Nederlander. "Eenmaal thuis van vakantie begin je met trainen, ben je thuis, krijg je de wielerkleding, ga je op trainingskamp, is er voor het nieuwe seizoen een speciale fiets voor je gemaakt en volgt ineens de herkenning, is alles anders. Je merkt dat mensen om je heen anders naar je kijken, maar de familie is trots. We hebben een goede band met vrienden en familie, je hoeft niet te veranderen, ben daar vrij nuchter in. Er wordt over gesproken, er wordt een videootje bekeken, maar het is vooral trots en gelukkig is alles hetzelfde gebleven. Dat was ook met het NK. Je zou het NK bijna vergeten, zonde, want dat was een heel mooie overwinning, waarvan ik ook echt heb genoten. Dat het allemaal in één jaar op z’n plek is gevallen is heel speciaal."

Presteren

De equipe van Boels-Dolmans heeft in 2017 liefst 46 overwinningen geboekt. Chantal Blaak is niet bang dat de regenboogtrui een bepaalde druk met zich mee zal brengen. "Ik ben al prof sinds 2008, rijd in een team dat in elke koers voor de overwinning gaat en moet presteren" gaat de voormalige renster van PRC Delta. RWC Ahoy, AA Drink, Leontien.nl, AA Drink/Leontien.nl, Tibco tot de Top en Specialized/Lululemon verder. "Ik ben wellicht vrij nuchter, maar een feit is dat er in het peloton altijd op een Oranjetrui wordt gelet en dat zal met de regenboogtrui niet anders zijn. Als er iemand van onze ploeg in de finale rijdt is zij tevens kandidaat voor de overwinning. Ik hoef dus ook niet anders te koersen, beter te worden of om me te bewijzen. De druk zal wat meer zijn van het publiek, maar met de ploeg rijd je met en voor elkaar. Kortom, iedereen koerst met dezelfde ambities en dat is rijden voor de overwinning."

Honger

De 28-jarige Chantal Blaak, die wordt getraind door oud-prof Floris Goesinnen, staat weer voor een nieuw seizoen. "Ik heb met de wereldtitel het hoogst haalbare bereikt, maar niet eens gedacht, wat nu. Ik heb nog heel veel honger en ambitie en weet dat er nog veel te winnen is. Ik streef al jarenlang dezelfde doelen na, het moet wel op mijn pad komen, hoe is de vorm. Ik heb nog altijd zin om te trainen en dan zien we wel hoe het zal lopen. Zoals elk jaar wil ik goed zijn in het voorjaar." Chantal Blaak, die heeft bijgetekend tot en met het Olympische jaar 2020, bereidt zich met haar ploeg vanaf 9 tot en met 17 februari in het Spaanse Calpe nog één keer voor op het nakende seizoen en dan wachten onder meer Het Nieuwsblad, de Ronde van Drenthe, Strade Bianche, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. "Het is door de wereldtitel met alle verplichtingen een andere winter geweest, maar ik heb wel goed kunnen trainen en denk dat ik er voor het seizoen 2018 goed voor zal staan."

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl