Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Tom Stamsnijder: 'Focus op de Vuelta'

Tom Stamsnijder: 'Focus op de Vuelta'

Zaterdag 03 augustus 2013

Interviews - Hoewel hij na zijn schouderbreuk in mei pas één wedstrijd reed,  mikt Tom Stamsnijder van Argos Shimano op deelname aan de Vuelta. De zoon van de bekende ex-veldrijder Hennie hoopt onder andere via een sterke Ronde van Spanje een nieuw contract af te dwingen.

“Dit is mijn tweede jaar bij Argos-Shimano en heb nog te weinig laten zien. Natuurlijk komt dit door de blessures die ik heb gehad. Maar daar kan de ploeg niets aan doen”, refereert Stamsnijder aan zijn twee knieblessures uit 2012 en zijn schouderbreuk van dit jaar. “Ik heb in 2013 nog weinig gekoerst. Mijn laatste wedstrijd voor mijn val in de Vierdaagse van Duinkerke (4 mei) was in Parijs-Roubaix. Zoveel kilometers heb ik dus echt niet in de benen. In principe is The Arctic Race in Noorwegen de enige meerdaagse wedstrijd die ik rijd in de aanloop naar de Vuelta. Het parcours is niet selectief, maar ik zal ongetwijfeld wat uren op kop brommen voor de kopmannen. Het liefst ga ik mee in een ontsnapping, al is het belangrijkste om sterker te worden. Mocht ik overigens de Ronde van Spanje niet rijden, dan zie ik wel wat er komt. Ik focus me nu in ieder geval op die wedstrijd. Want hoewel ik nog wat wedstrijdritme mis, weet ik zeker dat ik daar mijn werk kan doen.”

 Trainingsarbeid

Maar dat je met intensieve trainingsarbeid ook ver kunt komen, bewees de 28-jarige renner vorig weekend in de Clásica San Sebastián. Zo haalde de coureur van Argos-Shimano naar eigen tevredenheid de eindstreep. “Zelf vond ik het best knap. Je moet je voorstellen dat ik na 4 mei bijna anderhalve maand niet serieus getraind heb. Na vier dagen stapte ik dan wel op een gewone fiets, maar dat was meer voor de doorbloeding van mijn spieren. Want na twee uur op een normale fiets krijg je last van je rug. Pas na een dikke maand kon ik een lichte duurtraining maken van ongeveer twee uur”, aldus de man die afgelopen twee jaar veel pech kende. “Tijdens San Sebastian kwam ik op de klimmetjes nog te kort. De eerste drie of vier kilometer kon ik dan goed mee, maar naarmate de klim langer werd ging het steeds moeilijker. Wel merkte ik dat ik snel herstelde. Dat betekent dus dat het met mijn conditie wel goed zit.”

Buiten beeld

“TV-kijkers zien alleen tijdens de koers dat je met topsport bezig bent. Als je geblesseerd bent, zien ze je niet. Ik ben echter buiten de camera’s om met topsport bezig geweest. Dagelijks heb ik geprobeerd om alles zo goed mogelijk te doen. Ik stond in contact met een diëtist en heb steeds met de ploeg mijn trainingen geanalyseerd. Als ik bijvoorbeeld te hard trainde, moest ik een dag rust nemen. Voor mijn gevoel heb ik er alles aan gedaan om zo goed mogelijk terug te keren.”

Tour

“Uiteraard had ik graag onderdeel uitgemaakt van de Tourploeg. Zeker nu we fantastische resultaten hebben behaald. En mocht ik niet geblesseerd zijn geraakt, dan had ik absoluut kans gehad om te rijden in Frankrijk. Nu kwam ik na een lange dag trainen thuis en volgde ik de koers op tv. Natuurlijk was ik super blij voor mijn ploeggenoten. Toch was is er zelf graag bij geweest. Al kon ik de Tour veel beter verteren dan de Giro. Tijdens de Ronde van Italië kon ik namelijk niets doen.”

Toekomst

“Ik heb nog een najaar de tijd om mij te bewijzen.  Zorgen maken om een nieuw contract doe ik niet. Dat gaat ten koste van prestaties. Het enige wat ik kan doen is alles geven tijdens trainingen en wedstrijden . Tijdens de Vuelta hoop ik dat wij als ploeg een etappezege pakken. Het zou geweldig zijn als we dit jaar in iedere grote ronde een zege te pakken. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen. En aangezien ik weet dat ik in een grote ronde steeds beter word naarmate de koers vordert, kan ik van waarde zijn voor de ploeg.”

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl