Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Rozemarijn Ammerlaan treft favoriet parcours in Innsbruck

Rozemarijn Ammerlaan treft favoriet parcours in Innsbruck

Zaterdag 22 september 2018

Interviews - Rozemarijn Ammerlaan zal na het WK in Noorwegen in het voorbije jaar 2017 op maandag 24 september (individuele tijdrit) en donderdag 27 september (wegwedstrijd) voor de tweede keer op het WK voor junior-vrouwen in actie komen en wel op het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Innsbruck.

Tekst: Dan Rolandus

"De bondscoach (Loes Gunnewijk, DR) belde me in juli, na het EK in Tsjechië, en vertelde me dat ik samen met Sylvie Swinkels het WK mochten rijden. Zij vertelde me dat we mede als best geklasseerde Nederlandse rensters op het EK (veertiende en vijftiende op de wegwedstrijd, DR) een plekje in de WK-selectie hadden verdiend.: De mededeling kwam bij wielrenster Rozemarijn Ammerlaan als geroepen. "Met die vroege mededeling werd de stress bij me weg genomen en kon ik me vanaf dat moment rustig gaan voorbereiden op de tijdrit."

De 18-jarige Lierse kan terugzien op een heel goed seizoen met dito uitslagen. "Ik heb dit jaar weer stappen vooruit gemaakt in de manier waarop ik rijd en zoals we bij mijn ploeg koersen als een team." De nationaal tijdritkampioen bij de junior-vrouwen won onlangs de tijdrit in de Watersley Ladies Challenge in Sittard en behaalde op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard met een vierde plaats en een zevende plaats in Windraak achter de ijzersterke Britse eindwinnares Pfeiffer Georgi de tweede plaats in het eindklassement. "De tijdrit op Windraak was met veel op en af en draaien en keren best lastig, maar ik voelde me goed, het liep als een trein. Jammer dat ik niet meer afstand van Georgi kon nemen. De overwinning was gelijk een goede basis voor het klassement. Ik moest in de koninginnenrit een halve minuut goed maken op haar. Er werd regelmatig gesprongen, dus het was opletten. We waren met z’n vieren weg. Als ik demarreerde kreeg ik Pfeiffer Georgi gelijk mee en dat was andersom ook zo. Toen zij een gat sloeg heb ik me verder geconcentreerd om de tweede plaats te behouden en dat is me goed gelukt."

Tijdrit

De renster uit het APB Junior Women Development Team Supported by Team Sky, met Servais Knaven als initiatiefnemer, kijkt uit naar het WK. "We hebben het parkoers tijdens het trainingskamp in Gries im Sellrain met de nationale selectie (met verder Britt Knaven, Sylvie Swinkels, Silke Smulders, Femke Gerritse en Eva Jonkers, DR) diverse keren goed verkend. Het parkoers van de wegwedstrijd is heel anders dan in Noorwegen. Voor wat betreft de wegwedstrijd (Kufstein-Innsbruck over 72 kilometer, DR) zit er na 25 kilometer vlak één korte, maar pittige klim in van 3 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 10 tot 11 procent met enkele steilere stukken en een klim van 8 kilometer (van Innsbruck naar Igls, DR) met een stijgingspercentage van bijna 6 procent" De tijdritkampioene van Nederland start bij de junior-vrouwen op de WK tijdrit van Hall-Wattens naar Innsbruck over 20 kilometer. "De eerste 8 kilometer kan je volle bak doorhalen en daarna zijn het tot aan de finish glooiende klimmetjes. Ik ben dit seizoen sterker geworden, train twee keer per week en de laatste weken zelfs meer om het goede gevoel op de tijdritfiets optimaal te benutten en de tijdrit met veel vertrouwen na te jagen. En dan maar hopen dat het kwartje de goede kant uitvalt."

Overstap naar beloften

Rozemarijn Ammerlaan zal na het wegseizoen in tegenstelling tot voorgaande jaren niet meteen instromen in het veldritseizoen. "Ik ga na het drukke WK eerst mijn rust pakken en wil voor mijn studie Werktuigbouwkunde aan de TU in Delft eerst alles op de rit hebben" sluit de Westlandse af. "Bovendien wil ik me bij de beloften volledig op de weg focussen. Ik zal best wel eens een veldritje meepakken, maar ik wil me tijdens de winter vooral bezig houden met trainen op de weg. De overstap naar de belofte van APB (met Heidi van de Vijver als ploegleidster, DR) betekent voor mij wel een nieuwe wereld. De koersen zijn langer, mooie wedstrijden, vind ik super leuk. Ik krijg van de TU ruimte voor de sport. Het belangrijkste vind ik dat ik plezier in mijn sport blijf behouden en daarnaast stappen blijf maken. Het zou mooi zijn om de komende drie jaar bij APB door te kunnen groeien en vervolgens een plekje te bemachtigen in een UCI-team."

Foto: © Julia Zwaan

 

 

 

 

 

 

 

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl