Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Van Baarle mikt op podium Ronde van Vlaanderen

Van Baarle mikt op podium Ronde van Vlaanderen

Woensdag 28 februari 2018

Interviews - Na een intensief koersweekend gaat de broekriem bij Dylan van Baarle heel even los. Op één van de spaarzame dagen dat hij niet op de fiets klimt, spreken we met de klassiekerspecialist van Team Sky die opvallend relaxed is: “Een rustdag moet kunnen na zo’n druk en koud koersweekend.”

Tekst: Richard Bender

Van Baarle kijkt tevreden terug op het Belgische openingsweekend: “Zondag was ik iets minder, maar zaterdag was ik wel goed. Ik heb 30 posities beter gedaan in de Omloop dan vorig jaar, dus in die zin is dat een positief signaal voor de rest van het voorjaar.”

Seizoenopening

Voor veel – met name Nederlandse en Belgische renners – is het Belgische openingsweekend de echte start van het wegseizoen. Wereldreiziger Van Baarle kijkt daar anders tegenaan: “Natuurlijk kijk ik ook uit naar het openingsweekend, maar de eerste prijzen worden verdeeld Down Under.” De 25-jarige coureur uit Veenendaal startte zijn seizoen echter in Spanje. Na de vier ‘eendagskoersen’ trok hij samen met Chris Froome naar de Ronde van Valencia: “Dat was wel speciaal. Het is natuurlijk een veelbesproken renner, maar hij komt op mij heel nuchter en beleefd over. Het is echt een voorbeeldrenner. Ik vind het gewoon heel gaaf om voor hem te mogen werken. Voor zo iemand wil je echt een trap extra doen en laten zien wat je kan.”

“Froome is heel nuchter en beleefd” |

Naast het voorjaar heeft Van Baarle ook een zwak voor het rijden van grote ronden. De afgelopen drie jaar reed hij telkens de Tour de France en in 2014 debuteerde hij in een grote ronde dankzij deelname aan de Giro d ’Italia. Hoewel de tourplekjes bij zijn nieuwe werkgever Sky duurder zijn, dan eender elke andere WT-formatie, hoopt de renner uit Veenendaal ook dit jaar op een afvaardiging naar La Grande Boucle: “Voor mij persoonlijk is het voorjaar natuurlijk het belangrijkste, maar ik vind het ook supergaaf om in een grote ronde voor een kopman te rijden. Het zal gaan tussen de Tour en de Vuelta, want de Giro rijden in combinatie met het voorjaar is geen optie. Het mooiste is de Tour natuurlijk, dus daar ga ik wel voor knokken. Froome heeft immers ook helpers op het vlakke nodig.”

“Supergaaf om in grote ronde voor kopman te rijden”

Sky wordt ook weleens het ‘Barcelona van het wielrennen’ genoemd. Een team vol met ‘kleppers’ is toch net even iets anders koersen dan bij Cannondale. “Ja, op trainingskamp zie je alleen maar grote renners om je heen. Dat betekent niet dat ik het voorgaande jaren niet naar mijn zin heb gehad, want ook bij mijn vorige team heb ik het heel goed gehad. Rijden voor Sky is echter net weer even een trapje hoger.” 

Waarschijnlijk ingegeven door al het geweld aan toprenners bij Sky ziet Van Baarle zichzelf niet als een ‘grote meneer’ in het profpeloton: “Grote meneer wil ik niet zeggen, maar ik ben wel op de deur aan het kloppen.”

Overstap naar Sky

Sebastian Langeveld is nu de enige landgenoot bij Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale. Langeveld gaf al eerder aan het enorm jammer te vinden dat Van Baarle voor een andere ploeg heeft gekozen. “Dat gevoel is wederzijds. Ik heb vier jaar lang met Sebas op de kamer gelegen en een goede vriendschap met hem opgebouwd. Ik heb de keuze gemaakt in een onzekere periode voor de ploeg. Toen Team Sky kwam heb ik besloten niet te wachten op de ontwikkelingen bij Cannondale, het is natuurlijk ook een mooie kans als een dergelijk team interesse toont. Het was desondanks geen makkelijke beslissing, maar ik heb het enorm naar mijn zin bij Sky.”

Wout Poels en Servais Knaven

In Wout Poels treft Van Baarle een andere landgenoot. Verwacht hij met hem eenzelfde band te kunnen opbouwen als met Langeveld? “We rijden natuurlijk niet hetzelfde programma, maar in de Ruta del Sol heb ik wel bij Wout op de kamer gelegen. In die zin is het altijd prettig als er een Nederlander in de ploeg zit. Belangrijker voor mij is misschien nog wel het feit dat Servais (Knaven, red.) ploegleider is tijdens de klassiekers. 

Ronde van Vlaanderen weer hoofddoel

Van Baarle heeft duidelijk stappen gemaakt de afgelopen jaren en dat vertaalde zich vorig jaar in een achtste plek in Dwars door Vlaanderen, een negende in de E3 Harelbeke en als hoogtepunt de vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen. “Ik hoop net als vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen goed te zijn en voor een podiumplek te kunnen gaan. We hebben een hele sterke ploeg en daar moeten we gebruik van proberen te maken. Ik ben geen kopman, want dat zal Kwiatkowski zijn. Er is nog niet over gepraat, maar ik hoop wel op een vrije rol. In die zin is mijn rol hetzelfde als vorig jaar, toen Vanmarcke de kopman was. Ik voel mij ook het prettigste in een vrije rol en die status heb ik na mijn optreden van vorig jaar in de Ronde ook wel verdiend, denk ik.”

“Ik wil er staan van San Remo tot aan Roubaix” 

Van Baarle durft nog niet te zeggen dat hij op koers ligt voor een podium in de ‘hoogmis’. “Dat is moeilijk te zeggen. Het gevoel is goed en ik hoop dat ik nog een paar procentjes beter wordt richting de voorjaarsklassiekers en dan zien we wel of dat goed genoeg is. Ik heb voor mezelf geen tussentijds ijkpunt. Ik wil er van Milaan – San Remo tot aan Roubaix staan.”

Gevoel

De cijfertjes zijn bij een team als Sky altijd erg belangrijk. Van Baarle blijft echter een nuchtere Hollander op dat vlak: “Ik kijk er eigenlijk niet naar. Ik rij ook met een andere powermeter dan andere jaren, dus dat is sowieso lastig te vergelijken. Ik kijk meer naar het gevoel op de fiets dan naar de cijfertjes. En over dat gevoel ben ik zeer tevreden.”

Koers naar de zon

De eerstvolgende wedstrijd voor Van Baarle is Parijs-Nice. Van extreme kou in het openingsweekend naar de Koers van de zon: “Extreme kou, zoals afgelopen weekend, is voor niemand prettig. Dat heb ik ook liever niet, maar ik kan op zich prima omgaan met koelere omstandigheden. Ik functioneer ook prima als het twintig graden is met een zonnetje, dus voor mij maakt dat niet zo heel veel uit. 

“Ik wil het tijdrijden weer serieus gaan oppakken”

Parijs-Nice is voornamelijk kilometers maken met het oog op de komende voorjaarsklassiekers, maar hoewel Van Baarle het parkoers nog niet echt bekeken heeft, is er al wel één rit met rood omcirkeld: “De tijdrit. Ik was in de jeugd altijd al goed in tijdrijden en dat wil ik weer serieus gaan oppakken. Tijdens Parijs-Nice zal ik vooral in dienst rijden van Wout (Poels, red.) en Henao, maar ik wil voor mezelf ook een goede uitslag rijden in de tijdrit.”   

Foto: © Team Sky

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl