Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Stayerkampioen Reinier Honig in Driedaagse Alkmaar

Stayerkampioen Reinier Honig in Driedaagse Alkmaar

Donderdag 18 oktober 2018

Interviews - Reinier Honig staat vandaag met gangmaker Jos Pronk in het Sportpaleis Alkmaar aan de start in de Wielerdriedaagse van Alkmaar op het onderdeel stayeren. De zesvoudig nationaal kampioen stayeren is voor het wegseizoen op zoek naar een nieuw team.

Tekst: Dan Rolandus

Reinier Honig kwam in 2017 als prof voor het laatst uit bij de continentale wielerstal van Team Vorarlberg uit Oostenrijk en kwam in het voorbije wegseizoen in actie voor wielerclub TWC Tempo-Hoppenbrouwers. "Net voor het EK-stayeren 2017 in Berlijn vertelden de mensen van Vorarlberg dat ik kon blijven, maar om één of andere vage reden gaven zij te kennen dat er geen plek meer was. Jammer, want ik had het goed naar mijn zin bij die ploeg, reden ook een mooi programma."

De wielercarrière van de geboren Heemskerker was er één van ups-and-downs, van vallen en opstaan. "Ik ben in die 25 jaar als wielrenner wel eens wat tegen gekomen. Maar dat geldt voor zoveel renners, kijk naar mijn trainingsmaten Niki (Terpstra, DR) en Laurens ten Dam. Iedereen heeft zo zijn verhaal. Ik ben drie keer geopereerd aan mijn liesslagader, een wielerkwaal. Bij de eerste twee operaties werd het alleen maar slechter. Via een tip heb ik me na veel twijfels en heen en weer gepraat uiteindelijk in 2012 laten opereren in Parijs. Vanaf dat moment heb ik nog vijf jaar zonder pijn met plezier door kunnen fietsen,want anders was ik op m’n dertigste gestopt."

Reinier Honig belandde in zijn profcarrière via de continentalen van Bert Story-Piels (2002 t/m 2005) en Fondas P3 Transfer (3 jaar) in 2009 bij de profs van de ProTour formatie van Vacansoleil. "Ik ben van Vacansoleil naar Acqua & Sapone gegaan. De liesslagader heeft mijn wielercarrière bij Acqua toch wel enigszins beïnvloed. Ik heb zes tot acht weken niet kunnen fietsen, had overdag een zeurend been en ik werd ’s nachts wakker van de kramp. Ik was achteraf heel blij met die operatie in Parijs. Ik ben zoals elke renner wel een aantal keren gevallen, maar als wielrenner vergeet je snel de slechte dingen. Bij het EK stayeren in 2007 heb ik na een val een maand niet kunnen koersen."

Talent

Reinier Honig behoorde als tweevoudig kampioen van Nederland bij de junioren in 2000 en 2001 tot de grote beloften van Nederland. "Theo Bos is van de lichting junioren bij de Rabobank de enige die nog in koers is en ik had niet het idee dat ik het talent had van een renner als Thomas Dekker. Ik had de pech dat ik in die periode de ziekte van Pfeiffer heb gekregen en vervolgens zo’n drie jaar met de naweeën heb gelopen. Daardoor heb ik in de periode bij Bert Story-Piels niet lekker kunnen koersen. Ik voelde me in 2006 bij Fondas pas weer helemaal fit." De Zaankanter was tijdens het winterseizoen een meer dan verdienstelijk baanrenner. Naast onder meer de vijf nationale stayertitels behaalde hij onlangs tijdens het EK baanwielrennen stayeren in het Duitse Erfurt zilver achter gangmaker Jos Pronk. "Ik heb vanaf mijn jeugd tot en met 2008 altijd op de baan gereden. Op het EK in 2008 in Alkmaar reed ik achter Bruno Walrave. Dat was heel mooi, want Bruno reed zijn laatste jaar als gangmaker. Daarna ben ik met baanwielrennen gestopt vanwege het drukke wegprogramma bij Vacansoleil. Ik ben in die periode ook verhuisd naar Maastricht." Reinier Honig streek na één jaar Vacansoleil via het Italiaanse Acqua & Sapone, Landbouwkrediet (2 jaar), Crelan-Euphony (2013) en Team Vorarlberg (2014) in 2015 neer bij Roompot-Oranje Peloton. "Ik heb bij Roompot ook het baanwielrennen weer opgepakt, heb er een mooie tijd gehad. Mijn contract werd niet verlengd, maar desalniettemin ben ik na twee mooie jaren met een goed gevoel bij Roompot weggegaan. Na het seizoen 2014 had ik geen ploeg, maar kon ik toch bij Roompot komen rijden. Michael Zijlaard wilde in 2015 de koers in met een mix van jonge en ervaren renners." De inmiddels in Zaandam woonachtige Noord-Hollander kon in 2018 geen onderdak vinden bij een profteam. "Ik heb alle internationale conti- en procontinentale teams voorzien van mijn cv aangeschreven, maar de respons was nihil. Het liefst zou ik nog bij een continentalteam willen rijden. Na de Driedaagse van Alkmaar rijd ik vanaf 21 oktober nog een 10-daagse etappekoers in Guatemala en pak daarna mijn rust. Ik hoop daarna nog een ploeg te vinden bij welke ik nog een leuk programma kan rijden, want ik vind koersen nog steeds leuk."

Alkmaar

De 34-jarige Reinier Honig wil zich vanaf vandaag als stayer uitleven op de baan van het Sportpaleis in Alkmaar tijdens de Wielerdriedaagse van Alkmaar. "Na Guatemala ga ik na een druk seizoen even uitblazen. Daarna ga ik me voorbereiden op het NK Stayeren in Alkmaar op 19 januari.’ De nationaal stayerkampioen rijdt in Alkmaar achter gangmaker Jos Pronk. De overige stayers zijn Jeroen Kaldenbach (Patrick Besteman), Ocko Geserick Willem Fack), Christian Kos Sam Mooij), Luuk Jansen (Leo Adegeest), de Duitsers Franz Schiewer (Gerd Gessler) en Daniel Harnisch (Peter Bauerlein) en de Fransman Emilien Clere (René Kos).

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl