Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Koen Bouwman tevreden in wisselende rol helper-afmaker

Koen Bouwman tevreden in wisselende rol helper-afmaker

Dinsdag 01 mei 2018

Interviews - Met een ritzege en de bergtrui in het Criterium du Dauphiné liet Koen Bouwman zich vorig jaar voor het eerst opmerken bij het grote publiek. Dit jaar maakte hij indruk met een vijfde plek in de Settimana Coppi e Bartali en dat ondanks gebitsschade na een zware val. Komend weekeinde start hij in zijn eerste Giro. Dat zal vooral als helper zijn.

Tekst: Roy Schriemer

Als je wilt weten hoe de Giro er idealiter uit zal zien voor de Achterhoeker van LottoNL-Jumbo dan moet je het beeld van de Tour of the Alps in gedachten nemen. Daar stond Bouwman George Bennett zo lang mogelijk bij in de bergen en dat is exact zijn rol in de Italiaanse ronde die in Israël begint. “Eigenlijk zou ik die rol samen met Antwan Tolhoek vervullen, maar die start niet als gevolg van een knieblessure. Bert-Jan Lindeman is in zijn plaats opgeroepen en hoewel dat een steengoede renner is, zal dat waarschijnlijk betekenen dat er in het echte klimwerk meer werk op mijn schouders komt, gewoon omdat hij een ander soort renner is in vergelijking met Antwan. In de Tour of the Alps verbaasde ik mezelf door gewoon bij de laatste twintig man over te blijven in een sterk veld in de bergritten, ik denk dan ook dat ik wel klaar ben voor de Giro.”

Niet bang voor kou

Bouwman heeft al twee grote ronden gereden, dat was telkens de Vuelta. “Ik verwacht dat de Giro me eigenlijk nog wel iets beter gaat liggen. Ik heb als belofte en elite-renner al leuk gepresteerd in dit land. Bovendien ben ik een renner die meer van (eventuele) kou dan van warmte houd. In de Giro kan het in de bergen nog iets frisser zijn, terwijl het in de Vuelta soms veertig graden kan worden. Onder de laatste omstandigheden gedij ik een stuk minder.”

Op 1 lijn met Gesink

Wat dat betreft roept hij het tegenovergestelde van Robert Gesink, die juist hoopt op niet te veel kou. “Dat klopt inderdaad. En dat terwijl we verder heel goed op één lijn zitten. Robert en ik zijn streekgenoten en hij heeft wel een balletje bij de ploeg voor me opgegooid toen ik de Valle d’Aosta won bij de beloften. We trainden ook wel eens samen als hij in Nederland was. Verder leer ik heel veel van hem, Robert is een renner die veel van zijn ervaring deelt met jonge coureurs. Het is een voordeel als je van andermans fouten kunt leren, dan hoef je ze zelf niet te maken.”

Dromen van jongerentrui

Helemaal zonder eigen ambities staat Bouwman niet aan het vertrek. “In de proloog en de tijdrit mag ik voluit gaan. Ik hoop de Giro heel sterk te beginnen in de openingstijdrit en zo een gooi te doen naar de jongerentrui. Die veroveren en eventueel een paar dagen behouden zou heel mooi zijn. En verder zien we in de bergen wel of er wellicht een kans is een keer mee te springen. In functie van George, maar wie weet wat er voor me uitrolt. Verder heb ik er niet zo’n moeite mee om deze ronde mijn eigen kansen op te offeren. In het seizoen zijn er kansen voor mezelf – zoals later ook nog in de Tour of Utah en de Tour of Colorado, waar ik samen met Neilson Powless zelf voor een klassement kan gaan. Die afwisseling van dan helper en dan afmaker bevalt me prima.” 

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl