Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Jip van den Bos nog steeds op ontdekkingsreis

Jip van den Bos nog steeds op ontdekkingsreis

Woensdag 21 februari 2018

Interviews - Jip van den Bos heeft haar eerste jaar bij Boels-Dolmans tweeledig ervaren. De renster uit de topequipe van teammanager Danny Stam debuteerde tot en met juni verdienstelijk met goede klasseringen, maar werd pal voor het NK na een val getroffen door een armbreuk.

Tekst: Dan Rolandus

"Ik brak twee dagen voor het NK tijdens een trainingsrit op verschillende plaatsen mijn arm" kijkt Jip van den Bos met gemengde gevoelens terug op haar debuutjaar bij Boels-Dolmans. ‘Het ging in de periode voor het ongeluk best goed."De renster uit Oostknollendam opende het seizoen met een verdienstelijke twaalfde plaats in Le Samyn (UCI 1.2), waarna zij de WorldTour klassieker Ronde van Drenthe uit een kopgroep van elf achter onder andere haar winnende ploeggenote, de toenmalige wereldkampioene Amalie Dideriksen afsloot met een uitstekende elfde plaats. "Ik herinner me nog dat ik op de VAM-berg goed meekon." Van den Bos finishte een dag later in de Drentse Acht van Westerveld (1.2) als veertiende en greep in de Omloop van Borsele (1.1) pal achter Marianne Vos op plaats vier net naast het podium. Vervolgens deed zij veel ervaring op in de Amerikaanse etappekoers Amgen Tour  of California (WorldTour) en hielp zij met haar ploeggenoten op Californische bodem bovendien met succes mee aan de eindzege voor Anna van der Breggen. Na Gooik-Geraardsbergen-Gooik sloeg het noodlot door een val echter toe bij Jip van den Bos."‘Ik reed na de revalidatie en wat trainingskoersen mijn eerste wedstrijd vier weken later op het EK voor beloften in Herning. Ik wilde goed zijn, maar wist totaal niet waar ik zou staan" aldus de renster, die voor de nationale belofteploeg in Denemarken op een verdienstelijke dertiende plaats zou eindigen.

Schaatsen

Jip van den Bos, die in 2007 in Valkenswaard kampioene van Nederland werd bij de 11-jarigen, koos op 15-jarige leeftijd definitief voor de wielersport. "Ik heb het wielrennen vanaf mijn zevende jaar gecombineerd met het schaatsen. Het schaatsen ging best lekker, maar hoewel ik wel kon meedoen voor het podium, behoorde ik niet tot de allerbesten. Het NK voor de schaatsjeugd was in mijn tijd het belangrijkste schaatsevenement." De renster van DTS uit Wijdewormer, die in 2014 met een vierde plaats op het EK in Zwitserland net naast het podium stapte, werd in 2015 opgenomen in de continentale vrouwenequipe van Parkhotel Valkenburg. De inmiddels 21-jarige Noord-Hollandse, die wordt getraind door Wilma Franken, werd eind 2016 ingelijfd bij Boels-Dolmans. "Het lijkt alweer lang geleden, maar Parkhotel Valkenburg heeft mij de kans gegeven dat ik mezelf als eerstejaars belofte in mooie koersen kon laten zien. Ik heb in een leuke groep heel veel geleerd, en ben ook door hen bij Boels-Dolmans terecht gekomen."

Zoekende

De wielrenster uit het team van Danny Stam is nog steeds op ontdekkingsreis. "Ik weet nog niet precies waar mijn kwaliteiten liggen. Ik kan redelijk mee omhoog in de klimmetjes en in een ontsnapping goed aankomen, maar voel me toch meer een allroundster, die de specifieke kwaliteiten nog moet vinden." Boels-Dolmans heeft een ploeg met drie (oud-)wereldkampioenen (Lizzy Deignan Armitstead, Amalie Dideriksen en Chantal Blaak, DR), Olympisch kampioen Anna van der Breggen en nationaal kampioen van Luxemburg Christine Majerus. Een wereldtopformatie die altijd rijdt voor de overwinning. "Het was best even wennen. We hebben een professionele, maar gezellige groep waarin ik goed ben opgevangen, heb geleerd ondersteunend belangrijk voor de ploeg te zijn en te letten op je voeding. Dit alles met als doel dat jezelf een keer dezelfde stap naar het podium kunt maken als mijn ploeggenoten." Het grote werk is stilaan aanstaande. De Noord-Hollandse is sinds eind oktober in training om goed en beslagen het wielerjaar 2018 in te rijden. Na de trainingskampen in december met haar teamgenoten in Calpe en de nationale selectie (-23) in Portugal zijn de vrouwen van teammanager Danny Stam in voorbereiding wederom in Spanje neergestreken om vanaf het begin van het seizoen het eigen record van 46 overwinningen aan te vallen. "Ik ben na het trainingskamp een weekje thuis. Na het Nieuwsblad rijd ik waarschijnlijk de Omloop van het Hageland, de Drentse Acht van Westerveld, de World Tour Ronde van Drenthe, Alfredo Binda, De Panne, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. Een druk voorjaar. Het ligt aan het koersverloop, maar ik hoop zolang mogelijk in de finale ondersteunend van dienst te kunnen zijn zodat we de race als ploeg uiteindelijk met een overwinning kunnen afsluiten."

Foto: © Sportfoto

 

 

 

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl