Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Antwan Tolhoek moet streep zetten door klassiekers

Antwan Tolhoek moet streep zetten door klassiekers

Donderdag 12 april 2018

Interviews - LottoNL-Jumbo renner Antwan Tolhoek zal in de komende heuvelklassiekers niet van de partij zijn. Knieproblemen die de Zeeuw ook al uit de Ronde van Catalonië hield, hebben ervoor gezorgd dat Tolhoek de afgelopen weken nauwelijks kon fietsen. Inmiddels is de positie op de fiets aangepast. “Sinds een paar dagen kan ik weer pijnvrij op de fiets zitten”, aldus Tolhoek. 

Tekst: Richard Bender

“Dat houd ik echter maar twee keer een uurtje vol. Met die basis kan je natuurlijk niet gaan starten in zware klassiekers van 250 kilometer. Ook de Ronde van Romandië komt te vroeg, dus mijn Giro-deelname is ook uiterst onzeker”, zo vertelt de Zeeuw hevig teleurgesteld. “Het ligt eraan hoe het de komende weken gaat. Het is een ontsteking van een pees in mijn knie. Het gaat wel steeds iets beter, maar ik kan nog niet voluit trainen. Ik ben wel mee op hoogtestage gegaan in de hoop dat het dan beter ging, maar de pijn kwam weer terug.”

‘Runnersknee’

De renner van LottoNL-Jumbo kampt met het zogeheten ITB-syndroom; een peesplaat genaamd iliotibiale band. Dit is een aandoening die vooral bij hardlopers veel voorkomt. “Ze noemen het ‘een runnersknie’ en daar word ik nu dagelijks voor behandeld. Dit gebeurt in goed overleg met LottoNL-Jumbo, waarbij ik wel mag werken met mensen uit mijn eigen omgeving.”

Andere positie 

In samenspraak met de ploeg werd toen besloten de positie op de fiets aan te passen en dat lijkt te helpen. “Ik hoop dat het nu niet meer terugkomt. Het is wel even wennen om in een andere positie te fietsen, maar ik heb geen last meer van mijn knie en dat is het belangrijkste voor nu.”

Koersritme

Als Tolhoek nog in de Giro wil starten zal hij toch koerskilometers in de benen moeten hebben en dat lijkt nu het grootste probleem te worden. De Ronde van Italia start namelijk al over vier weken. “Als je een grote ronde met ambitie wil rijden moet je zeker een uurtje of vijf, zes per dag kunnen fietsen en dat kan ik nu simpelweg niet. Op dit moment is een Giro-deelname dan ook niet reëel. Het is ook een beetje aan de ploeg wat ze hiermee doen, daar heb ik geen invloed op. Ik moet nu gewoon zorgen dat ik weer voluit kan trainen en dat de kniepijn niet terugkomt.”

Balen

Tolhoek moet zijn doelen nu gaan verleggen en dat is best even schakelen voor de jonge coureur. “Vorige week is besloten een streep door de klassiekers te zetten. Daar baalde ik natuurlijk enorm van en heb eigenlijk nog niet verder gedacht. Het belangrijkste is om nu van mijn knieproblemen af te komen en dan kijken we wel weer verder.” 

“Dan moeten we de Tour maar rijden” 

Komende zondag als zijn ploeggenoten in de Amstel proberen een resultaat te rijden zit Tolhoek dus thuis. De 23-jarige renner weet nog niet of hij de koers via de televisie gaat volgen of niet. “Daar heb ik nog niet over nagedacht. Natuurlijk is het balen dat ik nu al die mooie klassiekers mis, maar er komen nog mooie koersen. Ik hoop nog steeds een klein beetje de Giro te halen, want na de Vuelta van vorig jaar smaakt het naar meer. Mocht ik Italië niet halen, dan moeten we de Tour maar doen he”, besluit het talent uit Yerseke met een knipoog. 

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl